• BIST 9524.59
  • Altın 2489.559
  • Dolar 32.5037
  • Euro 34.7109
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 9 °C

Gül: Çözüm havası daha da pekişecek

Gül: Çözüm havası daha da pekişecek
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çözüm süreciyle ilgili, oluşan havanın daha da pekişeceğine ve insanların daha da kucaklaşacağına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Muş Valiliğini ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, şehri ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Siyasi hayatı boyunca çeşitli vesilelerle Muş'a geldiğini belirten Gül, "Ama Cumhurbaşkanı olarak ilk defa geliyorum. Dolayısıyla cumhurbaşkanı olarak Muş'u ziyaret etmek benim için gerçekten büyük bir mutluluk kaynağı oluyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı olarak bütün illeri ziyaret ettiğini ifade eden Gül, seçildikten sonraki ilk ziyaretlerine Doğu ve Güneydoğu illerinden başladığını hatırlattı. "İlk ziyaretimi hatırlıyorum Van, Hakkari, Şırnak, Diyarbakır bütün oraları hep ziyaret ettim. Bir takvim içerisinde bütün illerimize gidiyorum" diyen Cumhurbaşkanı Gül, Muş'a gelmesinin ise bugüne nasip olduğunu söyledi. Ziyaretlerinde halkın kendisine gösterdiği teveccühün, aslında devlete ve millete bağlılığının işareti olduğunu vurgulayan Gül, gösterdikleri ilgiden dolayı Muşlulara teşekkür etti.

Muş'u Anadolu'nun kapısı olarak nitelendiren Gül, "Muş, Sultan Alparslan'ın bizlere açtığı ve bizlere yurt ettiği büyük olayın, Malazgirt'in gerçekleştiği yer, mekan. Bu anlamda şüphesiz ki Muş'un tarihimizde çok büyük yeri olduğu gibi bugün için de hepimiz için çok önemlidir" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

"Tüm bu ziyaretlerimi yaparken bir şeyi hep ısrarlı bir şekilde ve tutarlı bir şekilde söyledim. Türkiye'ye güvendiğimizi, milletimize güvendiğimizi, Türkiye'nin çeşitli sıkıntıları olduğunu, bunların içinde önemli problemlerimizin de olduğunu ama daima bu ülkede iyi şeylerin olacağına hep inandığımı söyledim. Hep iyi şeylerin olacağını da her zaman ısrarlı bir şekilde de tekrarladık. Bugün şüphesiz ki bu ziyaretimin gerçekleştiği dönemde Türkiye'de gerçekten güzel şeyleri hep beraber yaşıyoruz. Türkiye'de var olan kardeşliğin çok daha güçlendiğini, kardeşlik rüzgarının çok daha güçlü bir şekilde estiğini, Türkiye'de barışın, huzurun adeta özlendiğini ve bunun için çok büyük bir arzunun artık çok açık sokaklara yansıdığını görüyoruz. Dolayısıyla bu ziyaretimizi çok önceden planladık ama bunun böyle bir iklime ve böyle bir atmosferde gerçekleşiyor olması ve bunun bu ziyarette Muş, Bingöl buralara nasip olmasını da doğrusu büyük bir memnuniyetle karşılıyorum."

"Ayrıca gurur kaynağı olmaktadır"

Bütün illerin ihtiyaçlarının olabileceğini anlatan Gül, "Daha önce geldiğimde havaalanından şehre girerken, havaalanından buradan başka illerimize giderken gördüğüm manzaralardan çok daha farklısını gördüm gerçekten. Hem imar hem gelişmişlik bakımından halkın yüzünden de mutluluğu hep gördüm. Bu şüphesiz ki bana büyük bir sevinç vermiştir" diye konuştu.

Muş'ta gün boyu yapacağı ziyaretler hakkında da bilgi veren Cumhurbaşkanı Gül, şehrin ihtiyaçlarını dinleyeceğini söyledi. Geceyi de kentte geçireceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, "Öğrendim ki uzun yıllardan sonra ilk defa bir cumhurbaşkanı ilimizi ziyaret ediyor. Bu da benim için ayrıca tabii ki gurur kaynağı olmaktadır" dedi.

Gösterilen ilgiden dolayı başta Muşlular olmak üzere herkese teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, "İnşallah çok daha iyi günlerin, çok daha aydınlık geleceklerin hepimizi beklediğini ve bu iyi günler, daha aydınlık günler için her bakımdan hepimizin iyi niyetle, sabırla, el birliği içerisinde çalışmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatıyorum" ifadelerini kullandı.

Soruları yanıtladı

Cumhurbaşkanı Gül, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir basın mensubunun çözüm süreciyle ilgili sorusuna Gül, şu yanıtı verdi:

"Ben, Doğu ve Güneydoğu illerini çoğunu ziyaret ettim. Bu bölgede, ziyaret etmediğim iki il kalmıştı. Bunlar Muş ve Bingöl. Onlarda bugüne nasip oldu. Halkımızın, vatandaşlarımızın devletine milletine bağlılığını daima her yerde gördüm. Şüphesiz ki sıkıntılarımız vardı. Şüphesiz ki sıkıntılarımızı görmemezden gelme gibi bir durumda olamazdık. Biliyorsunuz bunu ben daima tekrar ettim. Bunu en zor günlerde de cesaretle konuştum. TBMM'de konuştum, başka yerlerde de konuştum. Ümidimi, bunun başarı ile bunun büyük bir kardeşlikle var olan kardeşliğimizi daha da pekiştirecek şekilde gelişeceğine olan inancımı daima korudum. O bakımdan inanıyorum ki bu gezi, bu vesileyle bu havanın daha da pekişeceğini, herkesin daha çok bir araya geleceğini, birbiriyle daha fazla kucaklaşacağını inanıyorum. Çünkü insanların fıtratından aslında sulh vardır, birlik var. Diğerleri anormal durumlar."

Anadolu'nun kapılarının Sultan Alparslan tarafından açılmasının ardından bin yıla yakındır birlik ve beraberlik içinde yaşandığını ifade eden Gül, Türkiye'nin büyük bir ülke olmasından dolayı herkesin kökünün, etnik yapısını ve mezhebinin farklı olabileceğini söyledi.

Türkiye'nin imparatorluk bakiyesi olan bir cumhuriyet olduğunu ve bu imparatorluğun bütün renklerini ve zenginliğini taşıdığını dile getiren Gül, şöyle devam etti:

"Büyük olunca farklılıklar olacak. Biz bir vilayet milleti, devleti değiliz ki. Çok geniş bir coğrafyamız var. Doğumuz, batımız var. Kuzeyimiz, güneyimiz var. Halklarımızın farklı farklı gelenekleri, farklı farklı kültürleri, farklı farklı etnik yapıları da olabilir. Bunların hepsi bizim gerçeklerimizdir, bizim zenginliğimizdir. Önemli olan şey memleketimizin gelişmiş demokrasilerde olduğu gibi demokratik standartlarını, hukuk standartlarını geliştirmek, yükseltmek. Ayrıca şüphesiz ki bu kadar inançları bir olan, bu kadar yüzyıllardır, bin yıldır beraber yaşamış bir milletin vicdanlara ters gelen bir davranış ve uygulamalar varsa, bunların da şüphesiz ki kaldırılması, düzeltilmesi hepimizin görevidir. Kendi iradenizle, kendi arzumuzla hep beraber bunları düzeltmek, standartlarımızı yükseltmek bize doğrusu onur verir. Bu iklime, bu sürece rastlamış olan bu ziyaretimizin ayrıca vatandaşlarımız arasında zaten var olana kardeşliğin daha da güçlenmesine vesilen olacağına inanıyorum."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ziyareti sırasında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Muş milletvekilleri Muzaffer Çakar ve Faruk Işık ile BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da eşlik etti. (ajanslar)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89