• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 8 °C

'Görevimiz Kürdistan'da milli birliği sağlamak'

'Görevimiz Kürdistan'da milli birliği sağlamak'
ÖSP, "Dört parçadan Kürdistanlı Sol/Sosyalistlerin Ortadoğu ve Kürdistan'daki gelişmelere bakışı" adlı panel düzenledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen paneli Kürt siyasetçi ve TEVKÜRD Meclis Üyesi Fuat Önen yönetti. Panele konuşmacı olarak ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Kürdistan Komünist Partisi-Irak Merkez Komite Üyesi Sadıq Ahmed Kerim, Suriye Kürtleri Demokratik Birlik Partisi Politik Büro Üyesi Zerdeşt Muhammed ile İran Komünist Partisi Kürdistan Organizasyonu-Komala Yurtdışı Sorumlusu Hasan Şamsi katıldı.

'SOSYALİZM KAPİTALİZME DOKUNAN TEK PROJEDİR'

ÖSP Genel Başkan Yardımcısı Aziz Mahmud Ak, panelin açılışında yaptığı konuşmada, tüm toplumlar tarihinin ezilenlerin ezenlere karşı mücadele tarihi olduğunu belirterek, "Bunun son 170 yılının adı sosyalizmdir. Çünkü sosyalizm, kapitalizmin mülkiyet hukukuna esaslı bir biçimde dokunan tek projedir. Halende böyledir" dedi.

"Paris Komünü de, Sovyetler Birliği deneyimi de ciddi yenilgiler almış olabiliriz ama sosyalistler olarak yeryüzünde insanlığa büyük katkılarımız da oldu" diyen Ak, "Dolayısıyla şu an da biz halen bu projeyi sahipleniyoruz. Bizler yenilgisiyle, kazançlarıyla, hatasıyla, sevabıyla bütün bu tarihe sahip çıkıyoruz. Bizler parti olarak yola çıkarken, ikili bir görevimiz olduğunu söyledik. Aynı anda iki görevi başarmak durumundayız" diye konuştu.

'AMACIMIZ KÜRDİSTAN'DA MİLLİ BİRLİĞİ SAĞLAMAK'

Ak, şöyle konuştu: "Birinci görevimiz, Kürdistan'da sosyalistlerin birliğini, ikinci görevimiz ise Kürdistan'da milli birliği sağlamak. Her iki tasarım için çabalarımız var. Bu çabalar çerçevesinde geçtiğimiz eylül ayında ve geçtiğimiz Mart ayında iki kapsamlı toplantı yapıldı. Her iki toplantıda biz iştirakçiydik ve görüşlerimizle katılmış olduk. Şuanda kesin sonuçlara kavuşmamış olabilir ama bunları ciddi buluyoruz. Projemizin ikinci ayağı olarak, Kürdistan'daki sosyalistlerin birliği çerçevesinde biz bu paneli düzenledik. Panelde, Kürdistan'ın 4 parçasında çağırdığımız temsilciler var. Elbette ki, hepimizin adının önünde sosyalist, komünist olabilir ama biz hepimiz aynı düşünmüyoruz. Elbette farklı düşüncelerimiz ve örgütsel tarzlarımız da var. Yani bu çağrılı arkadaşlarımızın hepsinin aynı şekilde düşündüğü anlamına gelmiyor. Amacımız ciddi bir etkileşimi yaratmaktır. Ve bunun çok önemli olduğunu, bu tür çabaların sosyalistlerin birliğine yol açacağını düşünüyoruz."

'KÜRDİSTAN'IN DÖRT PARÇASI ATEŞ ALTINDADIR'

Günümüzde özellikle son yıllarda Kürdistan'ın her dört parçasının aslında savaş hattında olduğunu ifade eden Önen, "Bu savaş durumu sürdüğü müddetçe Kürdistan'ın her dört parçasındaki yurtsever siyasal gruplar arasındaki görüş alışverişi ortak siyasi akıl oluşturma görüşmelerinin daha fazla yapılması lazım. Bu panelin de böyle bir amaca hizmet edeceğini düşünüyoruz. Bu konuda kuşkusuz siyasal partilerimiz arasında görüş ayrılıkları var. Kürdistan meselesinde fedaralist otonomist, ayrılıkçı ve bağımsızlıkçı alternatifler var. Bugünkü konuşmacılar arasında bu farklılıklar var. Ama farklılıklarımızla beraber Kürdistan’da işgalin sona erdirilmesi için ortak bir akıl ve ortak bir cephe örmek amacındayız. Umarım ki bu panel bu amaca hizmet eder" diye konuştu.

Önen, panele beklenilen bir katılımın olduğunu vurgulayarak, "Bu tip panellere bu mevsimde katılım sağlamak zordur. Katılan 4 partinin dışında Kürdistan’ın her parçasında birçok sosyalist, komünist parti grup, çevre ve kişilikler var. Daha sonraki zamanlarda Kürdistan'ın her dört parçasındaki sosyalistlerin katılacağı bir konferans düzenlemek de planlanıyor" diye konuştu.

ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise, "KCK" adı altında yapılan operasyonlara dikkat çekerek, devlet ve AKP hükümeti tarafından Kürt halkına ve siyasetçilerine büyük zulüm yapıldığını söyledi. AKP'nin bu politikasını kınadığını belirten Çiftyürek, "Roboski katliamının yıldönümü yaklaştı. Bu katliam unutmamalı, unutturmamalıyız, bu acı sadece Roboski köyünün acısı değil bütün Kürtlerin acısıdır" dedi. Çiftyürek, ortadoğuda yaşanan gelişmelerin yer altı kaynakları ile ilişkili olduğunu savundu. 

Rojava'da halk devriminin gençler üzerinden geliştiğini dile getiren Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi Siyaset Akademisi Üyesi Zerdeşt Muhammed, "Sadece Suriye'de değil Kürdistan'ın dört parçasında amaç, inanç olarak bir arada durabilmeyi başarmak gerekir. Suriye'de halk devrimini gerçekleştirmemizin altında, zindandaki ortak direnişimiz vardı. Burada yapmamız gereken ortak mücadele etmek olacaktır" dedi. 

Irak Kürdistan Komünist Partisi MYK Üyesi Sadık Ahmet Kerim ile İran Komünist Partisi Kurucusu ve Dış İlişkiler Sorumlusu Hesen Şemsi ise, yıllardır Kürtler üzerinde baskı olduğunu belirterek, "Bu baskıları da ancak Kürtler birlik sağladığı sürece atlatabileceğiz" şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89