• BIST 9057.97
  • Altın 2293.771
  • Dolar 32.3117
  • Euro 35.128
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 15 °C

Gül: Başbakan ve parti lideri Davutoğlu olacak

Gül: Başbakan ve parti lideri Davutoğlu olacak
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AKP liderliğiyle başbakanlık görevlerini üstlenecek ismin 'görüldüğü kadarıyla' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olacağını söyledi.

Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından AKP Merkez Yönetim Kurulu, yeni genel başkanın seçileceği kongrenin cumhurbaşkanlığı devir-teslim töreninden bir gün önce, 27 Ağustos'ta yapılmasına karar vermişti.

Sivil toplum kuruluşları, iş çevreleri, medya ve sanatçılar için verdiği veda resepsiyonunda konuşan Gül, Davutoğlu'nu 'siyasete ve devlet hayatına kendisinin kazandırdığını' kaydetti.

Davutoğlu'nu 'bizim dava, akım içerisinde bizden sonraki jenerasyonun değerli isimlerinden birisi' olarak niteleyen Gül, Dışişleri Bakanlığı görevini yürüttüğü sırada Davutoğlu'nu danışmanı olarak atamıştı.

Parlamenter sistemden yanayım

Konuşmasında başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Gül, "Bu konular ilk kez tartışılırken ben parlamenter sistemden yana olduğumu söylemiştim" dedi.

Başkanlık sisteminin de demokratik bir sistem olduğunu ifade eden Gül, bunun için kuvvetler ayrılığı ilkelerinin çok keskin biçimde belirlenmesi gerektiğini de vurguladı.

Gül "Önemli olan sistemlerin kendi içindeki tutarlılığının korunması" dedi.

'Saygısızlığa maruz kaldım'

Gül, cumhurbaşkanlığına adaylığına karşı çıkanların şimdi kendisine parti kurdurduklarını, 'kendi cenahlarından da epeyce saygısızlığa maruz kaldığını' kaydederken, bundan sonra birikimlerini, deneyimini kendi ifadesiyle 'davasına' ve kendi kurduğu partinin başarılı olması için aktarmaya çalışacağını vurguladı.

Gül, şöyle devam etti:

"İstanbul'a yerleşeceğim, biliyorsunuz, Ankara'da şimdi olmayı düşünmüyorum. Türkiye'nin başarısı hepimizin. Cumhurbaşkanlığı yapmış bir kişi nasıl davranırsa ben de bundan sonra muhakkak ki öyle davranacağım. Beni bilenler bunu bilir. Beni bilmeyen, yani bizim cenaha yeni giren veyahut da geçmişi çok iyi bilmeyenler bu konuları günlük konuşurlar. İşte onlara da söyleyeceğim, demin söylediğim kadar söylemiş olayım yani saygısızlıklarını bir hatırlatmış olayım, geçeyim. O kadar."

Gül, Erdoğan'ın seçildikten sonra milletvekilliğinin düştüğü iddiaları konusunda, "Geçmiş teamüller var. Bir kişinin milletvekilliğinin düşüp düşmediğini Cumhurbaşkanlığı makamı olarak biz tayin etmiyoruz. O bizde değil. Onun için bir kaosa, herhangi bir şeye fırsat verecek durumda değilim. Fakat daha önceki teamüllerde olduğu gibi süreçler işlerse, ben de o zaman üstüme düşeni yaparım" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89