• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 3 °C

Gül: Karara saygı duyun!

Gül: Karara saygı duyun!
Cumhurbaşkanı Gül, DTP'nin kapatılması kararıyla ilgili ilk açıklayı yaptı. Gül, Anayasa Mahkemesinin kararına saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Gül "Kanunlar ortada mahkeme ne yapsın" diyerek DTP'nin kapatılmasını savundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, DTP'in kapatılması kararını değerlendirirken, ''Anayasa Mahkemesinin kararına saygı göstermek gerekir. Gönül arzu ederdi ki parti yöneticileri, partilerini korumak için gereken özeni göstermiş olsalardı. Anayasa ve kanunlar ortada, mahkeme ne yapsın'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret için bulunduğu Karadağ'da, temaslarını izleyen gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, DTP'nin kapatılması ve bundan sonraki sürece ilişkin soruları yanıtladı.

Anayasa Mahkemesinin, DTP'nin kapatılmasına ilişkin kararı oy birliği ile aldığını anımsatan Gül, karara saygı göstermek ve uygulamasını beklemek gerektiğini ifade etti.

Gül, şöyle konuştu:

''Gönül arzu ederdi ki parti yöneticileri, partilerini korumak için gerekli özeni ve dikkati göstermiş olsalardı. Anayasa ve kanunlar ortada, onlar bu özeni göstermeyince Anayasa Mahkemesi ne yapsın. Şu hepimizin şahit olduğu bir şey ki terör örgütünü, varoluş sebebi olarak ilan eden parti yöneticileri olduğu sürece mahkeme ne yapacak.''

Cumhurbaşkanı Gül, ''bundan sonraki sürecin serinkanlı geçmesi açısından DTP yöneticilerine bir mesajı olup olmayacağının'' sorulması üzerine, ''Parti yöneticileri, topyekün demokratikleşme sürecini, Meclise geldiklerinde kendilerine gösterilen ilgiyi anlayabilselerdi'' diye konuştu.

En başta kendisinin hiçbir ayrım yapmadığını ve dışlamada bulunmadığını anlatan Gül, grubu olan siyasi partilerin tamamına eşit davrandığını kaydetti. Gül, ''Bütün bunların anlaşılamadığı ve değerlendirilemediğini görüyorum'' dedi.

Türkiye'nin, dönüşü olmayan bir şekilde demokrasi standartlarını yükseltme ve bu konudaki eksikliklerini giderme arzusunda olduğunu vurgulayan Gül, Türkiye'de çoğulculuğa inanıldığını söyledi.

Çok partili sistemin, partilerin farklı farklı fikirleri olması anlamına geldiğini ifade eden Gül, farklılıkları ayrılık unsuru olarak görenlere daima karşı çıkıldığını belirtti.

Çoğulculuğun ve farklılıkların zenginlik olduğunun, önemli bir değer olarak anlaşılması gerektiğinin altını çizen Gül, ''Türkiye kararlı bir şekilde yoluna devam edecektir. Ümit ederim herkes bundan gerekli dersi çıkarır'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gerginliğin, çatışmaların kimseye bir faydası olmadığını vurgulayarak, ''Bütün problemler demokratik yollarla, siyasi yollarla aşılabilir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Karadağ'da temaslarını izleyen gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, DTP'nin kapatılması ve bundan sonraki sürece ilişkin soruları yanıtladı.

Gül, DTP'nin kapatılmasının ardından yaşanabilecek olumsuz gelişmelerle ilgili görüşünün sorulması üzerine, ''Gerginliğin, çatışmaların kimseye bir faydası yok. Bütün problemler demokratik yollarla, siyasi yollarla aşılabilir'' diye konuştu.

Türkiye'nin demokratik standartları 20-30 sene önceye göre nasıl daha yüksekse önümüzdeki dönemde de bugünden daha ileri düzeyde olacağına işaret eden Gül, Türkiye'de teröre asla yer olmadığını vurguladı.

''Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki halkımıza seslenmek istiyorum'' diyen Gül, şöyle devam etti:

''Türkiye, bütün vatandaşlarına hep sahip çıkmıştır. Bütün vatandaşlarının sorununu çözmek için samimi bir gayret içindedir. Terör örgütü asla vatandaşlarımızı temsil edemez ve terör örgütünün yüzünü herkes daha açık bir biçimde görmüştür. Terörü ve terör örgütünü izole etmenin yollarından biri de demokrasidir. Demokrasi, halkı terör örgütünden uzaklaştırır. Herhalde halkımız bütün geçen şu süre içerisinde Türk devletinin iyi niyetle hareket ettiğini ama bunun terör örgütü tarafından nasıl sabote edilmek istendiğini görmüştür. Gün, dayanışma, birbirimize daha çok saygı gösterme ve kenetlenme günüdür.''

Son dönemde siyasi parti liderleri arasında yaşanan üslup gerginlikleriyle ilgili bir ''liderler zirvesi'' toplayabileceğine ilişkin açıklamaları hatırlatılarak, ''liderlerin bu konuya olumsuz bakması üzerine şu anki düşüncesinin'' sorulmasına karşılık Cumhurbaşkanı Gül, bir ön çalışma yaptıktan ve liderler zirvesinin olabilirliğini gördükten sonra böyle bir girişimde bulunacağını ifade ettiğini belirtti.

''Açıklamalarımın gazete yer almasıyla bir ön çalışma yapılmış gibi oldu'' diyen Gül, liderlerin başka yolları tercih ettiğinin anlaşıldığını söyledi.

Gül, gerekli gördüğü takdirde liderlerle ayrı ayrı görüşebileceğini bildirdi.

''Anayasa Mahkemesi kararının demokratik açılım sürecini sona erdirdiğine'' ilişkin değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine Gül, bu konuda bir şey söyleyemeyeceğini, icraatın başında hükümetin bulunduğunu belirtti.

Gül, Türkiye'nin demokratik standartlarının yükseleceğini yineledi.

Cumhurbaşkanı Gül, başka bir soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un istifasından bilgisi olduğunu bildirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89