• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

Fethullah Gülen'in pasaportu iptal edildi

Fethullah Gülen'in pasaportu iptal edildi
Erzurum Valiliği, Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen'in yeşil pasaportunu 'usulsüz temin edildiği' gerekçesiyle iptal etti.

Erzurum Valiliği Fethullah Gülen'in 1990 yılında aldığı yeşil pasaportun usulsüz yöntemlerle edinildiğini tespit etti ve pasaportu iptal etti. Haberde, Gülen'in pasaportunun iptal edilmesine neden olan eksiklikler ve usulsüzlükler sıralandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Gülen'in yeşil pasaport almasının yasal dayanağı olan 07 Kasım 1990 tarihli yazının içeriğinin Gülen'in özlük dosyasının içeriğine uymadığını ve gerçeği yansıtmadığını tespit etti. Bu yazının paraflı örneğinin Gülen'in dosyasında bulunmadığı da 10 gün önce, 18 Mart 2014'te kayıt altına alındı.

İncelemeyi yapan müfettişler Gülen'in yeşil pasaport almasının yasal dayanağı olan yazının, özlük dosyasının içeriğine uymadığı için işlemin baştan yok hükmünde olduğu kanaatine vardı. Bu tespitin ardından Gülen'in yeşil pasaportu Erzurum Valiliği'nce iptal edildi.

Gülen'in memuriyeti

Gülen'in kamu görevinden istifa ettiği 20 Mart 1981'deki memuriyet derecesinin bu tarihten yaklaşık 20 gün sonra yürürlüğe giren kararnamedeki derecelerle uyumsuz olduğu tespit edildi. İnceleme sonucu bu durumun, Pasaport Kanunu kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı ifade edildi.

Gülen Çanakkale İl Müftülüğü'nde vaiz olarak çalışırken 1981'de istifa etmişti.

İnceleme sonunda Gülen'in pasaport aldığı 1990 yılında, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın emekli personelleri ile ilgili işlem yapan kişiler hakkında ise soruşturma yapılmasına gerek olmadığına karar verildi.

Yeşil pasaportu kimler alabilir?

Eski milletvekilleri ve eski bakanlar, devlet memurları, 1, 2 ve 3. dereceli devlet memuru olarak çalışırken emekli olanlar, görevleri süresince büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları yeşil pasaport alabilenler arasında sayılıyor. Yeşil pasaportlar 5 yıl süreyle veriliyor.

Taşıyan kişi yurtdışında ise pasaportun uzatılması, bulunulan ülkedeki Türk makamları aracılığıyla yapılıyor. Konsolosluklar normal pasaportları kendi inisiyatifleriyle uzatma imkanına sahipken, yeşil pasaport için mutlaka İçişleri Bakanlığı'ndan görüş alınması gerekiyor. Bu da Gülen'in pasaportunun süresi bittikten sonraki her uzatmadan İçişleri Bakanlığı'nın bilgisi olduğu anlamına geliyor.

Yeşil pasaportu olan ancak ülkesinde, hakkında herhangi bir soruşturma ya da kovuşturma açılan kişiye ise sadece seyahat belgesi veriliyor. Bu belgeyle ülkeye dönmesi istenebiliyor. Ya da bulunulan ülkeyle iade anlaşmaları yapılmışsa ve kişinin durumu bu çerçevedeyse adli makamlar aracılığıyla iade süreci başlatılıyor.

Gülen memuriyetten istifa etti

Fethullah Gülen 1959 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sınavını kazanarak memuriyete başladı. Edirne’ye imam olarak atandı, devletin kadrolu din görevlisi oldu.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından İzmir Emniyeti Müdürlüğü, Fethullah Gülen hakkında arama kararı çıkardı. Bu karar üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı’ndaki görevinden istifa eden Gülen, uzun yıllar boyunca farklı illerde gizlice ikamet etti.

2000 yılında yasadışı örgüt kurma suçlamasıyla açılan davada hakkında tutuklama kararı çıkan Gülen, gıyabında yargılandığı davada beraat etti. Gülen, kendisine yönelik hukuki girişimleri önceden tahmin etti ve tedavi gerekçesiyle Mart 1999’da ABD'ye gitti.

Başbakan Tayyip Erdoğan hükümet-cemaat geriliminin başladığı günlerden bu yana yaptığı konuşmalarda sık sık Gülen'in memuriyetten emekli olmadığını, istifa ettiğini vurguladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89