• BIST 9789.68
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 6 °C

Gün geldi, devran döndü...

Gün geldi, devran döndü...
Gün geldi, devran döndü... Yaşayan darbeciler Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya’nın yargılanması bugün..

Eski Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın yargılanacağı, bugün başlayacak 12 Eylül davasına Başbakanlık, CHP, MHP ve Türkiye Büyük Millet Meclisi de (TBMM) müdahil oldu. Davanın ilk duruşması bugün 09.30’da Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak. Mahkeme, bugün bitmemesi durumunda 5 ve 6 nisan günleri de aynı davayı görüşmeye devam edecek. Duruşma salonunun kapasitesi gözönünde bulundurularak, iddianamede ismi geçenler ile siyasi parti, dernek ve diğer tüzel kişi temsilcilerinden müdahillik talebinde bulunanlara salona girişte öncelik tanınacak. Adlî Tıp Kurumu’ndan gelecek rapor, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın duruşmaya katılıp katılamayacaklarını belirleyecek.

Darbe döneminde TBMM’nin, tüm siyasal partilerle birlikte kapatılması, dönemin hükümetinin de düşürülmesi nedeniyle askerî müdahaleden direkt mağdur olan Başbakanlık, CHP, MHP ve TBMM, dün, davanın görülüceği Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müdahillik dilekçelerini sundu. Hükümet adına müdahillik başvurusunu, Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanı Sami Arslan Aşkın ve Hukuk Müşaviri avukat İsmail Uluyol’un yaptığı bildirildi.

12 Eylül davasında Bakanlar Kurulu’nu kimin temsil edeceği sorusuna muhatap olan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Davayı, bir hukukçu, takip yetkisi, vekalet yetkisi olan biri takip eder. Mahkemede, davada Başbakanlığı temsilen yetkili birisi olacaktır. Hukukçu olacak da bürokratlardan da takip edecekler” ifadelerini kullandı.

CHP: Üçü ölü beş generali yargılamak yetmez

36428TBMM de, dün, müdahillik başvurusunda bulundu. TBMM’nin dilekçesinde şu ifadeler yer aldı: “Sanıkların gerçekleştirdiği askerî müdahale ile kaynağını anayasadan almayan yetkiler kullanılarak TBMM’ye ait yasama yetkisi, zor ve güç kullanılarak elinden alınmış, Anayasal görevi yapması engellenmiştir. Bu nedenle TBMM, sanıklara isnat edilen suçun birinci derece mağdurudur.” Geçen hafta 12 Eylül davasına müdahil olacağını duyuran CHP de dün başvuruda bulundu. CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, partinin avukatları Şenal Sarıhan ve Celal Çelik ile birlikte Ankara Adliyesi’ne gelerek, dilekçe verdi. CHP’nin, hem darbenin mağduru olmasından dolayı hem de dava sürecinde “yargılama ilüzyonu” yaşanmaması için davaya katıldıklarını belirten Tarhan, “12 Eylül döneminden sadece üçü ölü beş generali yargılayarak kurtulamayız. Gerçek bir yargılama yapılmasını istiyoruz” dedi.

“Tüm sorumluları yargılansın”

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman da, 12 Eylül davasına müdahil olmak için başvurduklarını bildirdi. Büyükataman, başvurunun ardından adliye önünde yaptığı açıklamada, “12 Eylül 1980’de MHP yöneticileri dahil yüzlerce ülkücünün, uydurulan senaryo, tertip, düzmece belge ve yalancı şahitlerle, darbe yapıp, yönetime el koyanlar tarafından haksız yere suçlanarak, tutuklandığını belirtti. Partisinin dünkü grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, “Kovuşturmaya, 12 Eylül döneminin adli ve idari görevlilerinin, hükümet üyelerinin, işkenceci canilerin, infaz ve kolluk memurlarının dahil edilmesi gerekmektedir ve böylesi bir gelişme bir nebzede olsa millet vicdanını rahatlatacaktır’’ ifadelerini kullandı.

36425

Yazıcıoğlu’nun eşi de müdahil
Helikopter kazasında hayatını kaybeden Büyük Birlik Partisi (BBP) kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu, davaya müdahil olma talebiyle Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Gülefer Yazıcıoğlu’nun başvuru dilekçesinde, Muhsin Yazıcıoğlu’nun 12 Eylül darbesinden sonra mağdur edildiği, gerekçesiz olarak tutuklandığı, uzun süren yargılamanın sonunda beraat ettiği kaydedildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89