• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 22 °C

Gandi'ye Dersim'den Sorular

Gandi'ye Dersim'den Sorular
Şimdilerde Mehdileri Gandi Kemal gibi. Mustafa Kemal'in koltuğuna bir Alevi, hem de Kızılbaş Dersimli oturacak! Buna inanmıyorlar.

 

Mecliste bitmeyen tartışmalar ve kayıkçı dövüşü. İslamcı parti "Kürt açılımı" diyor. CHP "sonsuz başkanı" Baykal, Tayyip'e "hadi önce Türk olduğunu söyle" diyor; "muhalefet" yapıyor. Hengamede "pandoranın kutusu" açılır.

Onur Öymen adlı bir diplomat adam (yine CHP'li) "1938'de Dersim'de analar ağlamadı mı?" der. Kıyamet kopar. 1938 katliamında "ölü ana-baba-kardeşlerinin altından sağ çıkanlar" öfkelenir. Gözyaşı, öfke, şaşkınlık. Aleviler yürür. Seyid Rıza fotoğrafları elde. CHP binalarının önü ana-baba günü. Sloganlar, çağrılar ve protestolar.

Dersim merkezde tüm CHP'li belediye başkanları istifada. Gandi Kemal Tunceli'de Onur'a "istifa et" der. Ankara'ya döner. Dili bağlanır. Siyaset.

2010 Ankara

Baykal bir kasette. Ona yapılsa bile yöntem adice. Herkesin gözü onda. "Gandi Kemal" bir-iki "aday olmam" der. Ama sular ısındı bile. Değişimi kimse durduramaz. Bir-iki gün içinde milletvekilleri ve il başkanları "Gandi" der. Yolu yok. CHP'nin başında bir Alevi olacak!

2010 Mayısı Dersim

Amerikalılar "we can" demişlerdi. Dersimliler şaşkın, umutsuz, cesur ve temkinli. Yüzyıllardır Mehdi'yi bekliyorlar, "Mehdi gelecek, bizi kurtaracak". Şimdilerde Mehdileri Gandi Kemal gibi. Mustafa Kemal'in koltuğuna bir Alevi, hem de Kızılbaş Dersimli oturacak! Buna inanmıyorlar. "Baykal'da oyun çok". Kurban kesenler, dua edenler, mum yakanlar, adak adayanlar, "Alevi Vali yok, CHP'yi Alevilere vermezler" diyenler, "Dersimli hem de Pir geleneğinden" diyenler, "CHP'yi ancak hemşerimiz diriltir" lafları ve daha pek çok şey işte.

Gandi'ye Dersim'den Sorular

Kemal beyin dürüstlüğü açık. Türban, ordu-millet-irtica demeyen dili de bilinmekte. Yoksulluk, işsizlik, açlık, sömürü, TEKEL işçileri, özelleştirme, Kürt sorunu, Ermeni katliamı, Alevi-Kızılbaş sorunu, geleceğe endişe ve işsizlik korkusuyla bakan milyonlarca genç bir realite. Gandi tüm bu devasa meselelerde ne yapacak?

1938 felaketinde ailesini kurşun ve sürgünlere veren Nazmiyeli Karabulut ailesinin oğlu Kemal Kılıçdaroğlu, Dersimlilere ne söyleyecek? Devlet adına -hadi devlet değil!-, CHP adına bir özür dileyecek mi? Ruhsuz ve buzdan adam Öymen CHP vitrininde bir ad olacak mı?

Yıllarca "Ben Elazığlıyım", "Ben Erzincanlıyım" diyen Dersimliler "Ben Dersimliyim" diyebilecek mi? Ana dilleri olan Zazaca ve Kürtçe'de isterlerse eğitim alabilecekler mi? Cemlerini-cemaatlerini "devlet korkusu" olmadan yapacaklar mı?

Yüzyıllardır "Biz de İslamız, biz de Müslümanız" diyen Kızılbaşlar "Biz Kızılbaşız" diyerek dolaşabilecek mi?

"Tuncelili", "Kızılbaş" diye -üstelik mahkeme kararına rağmen- hakim yapılmayan Tuncelili Mahir'in derdine deva bulacak mı? Ordudaki, emniyetteki, bürokrasideki Alevi karşıtlarını terbiye edecek mi?

72 yıldır kaybettiği kardeşleri Beser ve Elif'i arayan Sultan Kulualp için çaba harcayacak ve ömrünün son demlerini yaşayan bu kadının yarasını sağaltacak mı?

Bu satırların yazarı bir sosyalist. Onun gözü, güler yüzlü, çok sesli, çok renkli ve dahası insani bir sosyalizmde. Ama namuslu ve ciddi bir sosyal demokrasiye de saygı duymakta. Yazarın babası kimlik kartını yeniden cebine koyacak mı?

Gandi'ye Kolay Gelsin! Yolu açık olsun! Xızır Yardımcısı Olsun!

Bianet

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89