• BIST 10249.64
  • Altın 2392.404
  • Dolar 32.3509
  • Euro 34.7737
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 22 °C

Haşim Kılıç: Türk yargısı sorunlu

Haşim Kılıç: Türk yargısı sorunlu
Kılıç, Özellikle yüksek yargının işleyişi ve çalışmasıyla ilgili toplumumuzda çok ciddi şikayet, endişe ve kaygı vardır, dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Türk yargısının sorunlu olduğunu belirterek, "Özellikle yüksek yargının işleyişi ve çalışmasıyla ilgili toplumumuzda çok ciddi şikayet, endişe ve kaygı vardır. Hedefimiz, bu ülkede gerçekten bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemini hayata geçirebilmektir" dedi.

 Haşim Kılıç, Bozok Üniversitesi Yerköy Adalet Meslek Yüksekokulu'nun açılış törenine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Kılıç, Türk yargısının sorunlu olduğunu belirterek, özellikle yüksek yargının işleyişi ve çalışmasıyla ilgili toplumda çok ciddi şikayet, endişe ve kaygı bulunduğunu vurguladı.

Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Verdiği kararlarla toplum vicdanını sakinleştiremeyen yargının, hukuk dışı yollarla hak arama anlayışını teşvik edeceği çok açıktır. Yargı sürecinde adalet dağıtımındaki aşırı gecikmeler milletimizi derinden üzmektedir. Bu gün itibariyle cezaevlerimizde 60 binden fazla vatandaşımız tutuklu olarak bulunurken, yılda 15 bin dava dosyası zaman aşımına uğrarken, adil bir yargı düzenine sahip olduğumuzu kimse söyleyemez.

Adil yargılanmadığından dolayı da vatandaşlarımız hakkını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde arama zorunda kalmışlardır. Ancak son yapılan anayasa değişikliğiyle artık vatandaşlarımız hakkını Avrupa mahkemelerinde değil, Türkiye Cumhuriyeti Anaya Mahkemesi'nde arayacaktır. Bu konudaki çalışmalar hızla sürmekte ve en kısa zamanda şikayetlerinizi kabul etmek için yasal değişiklikler yapılmaya çalışılmaktadır."

"Yargı hak kapısıdır"

Güçsüzlerin, haksızlığa uğrayanların tek sığınağının yargı olduğunu, Yargının hak kapısı olduğunu anlatan Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç daha sonra şunları söyledi:

"Hak kapısında sizi haklayanlara karşı susmayın. Susmayın ki çocuklarınız, torunlarınız, gelecek kuşaklarınız aydınlık bir Türkiye'den mahrum olmasın. Devlet güçleri maalesef sizler için daha çok demokrasi, hukuk devleti ve daha çok özgürlük alanı üretemedi bu güne kadar. Ancak sizden gelen talepler ve baskılar, kapalı kapıları birer birer açmaya başladı.

Demokrasinin hoşgörü ve sabır anahtarları, kararlılık ve derin ilişkileri aydınlatmakta aziz milletimizin geleceğe dönük umutları yeniden tazelenmektedir. Farklı inanç gurupları, farklı düşünce sahipleri bir arada yaşama becerisini göstererek, güzel vatan topraklarımızın bölünme ve parçalanmasına engel olmuşlardır. Unutulmamalıdır ki gönüllerde ve kalplerde ayrılık olmadıkça bu ülkeyi parçalamaya kimsenin gücü yetmeyecektir."

Türk ve Tuğluk'un durumu

Açılış töreninin ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a basın mensupları tarafından, Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk'ün milletvekilliğine dönmek için başvuruları konusundaki düşünceleri soruldu. Kılıç, "Dosya bize gelmeden bu konuda bir şey söyleyemem" diye cevap verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89