• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

Gül: PKK'nın samimiyeti test edilecek!

Gül: PKK'nın samimiyeti test edilecek!
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çözüm süreciyle ilgili, PKK'nın samimiyetinin de önemli olduğunu vurguladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çözüm sürecine ilişkin, "Gayet samimi, iyi niyetli bir çalışma, bir gayret var. Ama karşı tarafın da samimiyetinin test edileceği durumlar var" dedi. 

Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret için bulunduğu İsveç'in başkenti Stockholm'de konakladığı Grand Hotel'de heyetindeki basın mensuplarıyla bir araya gelerek, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Çözüm süreciyle ilgili "milli birlik, bütünlük ve üniter yapıyı zaafa uğratmayacak şekilde olmalı" sözlerinin hatırlatılması ve bu yönde bir kaygısının olup olmadığının sorulması üzerine Gül, "Bir kaygım söz konusu değil. Onun tersi bir şey de düşünülemez. Hiç kimse zaten düşünmüyor. Ben herkes bilsin diye söyledim. Çalışmalar da yapılanlar da bu çerçeve içerisinde zaten" diye konuştu. 

İsveç'in PKK'ye destek verdiği yönünde görüşler olduğunun belirtilmesi ve bunların görüşmelerinde gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulmasına karşılık Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: 

"Avrupa ülkelerinin demokrasileri, bu ülkenin de demokrasi, insan hakları anlayışları çok geniş olduğu için terör örgütleri bu demokrasileri her zaman istismar ediyorlar, Avrupa'yı istismar ediyorlar. Görüşmelerimizde tabii ki bunları konuşacağız, bu konudaki beklentilerimiz nedir, şikayetlerimiz nedir, bunları dile getireceğiz." 

'Uzun uzun bunları açacak halim yok'  

İsveç'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda, çözüm süreciyle ilgili geçmişte yaşananlara atıfta bulunduğu hatırlatılarak, "Başarıya ulaşma noktasında örgütten beklentileri mi dile getirmek istediniz?" diye sorulması üzerine Gül, şu yanıtı verdi: 

"Tabii çok açık. Bana sorulan sorular neydi, sızdırılmış belgeler... Ben ne dedim; bu sürede gayet samimi, iyi niyetli bir çalışma, bir gayret var. Ama karşı tarafın da samimiyetinin test edileceği durumlar var. Önce silahı bırakacak, bu süreci propaganda amaçlı olarak kullanmayacak ve psikolojik faaliyetler yapılmayacak. Bunların altını uzun uzun açacak halim yok, anlayan anlar bunlardan ne demek istediğimi. 

Halkın büyük bir beklentisi var, halkın büyük bir çoğunluğu bu işin çözümünü destekliyor. O zaman? Bu fırsatın kaçırılmaması için karşı tarafın da ona göre hareket etmesi gerekiyor. Daha önce de, Oslo'daki de başka şeyler de nasıl sızdı, ne oldu, onları iyi kötü biliyoruz." 

Cumhurbaşkanı Gül, "Bu aşamaya geldikten sonra ne olur da bu fırsat kaçabilir?" sorusunu yanıtlarken, dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Bu süreçte aşırılıklar ve ölçüsüzlükler olmayacak. Nevruz gibi çeşitli vesilelerde de ölçüsüzlükler olmaması gerekir" değerlendirmesinde bulundu. 

'Başka yollar deneniyor' 

Cumhurbaşkanı Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a, PKK ile görüşmek için MGK'nın yetki verip vermediğinin gündeme geldiğinin belirtilmesi üzerine, baş başa yapılan konuşmalarla ilgili şey söyleyemeyeceğini ifade etti. 

MGK toplantılarının gizli olduğunu hatırlatan Gül, terörle mücadelenin sadece silahla yürütülmeyeceğini, farklı yolları olduğunu belirterek, "Silahı olana daha güçlü silahı gösterirsiniz ama başka yollar da denenebilir, başka yollar da deneniyor gördüğünüz gibi" dedi. 

Muhalefetin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan veya MİT'ten bilgi aktarılmadığı yönündeki eleştirileri anımsatılarak, "Bu noktada siz devreye girecek misiniz?" yönündeki soruya karşılık Gül, şöyle konuştu: 

"Anamuhalefet partisi başkanı bana görüşlerini, çeşitli fikirlerini paylaştı. Tabii ki büyük meselelerin hallinde herhalde önemli siyasi aktörler, onlar bilgilendirilecektir ama demek ki onun bir noktası vardır anlaşılan. Bir zamanı vardır. O zamana da bu işleri yapanlar muhakkak ki karar vereceklerdir." 

Çözüm sürecinin başarıya ulaşıp ulaşmayacağı yönündeki soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül, herkesin dersini almış olduğunu ümit ettiğini söyledi. Gül, "Böyle bir ortam da ilk defa olmaktadır. Herkesin kredi verdiği bir ortam. Onun için ben özellikle karşı tarafı uyarıyorum ki 'Yanlış yapma' diye" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Gül, "Çözüm süreci kapsamında parlamento üyesi beş milletvekilinin KCK başkanı olduğu söylenen kişiyle çekilen fotoğraf sizi rahatsız ediyor mu?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"(Bunu bir propaganda, psikolojik faaliyetler süreci gibi kullanmayın, sizin samimiyetiniz de deneniyor, test ediliyor) dedim. Bütün bunlara dikkat etmeleri gerekir. Bir taraftan böyle büyük bir olay için samimi ve cesur bir şekilde atılan adımlar var, onları yeteri kadar takdir edip, ona göre daha sorumlu hareket etmeleri gerekir." 

  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89