• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 18 °C

‘Gardırop Kemalizimi'nin sonu!

‘Gardırop Kemalizimi'nin sonu!
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, yeni dönemde Atatürk’ün mirasına ihanet olan baskıcı ve militarist anlayıştan uzak duracaklarını anlattı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, yeni dönemde Atatürk’ün mirasına ihanet olan baskıcı ve militarist anlayıştan uzak duracaklarını anlattı, “Belli çevreler sürekli Kemalizm’in katı yüzünü gündeme getirdiler. O gerçek Kemalizm değildi, gardırop Kemalizm’i ve 12 Eylül Atatürkçülüğüydü. O Atatürkçülüğü biz kabul etmiyoruz” dedi.

Newsweek Türkiye’nin “Yeni On Yılın Adı” başlıklı röportaj serisinde Murat Yalnız’ın sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “yeni CHP” vaat etti.

Sık sık sözünü ettiği “üçüncü yol”un Türkiye genelinde kullandıkları “yeni CHP” kavramının, Doğu ve Güneydoğu’daki karşılığı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Yeni CHP, köklerinden güç alan bir siyasal yapının, toplumun her kesimini geleceğe dönük kucaklayan bir anlayışla yola çıkması demek. Üçüncü yola gelirsek: Güneydoğu’da iki ciddi siyasal yapılanma var, biri dini diğeri etnik. İkisi de 21. yüzyıl Türkiye’sine yakışmıyor. Biz bölgeye hammaddesi özgürlük olan farklı bir üçüncü anlayışla yaklaşıyoruz. ‘Etnik kimliğinize ve inançlarınıza saygılıyız. Sorunlarınızı ise sosyal demokrat felsefeyle çözeceğiz’ diyoruz.”

‘KEMALİZM’İN KATI YÖNÜ’

Röportajda kurultaydaki 41 vaadine kaynak olarak gösterdiği “ad”ının somut beklentilere yanıt olup olmayacağından CHP’nin “iki dilli yaşam” tartışmasında durduğu yere kadar birçok konuda değerlendirme yapan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Ilımlı Kemalist benzetmesinden rahatsızlık duyuyor musunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Hayır. Kemalizm, Marksizm gibi katı ideolojik kalıpları olan bir alan değil, pragmatik ve esnektir. Belli çevreler sürekli Kemalizm’in katı yüzünü gündeme getirdiler. O gerçek Kemalizm değildi, gardırop Kemalizm’i ve 12 Eylül Atatürkçülüğüydü. O Atatürkçülüğü biz kabul etmiyoruz. Baskıcı ve militarist bakış açıları Atatürk’ün mirasına ihanettir. Bu konuda gençliğimde ne düşünüyorsam, aynı düşünüyorum.”

“Yeni on yılda Türkiye için en büyük tehlike ve en büyük umut”u, “En büyük tehlike özgürlüklerin daha fazla kısıtlanacağı bir siyasal yapıya doğru gitmemiz. Umut da toplumun özgürleşmesi” olarak tanımlayan Kılıçdaroğlu, “Dünyanın gelecek 10 yılına ne damga vurabilir?” sorusunu ise “Yükselen ekonomiler Hindistan ve Çin gibi ülkeler. Bu da dünyada dengeleri değiştirecek. Çok kutuplu bir çağ yaklaşıyor. Türkiye iyi yönetilirse yeni oyun kurucular arasında yer alabilir” diye yanıtladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89