• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Hak-Par, 5. olağan kongresini tamamladı

Hak-Par, 5. olağan kongresini tamamladı
Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par), 'Kürt sorununa eşitlik temelinde adil ve barışçıl çözüm' hedefiyle 5. olağan kongresini yapıyor.

Ankara Kocatepe Kültür Merkezi'nde yapılan kongrede, mevcut Genel Başkan Bayram Bozyel'in görevini Kemal Burkay'a devretmesi bekleniyor.

Bozyel ve Burkay, kongrenin yapıldığı salona birlikte geldi. Kongreye eski AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt ile eski Adıyaman, Mersin milletvekili ve eski Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat da katılıyor.

BDP, Hak-Par kongresinde Hamit Geylani ile Eşbaşkan yardımcısı düzeyinde katılıyor.

Hayatını kaybeden Hak-Par Onursal Genel Başkanı Abdulmelik Fırat'ın posterinin asıldığı salonda, "Anadilde eğitim vazgeçilmez bir haktır" yazılı afiş asıldı.

41537

Ankara Kocatepe Kültür Merkezi'nde yapılan kongrede konuşan Hak-Par Genel Başkanı Bayram Bozyel, gelinen noktada Suriye'de Esed'in gitmesinden başka bir seçenek kalmadığını vurguladı. Suriye'de Kürtlerin de yer alacağı bir federal devletin kurulması gerektiğini savunan Bozyel, Kürt sorunun çözümüne yönelik adımları anlattı. Habur açılımının kadük kalsa da önemli olduğunu vurgulayan Bozyel, TRT Şeş'in açılmasını önemli bulduklarını ifade etti.

AK Parti'nin başta umut verici girişimlerde bulunsa da Kürt sorununun derinliğini kavramayı gösteremediğini dile getiren Bozyel, iktidarın milliyetçi ve güvenlikçi bir yaklaşıma kaydığını vurguladı.

41542

Şiddetin çığırından çıkmasının güvenlikçi bir tercihin sonucu olduğunu belirten Bozyel, Uludere'deki 34 kişinin hayatının kaybettiği olayı hatırlattı. Olaya ilişkin etkin, şeffaf bir soruşturma yürütülmediğini, siyaseten bir özür dilenmediğini, Genelkurmay'a teşekkür edilerek bu katliama arka çıkıldığını dile getiren Bozyel, Uludere olayının Kürt toplumunda derin bir kırılmaya yol açtığını ifade etti.

Ortadoğu'da barışın Kürt sorununun eşitlik temelinde çözülmesi ile olacağına dikkat çeken Bozyel, Kürt sorununun seçmeli ders, TRT Şeş'in açılmasıyla çözülemeyeceğini belirterek atılan demokratik adımları da yok saymadıklarını söyledi.

41547

Eşitlik temelinde sorununun çözümünün siyasi, iradi ve zihinsel yapısının yeniden dizayn edilmesinden geçtiğini anlatan Bozyel, bunun da yeni bir anayasa sorunu olduğuna dikkat çekti. Bozyel, yeni anayasadan beklentilerini şöyle sıraladı: "Kürt halkının kimliğinin tanınması zorunludur. Kürklerin ağırlıklı yaşadığı yerlerde Kürtçe eğitim dili olarak kabul edilmeli, geri kalan yerde seçmeli ders olmalı. Kürtçe ikinci resmi dil olarak kabul edilmeli. Federal yönetim getirilmelidir."

4 yıllık genel başkanlık görevinin sona erdiğini açıklayan Bozyel, görev değişimi olacağını belirterek Kemal Burkay'ın genel başkanlık görevini alacağını kaydetti.

Kemal Burkay: Açlık Grevi Eylemi Sona Erdirilmelidir

Kürt siyasetçi ve yazar Kemal Burkay, cezaevlerindeki açlık grevlerinin sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. Bunu inada bindirip uzun süre devam ettirmek, ölüm orucuna çevirmek, ona başvuranların hayatı üzerinde yıkıcı etkiler yapacağını, ağır sakatlıklara ve ölümlere yol açacağına dikkat çeken Burkay, "Silahlar tümden susmalı, Pkk dağdan inmeli, cezaevlerindeki siyasi tutuklular çıkmalı ve yurt dışındakiler serbestçe ülkeye dönmelidir." dedi.

Kemal Burkay, açlık grevinin bir protesto eylem türü olduğunu, bazen de belli talepleri kamuoyuna duyurmak için yapıldığını ifade etti. Her eylemde olduğu gibi bunda da sonuç alabilmek için zamanı ve koşulları iyi değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Burkay, ortam elverişsizken başvurulan açlık grevinin sonuç vermeyeceğini belirtti.

41548

Hele bunu inada bindirip uzun süre devam ettirmek, ölüm orucuna çevirmek, ona başvuranların hayatı üzerinde yıkıcı etkiler yapacağını, ağır sakatlıklara ve ölümlere yol açacağına dikkat çeken Burkay, "Bunu önlemek, buna meydan vermemek vicdani, insani bir görevdir. Bu nedenle ben, söz konusu eylemin sona erdirilmesinden yanayım. Öte yandan, eylemcilerin Kürtçe savunmaya, ana dilde eğitime ve Öcalan üzerindeki tecritin son bulmasına yönelik talepleri meşru, haklı taleplerdir. Bu talepler zaten şimdiye kadar olması gereken şeylerdir. Ben bu talepler de dahil Kürt halkının tüm temel taleplerinin karşılanması için öncelikle silahların susması, bu kanlı şiddet ortamının son bulması gerektiği görüşündeyim. Öte yandan, Kürt sorununun çözümü için de hükümetin ve muhalefetin yeni bir açılım başlatmasına şiddetle ihtiyaç vardır." diye konuştu.

Silahların susmasıyla birlikte aynı zamanda yasaklı tüm Kürt partilerine siyasetin yolunun açılmasını isteyen Burkay, devlet ve hükümet adamlarının da zaten öyle dediğini hatırlattı. Bunun da genel bir afla olacağını dile getiren Burkay, şöyle devam etti: "Silahlar tümden susmalı, Pkk dağdan inmeli, cezaevlerindeki siyasi tutuklular çıkmalı ve yurt dışındakiler serbestçe ülkeye dönmelidir. Eğer hükümet ve ana muhalefet bu konuda el ele verirlerse Kürt sorununun adil ve eşitlikçi çözümü için gerekli köklü, cesur adımları atmak mümkündür. Şu koşullarda iktidar ve ana muhalefet partilerinin tutum ve söylemlerine bakıp böyle bir beklentinin fazla iyimser olduğunu düşünebilirsiniz."

  • Yorumlar 9
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89