• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 9 °C

Gül'den bölge liderlerine önemli mesaj

Gül'den bölge liderlerine önemli mesaj
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tahran'da Ahmedinejad'la birlikte yaptığı basın toplantısında, bölge liderlerine önemli mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül İran ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile beraber basın toplantısı düzenledi.

25230

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad: Sayın Bakanlar, İşadamlarına, Cumhurbaşkanımıza tekrar hoşgeldiniz demek isterim. İran ve Türkiye ilişkileri derin ve dostluk bir ilişki örneğidir. Son zamanlarda, ilişkilerimiz tüm alanları kapsayarak daha çok genişlemiştir, 2 ülkenin ticari ilişkileri geçen sene 10 milyar doları aşmıştır. Bunu 30 milyar dolara çıkarmaya kararlıyız. 2 ülkede var olan kapasiteler bu ilişkilerin daha çok derinleşmesine neden olabiliyor bölgesel işbirliğinde çok net bir işbirliğine girmiş bulunuyoruz. Ortak görüşlerimiz bölgesel barış ve kalıcı olarak bölgeyi güçlendirmeye bir işarettir. Bizim iki ülkenin işbirliği bölgenin işbirliğinden daha çok ekonomik ve siyasi olarak bu güzelliği ortaya çıkartmıştır. Kültürel alanda da ilişkilerimiz gün geçtikçe gelişiyor her iki ülkenin turistleri de çoğalıyor. Uluslararası ilişkilerimizde çok kapsamlı bir işbirliği kapsamındadır, biz Türkiye'yi tüm uluslararası kapsamlarda destekliyoruz. Biz buna eminiz ki Türkiye'de aynı şekilde bizi destekliyor, özel olarak burada Sayın Cumhurbaşkanı'na çok teşekkür ediyorum Türkiye'nin İran'ı nükleer konuda desteklemesinden dolayı. Ayrıca çok güzel yöneticilik yaptıkları için İstanbul'da olan 5+1 toplantısında bu çok muhaffak bir toplantıydı hem iki taraflı müzakere toplantısı oldu hemde Türkiye'ye bu müzakereyi çok iyi yönettiği için, bu müzakerelerin İstanbul'da yapılması çok önemlidir. Türkiye gibi bir derin köklü bir ülke uluslararası çapta büyük bir konuma gelmiştir, çok önemli uluslararası sorunlar gelinip İstanbul'da konuşuluyor biz bundan çok memnunuz.

25220

İRAN VE TÜRK İŞADAMLARI ARASINDA TİCARET GÖRÜŞMESİ

Toplantılar heyet üyeleri ve bakanlar ile beraber oldu orada yine kararlar hakkında incelemeler yaptık ve detaylara gittik. İki ülke arasında ki engelleri de ele aldık. Ben ve sevgili kardeşim Cumhurbaşkanı bu engelleri kaldırmak için ikimiz de emir verdik. Bugün alınan kararlar kapsamında da iki ülke arasında ki ticaret rakamını 30 milyar dolara çıkarmakta bir sorun yoktur. Ben tekrar Cumhurbaşkanımız ve heyetine tekrar teşekkür ediyorum ziyaretlerinden dolayı ve hoşgeldiniz diyorum. Bugün öğlenden sonra Sayın Cumhurbaşkanı ile beraber işadamları ve ticaretciler ile buluşacağız. Onları birlikte karşılıklı yatırım yapmaları konusunda teşvik edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu ziyaretinden umarız her iki millet kazanır.

SORULAR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e , Bu İran'a ikinci ziyaretiniz oluyor, ziyarette olan gelişmeler ve bölgede son zamanda yaşanan olaylar ile ilgili olarak düşünceleriniz nelerdir?

Cumhurbaşkanı Gül: Bize geldiğimizden beri büyük bir misafirperverlik gösterilmektedir bundan dolayı öncelikle İran halkına teşekkür etmek isterim. Bu Cumhurbaşkanı olarak ikinci ziyaretim ama birinci ziyaretim daha kapsamlı bir ziyaretti bu ziyaretimde bir hoşgörü ziyareti gerçekleştiriyorum. Türkiye ile İran komşu bir ülke ve komşuluğumuz o kadar eskidir ki 1639 yılından beri sınırlarımız aynı sınırlara sahiptir bu kadar istikrarı olan ve yakın olan 2 ülke dünyada zor gösterilir. Ortak kültürümüz, tarihimiz vardır bunun en iyi işaretini geçen Topkapı Sarayı'nda gördük çok ortak yanlarımız var iki ülke arasında ki ilişkileri de dolaylı olarak geliştirmeye önem veriyoruz. Görüşmelerde hep ikili konularımızı konuştuk hemde bu çerçeve de İran Nükleer konularını da konuştuk.

LİDERLERİN YAPAMADIKLARINI HALK YAPIYOR

Bölgemizde, İslam Dünyası'nda köklü değişimlere şahit oluyoruz, bunları da tabiki değerlendirdik. Benim görüşüm şudur ki ; Tüm bu olup bitenlerin sürpriz olmaması gerekir bugün iletişim çağında halkların talepleri, istekleri çok gerçekçidir. Ben yine Tahran'da bir toplantı da şu değerlendirme de bulunmuştum; Hiç bir ayrım yapmadan bütün ülkeler evlerimizin içini düzene koymamız gerekir, halkların arzularını dikkate almak gerekir bu doğrultuda gerek siyasi gerek ekonomik konularda köklü reformlar yapmak gerekir. Bazen yönetimlerin yapamadığını halk zorluyor aslında bölge de gördüğümüz şey budur liderlerin yapamadıklarını halk yapıyor. Bütün bu olanlardan arzumuz şu ki her iki ülkenin bu süreçlerden mutlu çıkması ve bu süreçlerin kısa sürmesi' Diyerek basın toplantısını sonlandırdılar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89