• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

'Genelkurmay Başkanı yeni anayasa sürecini etkilemesin!'

'Genelkurmay Başkanı yeni anayasa sürecini etkilemesin!'
Genelkurmay Başkanı hakkında sarfettiği "onbaşı" sözlerine açıklık getiren BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, "Sözlerim hakaret içermiyor" dedi.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da habercilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

NTV'nin haberine göre, Genelkurmay başkanına ‘Onbaşı’ derken hakaret etmediğini belirten Demirtaş, şunları söyledi:

“Genelkurmay Başkanı’yla ilgili ifade ettiğim şeyler hakaret amaçlı değil, hakaret de içermiyor. Bir Genelkurmay Başkanı bir halkın, Kürt halkının ana dilde eğitim yapıp yapmayacağına dair bir karar merci değildir. Bunları ifade etme yetkisi de yoktur. Anayasa yapım sürecinde, anayasa tartışmalarının yoğunlaştığı bir dönemde Kürt halkının anadilde eğitim yapıp yapmayacağını Genelkurmay Başkanı açıklayamaz. Başbakan bize yönelik, BDP'ye yönelik bu şekilde bağırıp çağıracağına kendi atadığı Genelkurmay Başkanı’na dönüp anayasa yapım sürecinde "siyaseti bu şekilde doğrudan etkileme yetkin yoktur" demesi lazım. Madem geçmiş Genelkurmay başkanları siyaseti yönlendirdiği için tutuklanıp içeri atılıyorsa mevcut Genelkurmay Başkanı, AKP’nin atadığı aynı şeyi yapıyor. Savcılar Genelkurmay başkanlarına, yüzlerce generale ‘terörist başı’ diyor, kimsenin zoruna gitmiyor, ben onbaşı deyince mi zorunuza gidiyor. Benim ifade ettiğim Genelkurmay Başkanı’nın Kürt halkının anadilde eğitim hakkıyla ilgili ifade ettiği şeyler, bir onbaşının yapacağı açıklama kadar etki yaratmıştır anlamındadır.”

Son dönemdeki tartışmalarla ilgili “Siyasette seviyenin bu şekilde düşürülmesi doğrusu, hiç bir soruna ve çözüme katkı sunmaz” diyen Demirtaş, meselenin kendilerinin koyun güdüp, gütmediği olmadığını söyledi. Uludere’deki olayla ilgili Genelkurmay Başkanı ve Başbakan sorumlu olduğunu savunan Demirtaş, “Şu andaki gündem budur. Bunun hesabını vermeleri gerekir. Verilmesi gereken hesap budur. Biz koyun güdermeyiz, güdemez miyiz o halkın vereceği bir karardır. Biz de halkın iradesine ve yaklaşımına her zaman saygı duyduk. Bundan sonrada saygı duyarız” dedi.

Demirtaş, konunun saptırılarak, gündem değiştirilerek, Uludere katliamının örtülemeyeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti.

“Bu doğru bir yaklaşım değil. Başbakan, eğer hiddetlenecekse, öfkelenecekse, bu katliamı gerçekleştirenlere öfkelenmelidir. Başta kendisi olmak üzere çıkıp halka hesap vermeli, halktan özür dilemelidir. Genelkurmay Başkanı bu işin yani, bu savaş uçağının orayı bombalamasının askeri düzeyde en üst rütbedeki sorumlusudur. Başbakan siyasi olarak en üst derecedeki sorumlusudur. Öyle bir şey olmamış gibi davranamazlar. Konuyu kapatmak için bize hakaret edip hedef gösterip, tehditle, şantajla üstünü örtemezler. 19'u çocuk toplam 35 kişi F-16 savaş uçaklarıyla bombalanıp parçalanmıştır. Realite, gündem, gerçeklik budur. Buna cevap vermeleri lazım.”

Demirtaş, Uludere olayı ile ilgili Tugay Komutan Yardımcısı’nın görevden alınmasının da yeterli olmadığını savundu. Demirtaş, “Sadece bir Tugay Komutan Yardımcısı’na, nöbetçi bir subaya, meseleyi yıkıp onun üstünden atlayabileceklerini düşünüyorlarsa bu da yanılgıdır. Orduda işleyişi bilmeyen yoktur. Sınır ötesi bir operasyon yapılacaksa, bir hava hareketi yapılacaksa bunun Genelkurmay Başkanı’nın onayı olmadan yapılmayacağını herkes bilir. O nedenle soruşturma derinleştirilmelidir. Siyasi sorumluları, bütün asker sorumluları, kimlerin bu işi gerçekleştirdiği birinci derecede ortaya çıkarılmalı, yargıya teslim edilmeli. Başbakan da siyasi sorumluluğunu üstlenip halktan artık özür dilemelidir. Şahsımızda bu halka hakaret etmeyi bırakıp çıkıp özür dilemelidir. Kendisine düşen görev de budur” diye konuştu.

"ABD ile İsrail de Uludere katliamından sorumludurlar"

Uludere olayında istihbaratın İsrail ve Amerika’dan geldiği yönündeki bir soruya da Demirtaş, “Bu konuda bize bilmem kimin uşağı diyenler, Amerika'ya, İsrail'e nasıl uşaklık yaptıklarını bu tür operasyonlarla gösteriyorlar. Bir istihbarat kırıntısı için, bir predatör, bir heron görüntüsü için kimlere yalvar yakar olduklarını, Türkiye'nin onurunu ayaklar altın aldıklarını, nasıl bir uşak tavrı gösterdiklerini görüyoruz. Bu nedenle istihbarat kimden gelmiş, kim yönlendirmiş kim detaylı bilgi vermiş bunları araştırıp ortaya çıkarması gereken hükümettir. Uluslararası başka güçlerin bu işte payları var mı, yok mu ? Bunların ortaya çıkarılması lazım. Ama ABD'nin hava operasyonları ile ilgili AKP hükümetinin kendi ifadesiyle diyorum 'nitelikli istihbarat’ verdiği biliniyor. ABD şu anda heron görüntüleri ile uydu görüntü ile hükümete nitelikli istihbarat veriyor. Dolayısıyla ABD'nin Uludere katlimanında herhalükarda sorumluluğu vardır. İster o nokta operasyonu ile ilgili istihbaratı vermiş olsun , ister vermemiş olsun. Ama bütün bu askeri operasyonlarla ilgili açık destek veren ABD ile İsrail elbette Uludere katliamından sorumludurlar” diyerek sözlerini tamamladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89