• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Gül: 21. Yüzyıla Asya Damga Vuracak

Gül: 21. Yüzyıla Asya Damga Vuracak
Hindistan’daki temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Gül’e, Amity Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler dalında Fahri Doktora unvanı verildi.

Hindistan’daki temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Gül’e, Yeni Delhi'nin güneydoğusundaki Nodai endüstri bölgesinde bulunan Amity Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler dalında Fahri Doktora unvanı verildi. 

Üniversiteye gelişinde geleneksel müzikle karşılanan Cumhurbaşkanı Gül'ün, boynuna Hint geleneğinde “Hoş geldiniz” anlamına gelen çiçek takıldı.

DÜNYANIN KARŞI KARŞIYA OLDUĞU TEHDİTLER

Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın bugüne kadar bilinen tüm dengelerin değiştiği bir döneme girdiğini, bu değişim sürecinde gelişmelerin geniş çaplı ve derin küresel etkileri olduğunu belirtti.

11337

Dünyanın terörizmden çözülmemiş sorunlar ve savaşlara, ekonomik krizden artan fakirlik ve açlığa, enerji güvenliğinden iklim değişikliğine kadar birçok tehditle karşı karşıya olduğunun farkına varılması gerektiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bu sorunların, ayrı nedenlere dayanmakla birlikte küresel karaktere sahip olduğunu ve uluslararası toplumun tüm bireylerini etkilediğini belirtti.

“21. YÜZYILA ASYA DAMGA VURACAK”

Cumhurbaşkanı Gül, Türk, Hint ve diğer ülkelerin gençlerinin küresel sorunlarla birlikte yüzleşmesi gerektiğine dikkat çekerek, ''Bizim neslimizin size güveni tam. Siz geleceksiniz'' dedi. Asya'nın gelecek için çok önemli olduğunu ve 21. yüzyıla Asya'nın damga vuracağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, artan gücü, gelişen ekonomileri, giderek genişleyen etki alanıyla Asya'nın şimdiden bir çekim gücü olmaya başladığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Asya'nın, ekonomik gelişim için enerji ihtiyacı duymasının yanında, terörizm ve bölgesel sorunlar gibi tehditlerin de kıtanın geleceği için önem taşıdığını, sorunların çözümü için kolektif düşünce ve kesintisiz diyalog sürecine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

GANDİ’YE ATIF

Türkiye'nin, Hindistan'ı, refah ve istikrarı küresel düzeyde artıracak bir ortak olarak gördüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Mahatma Gandi'nin ''Her zaman düşünce ve eylemin tam bir uyumunu hedefle. Düşüncelerini temiz tutmayı amaçlarsan her şey öyle olur'' sözünü hatırlattı ve bu sözlerin daha iyi yarınlara giden yolu aydınlatacağına inandığını aktardı.

HİNTLİ ÖĞRENCİDEN KIBRIS SORUSU

Konuşmasının sonunda Hintli öğrencilerin sorularını da cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs sorununun Türkiye'nin AB ile ilişkilerindeki yerinin ne olduğuna ilişkin soruya karşılık olarak, Annan Planı'na Rum kesiminin “Hayır” dediğini hatırlattı ve Rum kesiminin AB üyesi olmasıyla sorunun AB'ye de taşındığını, yürütülmekte olan müzakerelerin başarıya ulaşmasını arzu ettiğini söyledi.

11338

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Hindistan ilişkilerine ilişkin soru üzerine de iki ülkenin son dönemdeki üst düzey ziyaretlerle birbirini yeniden tanımaya başladığını, heyetinde Türkiye'nin kendi alanlarında önde gelen iş adamlarının bulunduğunu belirterek, iki ülke ilişkilerinde geleceğe dönük güçlü potansiyel bulunduğunu ve bunun farkında olduklarını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül daha sonra, Yeni Delhi Büyükelçisi Levent Bilman tarafından onurlarına verilen akşam yemeğine katıldı.

YENİ DELHİ AMITY ÜNİVERSİTESİ

Eğitim alanında faaliyet gösteren ve bu konuda önde gelen vakıflardan birisi olan The Amity Foundation tarafından kurulan Amity Üniversitesi; yaklaşık 250 dönüm arazi üzerindeki 3 ayrı kampüste 50.000 öğrenciye, 2500 öğretim görevlisiyle eğitim vermektedir.

Teknolojinin son imkânlarını kullanan bu vakıf üniversitesinin 33 bölümü var. Bu bölümlerden, biyoteknoloji, mühendislik ve işletme fakülteleri Hindistan’ın en iyi fakülteleri seçilmiştir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89