• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 9 °C

Haşimi: Umut verici gelişmeler olacak

Haşimi: Umut verici gelişmeler olacak
Cizre eski Belediye Başkanı, ANAP eski milletvekili, Seyit Haşim Haşimi, PKK’nin Türkiye’ye barış grupları göndermesinin sürece olumlu katkı yapacağını belirtti

 Cizre eski Belediye Başkanı, ANAP eski milletvekili, deneyimli siyasetçi Seyit Haşim Haşimi, PKK’nin Türkiye’ye barış grupları göndermesinin sürece olumlu katkı yapacağını belirterek, “Bu süreç iyi idare edilirse, sorunsuz atlatılırsa yeni bir dönem açılacak, umut verici gelişmeler olacak, sorunun çözümüyle ilgili somut adımlar atılacaktır” dedi.

PKK’nin Kandil, Maxmur ve Avrupa’dan 3 grubu Türkiye’ye gönderme kararını değerlendiren Haşimi, AK Parti Hükümeti’nin, Kürt meselesinin çözümü ile ilgili devam eden açılımlarının ve sürecin en önemli aşamasına gelindiğini ifade etti.

PKK’nin Türkiye’ye gruplar göndermesinin sürece olumlu katkı yapacağını kaydeden Haşimi, “Bu gelişme açılımı hızlandırır, sorunun çözümü ile ilgili somut adımlar atılır. Hükümet süreci dikkatli ve iyi yönetmek istiyor. Ahmet Türk’ün açıklamaları da olumluydu, medyanın ve herkesin sürece pozitif katkı sunmaları lazım” dedi.

1999’a göre daha olumlu koşullara sahip olunduğuna işaret eden Haşimi, Türkiye’nin o dönem sorunun çözümü için kararlı bir siyasi iradeden ve devletin kurumları arasında uyumdan yoksun olduğunu söyledi. Bugün ise tersi bir durumun sözkonusu olduğunu vurgulayan Haşimi, şöyle devam etti:

“Önemli olan ortaya bir siyasi irade koymak, farklı kurumların, kesimlerin desteğini almak ve somut adım atmaktı. Bu çok önemliydi. Başbakan ve AK Parti hükümeti bunu başardı. 1999’daki dönemde ‘Abdullah Öcalan teslim alındı, guruplar teslim oluyor, PKK çözülüyor’ mantığı hâkimdi, tartışmalar bu yöndeydi. Bu gün ise en önemli fark; gelinen aşamada sorun ile ilgili tartışmanın değil, çözümün konuşuluyor olmasıdır.”

6077

Barış grupları gelirken Hükümet’in, DTP’nin ve yargının tutumunun önemine değinen Haşimi, yargının yapısı sebebiyle bütün dünyada muhafazakâr olduğuna dikkat çekti. Haşimi, “Örneğin Sovyetler’de Gorbaçov’un Glasnost (açıklık) ve perestroyka (yeniden yapılanma) politikasına en büyük direnci yargı göstermişti. Bu gelişme ile ilgili endişelerim var tabi ama yargının ne yapacağını kestiremiyorum” dedi.

Hükümet’in, tüm risklere rağmen süreci devam ettirme kararlığını gösterdiğini belirten Haşimi, süreci çok dikkatli yönetmesi gerektiğini ifade etti. Haşimi, DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün açıklamalarını olumlu bulduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Hem devletin, hem DTP’nin ve farklı kesimlerin süreci zora sokabilecek, sabote edebilecek tavırlardan ve şova dönük hareketlerden kaçılması gerekir. Kanın durması her şeyden önemlidir. PKK, Kürt meselesinin sebebi değil bir sonucudur. Şu anda sebepler ortadan kaldırılıyor.

Muhalefetten umudum yok ama hükümet ve DTP’nin sorumluluk bilinciyle, hassasiyetleri dikkate alarak hareket etmeleri ve sürece destek vermeyen kesimlere koz vermemeleri önemlidir. Hükümet süreci iyi yönetiyor, DTP kendisine yardımcı olmalıdır. AK Parti Hükümeti ve Başbakan olmasaydı bu açılım süreci başlamazdı. Bu süreç iyi idare edilirse, sorunsuz atlatılırsa yeni bir dönem açılacak, umut verici gelişmeler olacak, sorunun çözümüyle ilgili somut adımlar atılacaktır.”

AKnews

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89