• BIST 9548.09
  • Altın 2495.517
  • Dolar 32.4859
  • Euro 34.5384
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 6 °C

Gül: Dersim arşivleri açılsın

Gül: Dersim arşivleri açılsın
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YouTube World View kanalına konuk olarak kendisine sorulan soruları yanıtladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyanın önemli ve güçlü isimlerinin geniş kitlelerle buluşmasını sağlayan YouTube World View kanalına konuk olarak kendisine sorulan soruları yanıtladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyanın önemli ve güçlü isimlerinin geniş kitlelerle buluşmasını sağlayan YouTube World View kanalına konuk olarak kendisine sorulan soruları yanıtladı. Dersim Katliamı’na ilişkin kişisel görüşüyle, bu konunun aydınlatılması için çalışma yapmayı düşünüp düşünmediği hakkındaki soruyu cevaplarken, 1937-38’de Dersim’de yaşananların vicdanla ve insan haklarıyla bağdaşmadığını söyleyen Abdullah Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Tabii ki bizim tarihimiz büyük bir tarih ama bunun içinde acı tatlı günler, dönemler var. Yakın tarihimiz içinde Dersim olayları da gerçekten çok üzücü. Kendi bilgilerim çerçevesinde bunun insan vicdanıyla ve bugünkü insan hakları uygulamaları ile bağdaşmadığını biliyorum.” Gül, Genelkurmay’ınki de dahil olmak üzere arşivlerin açılmasında hiçbir mahsur görmediğini de ifade etti.

Büyük devletlerin tarihlerinden korkmaması gerektiğine de temas eden Gül, “Aslında büyük devletler tarihlerinden korkmazlar. Yeter ki, bu konular polemik yapılıp, bunların üzerinden başka yerlere ulaşmak, başka amaçlar peşinde koşmak söz konusu olmasın. Yeteri kadar olgunluğa da ulaştığımızı düşünüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, öğretmen atamaları ve ücretli öğretmenlikle ilgili bir soruya, “Ücretli öğretmenlik sorunu çözülürse yerine kadrolu öğretmenler atanır ve tahmin o ki epey mesafe alınırız ama bunun biraz yapısal olduğunu da görüyorum. Bu konuyu takip edeceğim” sözleriyle yanıt verdi.

Gül’e sorulan diğer bir soru ise bedelli askerlik yasasının adil olup olmadığıyla ilgiliydi. Bunun çok tartışmalı bir konu olduğunu belirten Gül, “Bu yasa artık çıkıyor. Burada önemli olan yasanın vicdani rahatsızlık oluşturmaması. Bundan elde edilecek gelirlerin nerelere harcanacağının açıkça belirtilmesi ve özellikle de maddi imkânı olmadığı için çocukları askere giden ailelere bu fonlardan güçlü yardımların yapılması. Bunun çok dengeli bir şey olacağı kanaatindeyim’’ dedi.

Gül, Cumhurbaşkanlığı görevi bittikten sonra aktif siyasete dönüp dönmeyeceği hakkındaki soruyu ise, “Cumhurbaşkanı olarak sorumluluğumu yerine getirmek için tüm aklımı ve gücümü yaptığım işe veriyorum” sözleriyle yanıtladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89