• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 4 °C

Hakimden Balyoz sanıklarına "sakız" fırçası

Hakimden Balyoz sanıklarına "sakız" fırçası
Mahkeme Başkanı, duruşmalar sırasında sanıkların sakız çiğnediği, bacak bacak üstüne attığı ve duruşma salonundan elleri ceplerinde çıktıklarını belirtti.

Balyoz davasının duruşması başlamadan önce tüm sanıklar ile avukatlar, mahkeme heyeti salona girmeden önce Ankara Polatlı'daki helikopter kazasında hayatını kaybeden 5 teğmen için saygı duruşunda bulundu. Duruşma başladıktan sonra ise Mahkeme Başkanı Ömer Diken, duruşmalar sırasında sanıkların sakız çiğnediği, bacak bacak üstüne attığı ve duruşma salonundan elleri ceplerinde çıktıklarını belirterek, bu durumun mahkeme disiplinine uymadığını söyledi. Bu konuda sanıklara uyarıda bulunan Diken, aksi halde CMK'ya göre yasal işlem yapacağını belirtti. 

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasına tutuksuz yargılanan 196 sanıktan eski kuvvet komutanları emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek ile eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 169 sanık katıldı. Başka suçlardan tutuklu bulunan sanıklar Cengiz Köylü, Mehmet Fikri Karadağ ile Cemal Temizöz de duruşmada hazır bulundu. İddianamede kimlik bilgileri yanlış yazıldığı için ilk duruşmada sanık bölümünden çıkarılan Recep Yavuz'un da aralarında bulunduğu 26 sanık ise duruşmaya katılmadı.

İddianamenin TRT spikerleri tarafından 374. sayfasından okunmasına başlamadan önce mahkeme başkanı Ömer Diken, uyarıda bulundu. Duruşmalar sırasında sanıkların sakız çiğnediği, bacak bacak üstüne attığı ve duruşma salonundan elleri ceplerinde çıktıklarının görüldüğünü belirten Diken, bunun duruşma disiplinini bozan durumlar olduğunu söyledi. Sanıkları bu konuda uyarıp dikkat etmelerini isteyen Diken, aksi halde CMK'ya göre yasal işlem yapacaklarını belirtti.

Mahkeme başkanının uyarısının ardından söz alan sanık avukatlarından Celal Ülgen, bu konuda müsamahalı davranılması gerektiğini öne sürerek, TRT spikerleri tarafından iddianamenin okunmasının da usule uygun olmadığını iddia etti.

Mahkeme Başkanı Diken de, ''Biz yaptırım uygulamadık. Duruşma salonundan gidip gelmeler artık duruşmadan ayrılma aşamasına geldi. İddianame dinlemek sıkıcı olabilir biz de dinliyoruz. Mahkeme, savcı, savunma burada. Önemli bir rahatsızlığı olanlar, acil durumu olanlar için zaten gerekeni yapıyoruz.'' dedi.

Avukat Ülgen de karşılıklı olarak müsamaha gösterilebileceğini belirtmesi üzerine Diken, yeteri kadar toleranslı davrandıklarını, aşırıya giden hareketleri uyardıklarını kaydetti.

Sanık sayısının fazla olmasından kaynaklanan bir durumun olduğunu anlatan Ülgen, bunun tölare edilmesi gerektiğini savunarak, iddianamenin TRT spikerleri tarafından okunmasının prosedürde yer almadığını, kendilerinin bu duruma tolerans gösterdiklerini bildirdi. Başkan Diken de, yasada iddianamenin kim tarafından okunacağına ilişkin kesin bir şeyin olmadığını ifade ederek, ''Sadece iddianame okunur deniliyor, kimin okuyacağını söylemiyor. İddia makamının iddianameyi okuyacağı dair bir şey yok. Bana göre ses kasetinden bile okunur, iddianamenin okunması, sanıklara yüzüne karşı yapılır.'' şeklinde konuştu. Ülgen, ''Biz de tiyatro sanatçılarını getirtip savunma yaptıralım.'' diyerek duruşmaya devam edilmesini istedi.

Mahkeme başkanı Ömer Diken, bugün sonunda önceki duruşma aldıkları karar gereği 125 sayfa okunmasını planladıklarını belirtti. Bunun ardından TRT spikerleri tarafından iddianamenin okunmasına 374. sayfasından devam edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89