• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 3 °C

Gül, HSYK düzenlemesini onayladı

Gül, HSYK düzenlemesini onayladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis'te onaylanarak yasalaşan HSYK düzenlemesini onayladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erdoğan hükümetinin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında değişiklik öngören "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"unu onayladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Düzeltilen açık aykırılıklar dışında Kanunun diğer lehinde ve aleyhinde tartışılan maddelerinin ise Anayasa Mahkemesince değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünerek yayımlanmasını uygun buldum" dedi.

5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”un nihai hali şu hükümleri kapsıyor: 

- Artık erişim engelleme kararları, IP ve URL bazlı verilebilecek. Yani bir web sitesinin yalnızca belli bir bölümü engellenebilecek. 

- DNS değiştirerek erişime engelli sitelere girilemeyecek. 

- Erişim engelleme kararlarının kapsamı genişletildi. Halen yalnızca katalog suçlar işlendiğinde bir site erişime kapatılabilirken, tasarı kanunlaşırsa kişilik hakkının veya özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini öne süren bir kişi erişim engelleme talep edebilecek. 

- Kişilik hakkının ihlali iddiasıyla mahkemeye başvurulması suretiyle 24 saat içinde bir site erişime kapattırılabilecek. 

- Özel hayatın gizliliği konusunda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) dört saat içerisinde erişim engelleme kararı verebilecek. Engelleme kararının ardından 24 saat içinde mahkemeye başvurma ve engellemeyi yargı kararı haline getirme yükümlülüğü de TİB’in sorumluluğunda olacak. Mahkeme de 48 saat içinde erişim engelinin devamına veya kaldırılmasına karar verme yükümlülüğünde olacak. 

- Soruşturma aşamasında hâkim kararı, sulh ceza mahkemeleri tarafından verilecek. Bu karar, birden fazla sulh ceza mahkemesi bulunan yerlerde, HSYK tarafından belirlenen mahkeme tarafından verilecek.

 - Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak. Bu alanda hizmet veren şirketler bu birliğe üye olmak zorunda. Aksi takdirde bu alanda faaliyet gösteremeyecekler. 

- Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne üye şirketler, kullanıcılar hakkındaki erişim kayıtlarını iki yıla kadar saklamakla yükümlü olacak. 

- TİB’in trafik bilgilerine erişim yetkisi mahkeme kararına bağlı olacak. Trafik bilgileri ancak bir soruşturma veya dava kapsamında adli mercilerin talep etmesi halinde TİB’e teslim edilecek. 

- Trafik bilgileri kaydı taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abonelik bilgilerini içerecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89