• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

'Fazilet partisinden neden ayrıldık?'

'Fazilet partisinden neden ayrıldık?'
''Fazilet Partisi kapatılmasaydı yine de ayrılacak mıydınız?'' sorusuna Erdoğan ne yanıt verdi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, (Asker bizi iktidar yapmaz endişesi), ''Eğer aklımın ucundan geçirmiş olsaydım veya ekibimiz bunu aklımızın ucundan geçirmiş olsaydık, zaten böyle bir partiyi kurmazdık, kurmaya da gerek yoktu'' dedi.

Erdoğan, 32. Gün programında soruları yanıtladı

28 Şubat süreciyle ilgili bir soru üzerine Erdoğan, dönemin parlamentosunu oluşturan diğer siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının da süreçteki etkisine işaret ederek, özetle şu değerlendirmede bulundu:

''28 Şubat'ın sorumlusu aynı zamanda tabii o dönemin parlamentosunu oluşturan diğer siyasi partiler. Yani onlar bu sürece adeta çanak tuttular. Çünkü bu tür olaylara eğer sivil irade, STK'lar, bütün bunlar kalkıp da karşı bir duruş sergilemiş olsaydılar, 'bu bizim iktidarımızdır' diye duruş sergilemiş olsaydılar... Mesela medya dünyamızda yazılı ve görsel, acaba kaç kişi duruş sergileyebildi? Selam mı durdular yoksa o gelişmelere hayır mı dediler?''

Erdoğan, ''Hiç asker 'bizi iktidar yapmaz' diye bir endişeniz oldu mu?'' sorusuna da ''Doğrusu ben onu eğer aklımın ucundan geçirmiş olsaydım veya ekibimiz, arkadaşlarım bunu aklımızın ucundan geçirmiş olsaydık, zaten böyle bir partiyi kurmazdık, kurmaya da gerek yoktu. Ama biz ona inanmıyorduk çünkü yanlış bir yol. Eğer bir taraftan demokratik, laik sosyal bir hukuk devletiyiz diyeceksiniz, öbür taraftan da böyle bir durumla veya böyle bir atmosferle iç içe olacaksınız... Ya olursunuz ya ölürsünüz. Olmak ve ölmek, bu ikisinden birini tercih edeceksiniz. Biz yola böyle çıktık'' yanıtını verdi.

Parti kurma süreci

Başbakan Erdoğan, 28 Şubat dönemine değinilerek, ''Neden Fazilet Partisi ile yola devam edilmediği ve yollarını ayırdıkları'' yönündeki soru üzerine, süreci şöyle aktardı:

''Bizim Refah'ın içindeki, Fazilet'in içindeki performansımız ortada. Ben çünkü Refah'ın içerisinde bir belediye başkanı iken bir haksız yere kapatılma... Çünkü bir siyasi süreci başarılı şekilde temsil eden bir parti var ortada. Fazilet kurulduğunda da biz hiç tereddütsüz Refah'tan Fazilet'e geçtik. Bu süreçte de yine çalışmalarımıza aynı kararlılıkla devam ettik ama bu sürecin bizim başımıza böyle bir kapatılma gibi bir durumu getireceğini, doğrusu bekliyor muyduk diye bir soru bana soracak olursanız, bu tür endişeleri de taşımıyor değildik. Çünkü o dönem içerisinde malum bir 28 Şubat olayını yaşadık ve 28 Şubat olayı falan bütün bunlar, Türkiye'de aslında demokratik parlamenter sistemin bir sıkıntı içerisinde olduğunu gösteriyordu. Çünkü demokratik parlamenter sistem içerisinde maalesef bu tür yaklaşımlar, sivil yapıda karşılığını tam manasıyla bulmuyordu. Bu tür duruşlara, omurgalı duruşlara ihtiyacımız olduğu dönemde bunları göremiyorsunuz, yalnız kalıyorsunuz. Bütün bunlara rağmen bizler partimizle beraber yolumuza devam ettik ve hamdolsun halkımızın bize olan ilgisi, alakası, bizi o süreç içerisinde de güçlü kıldı, 28 Şubat'a rağmen güçlü kıldı yerelde, ama maalesef tabii genelde bir kayba uğradık.''

''Fazilet Partisi kapatılmasaydı yine de ayrılacak mıydınız?'' sorusuna ise Erdoğan'ın yanıtı şöyle oldu:

''Şimdi kapatılmamış olsaydı zaten ayrılmamıza gerek yoktu. O zaman partimizin içinde çalışmamıza devam edecektik, ama yeni bir kapamayla karşı karşıya kalınca o zaman artık bir karar vermenin arifesindeydik ve o kararı verdik. Benim zaten o arada cezaevi sürecim oldu. Cezaevi sürecim neticesinde de cezaevindeki yeni dönemle ilgili çalışmalarım, gayretlerim falan orada devam etti. Orada bir yerde belki geleceği kazandık. Biz Fazilet Partisi varken çıkmadık Fazilet Partisi kapanınca, çünkü bir yerde ön kesildi. Mesela Abdullah Bey biliyorsunuz 14 Mayıs'ta kongreye katıldı ve o kongrede yine bir ön kesme durumu söz konusuydu. Daha önce teşkilatla yapılan çeşitli görüşmeler filan oradan çıkan neticelere saygı duyulmaması olayları falan vardı. Fazilet de kapatılınca, Fazilet kapatıldıktan sonra olaya tabii farklı bir yaklaşım...''

''İlkemiz; hiçbir zaman tekil bir tavır takınmayacağız''

AK Parti'de parti içi karar süreçlerinin nasıl işlediğiyle ilgili soru üzerine Erdoğan, ortak akla, istişareye önem verdiklerini vurguladı.

Erdoğan, konuya ilişkin görüşlerini şöyle dile getirdi:

''Tabii orada geniş bir ekibimizle bu çalışmayı yaptık. Bu çalışmanın içerisinde gerek Abdullah Bey olsun, Abdulkadir Aksu Bey olsun, Cemil Bey olsun, bu noktada İsmail Kahraman Bey şu anda aramızda değil, o olsun. Böyle bir ilk çekirdek kadroyla çalışmaya başladık ve bir şeye tabii ilke olarak karar verdik o ilkemiz de şuydu; burada hiçbir zaman tekil bir tavır takınmayacağız, yani 'ben' olmayacak, 'biz' olacak. Kollektif bir akıl oluşturacağız ve bu kollektif akılla çalışacağız, her işimizde istişareye önem vereceğiz. Çünkü bu bizim değerler silsilesi içinde en önemli sarıldığımız güçtür. Her işimizde istişare ederiz, bunu devamlı yaptık, çalışmalarımızı bu şekilde yürüttük. Bu bizim çalışmalarımıza zaten ayrı bir bereket kattı.''

''Liderlik yarışı, kavgası olmadı mı?'' sorusuna Erdoğan, ''Hiç öyle bir kavga aramızda olmadı, tam aksine bu konuda arkadaşlar ilk toplantıları yaptığımızda falan zaten tereddüt göstermeden, partinin başına şahsımın gelmesi noktasında ortak kararı verdi ve bu ortak karar neticesinde adım atıldı, partiyi de böyle zaten kurulmuş olduk'' karşılığını verdi.

''Tevazu eğer egemen olursa, her şey zaten kendiliğinden geliyor''

Bu arada Başbakanlık görevini Abdullah Gül'den devralmasına işaret edilmesi üzerine de Erdoğan, şöyle konuştu:

''İşte bunlar hani o ben-biz meselesi var ya... Aramızdaki ilişkiler, tevazu vesaire. Mesela benim ilk seçime giremeyişim, ondan sonra Siirt'ten girişim. Sonra Abdullah Bey'in... Ben genel başkan olarak dünyayı dolaşırken, Abdullah Bey başbakan olarak görevini sürdürüyordu, Türkiye'den çıkmadı ama ben de Avrupa Birliği üyesi ülkeleri dolaşıyordum. 14 tane ülkeyi 2 haftada dolaştım ve gittiğim yerlere genel başkan sıfatıyla gidiyordum. Bu arada ABD'ye gittim, Oval Ofis'te Sayın Bush'la bir görüşmemiz oldu. Bunları hep genel başkan sıfatıyla yapıyordum ve seçim yapıldı. Seçim yapıldıktan sonra parlamentoya girme şansını yakalayınca bu defa da yine Abdullah Bey hiç tereddütsüz başbakanlıktan çekilerek, benim gelmem noktasında böyle bir imkanı sağlamış oldu. Bunlar işte bizim içimizde oldu. Tabii şimdi cumhurbaşkanlığı olayı gündeme geldiğinde Dışişleri Bakanım Abdullah Bey. Biz de ne kararı verdik; yaptık istişarelerimizi ve bu istişareler neticesinde Abdullah Bey'in cumhurbaşkanı adayımız olmasına birlikte karar verdik. Ve şu anda da Abdullah Bey, Cumhurbaşkanımız olarak bu süreci devam ettiriyor. Bunlar hiç cumhuriyet tarihinde olmuş şeyler mi, olmamış, bunlar bizim partimizin içinde oldu. Çünkü tevazu eğer egemen olursa her şey zaten kendiliğinden geliyor. Halk da bu defa sizi daha farklı bir şekilde sahipleniyor. Demek ki bunların içinde sen ben yok diyor, biz var.''

Belediye Başkanlığı ve seçim dönemi

Erdoğan, Başbakanlık'tan önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı anımsatılarak, bu sürece yönelik soru yönetilmesi üzerine şunları kaydetti:

''Önce şunu tespit etmemiz lazım ben belediye başkanlığına belediyede bir görevli olarak gelmedim, özel sektörde çalışan ama siyasetin içinde en alt basamaklardan gelmiş, gençlik kollarından, ilçe yönetimlerine varıncaya kadar bu görevlerde bulunmuş birisi olarak geldim. Belki bir 18 yaşında başlayan süreç, yaşım 40, böyle bir süreç. Bu sürecin içerisinde de bir İstanbul sevdalısı olarak büyüdüm, İstanbul'da doğdum, İstanbul'da büyüdüm. İstanbul'un neresinde ne var, bunları biliyorum, şikayetler nedir biliyorum. Doktorun önce teşhis dediği konu neyse, benim de bir İstanbullu olarak İstanbul'da teşhisim belliydi. Hele hele bizim geldiğimiz süreçte İstanbul'un suları akmıyordu, hava kirliliği almış başını gidiyordu, çöp dağları bir felaket, böyle bir durumda borçlu olan bir belediye... Bütün bu bilgileri, ilçelerdeki arkadaşlarımızdan, büyükşehirde olan arkadaşlarımızdan tabii hep alıyorduk. Böyle bir dönem içerisinde iyi bir teşkilatlanma yapımız vardı, bu noktada o dönem iyi çalışan teşkilatımız vardı, bununla beraber güzel bir başarılı kampanya ve bu kampanyanın neticesinde de gerçekten İstanbullu bize Büyükşehir Belediyesini verdi.

Halbuki rakiplerimiz arasında da o dönemde gerek Dalan, gerek Kesici, gerek Livaneli bu seçimde beraber bir yarışımız olmuştu. Tabii bunun bize faydalı yönü de olmuştu, çünkü bir yerde oyların adeta ortak paylaşımı neticesinde seçimin de tabii yüzde 25'e yakın bir oyla kazanılmasını getirmişti, ama seçimi kazanmaya veya kazanacağımıza inanmıştık ve kazandığımız andan itibaren de zaten İstanbul'da hizmetlerimizle farklı bir dönemi başlatmıştık. Çok kısa bir zamanda da biliyorsunuz İstanbul'un su sıkıntısı olsun, çöp dağlarını olsun... Habitat 2 toplantısında İstanbul, dünyanın en temiz kentlerinden birisi olarak sonuç bildirgesinde yerini almıştı. Hava kirliliğini ki göreve geldiğimizde 50 bin civarında olan konutlara verilen doğalgaz, bıraktığımda 1 milyon 250 bin'e çıkmıştı. Böyle bir yoğun durum vardı.''

Dalan'ın tek başına olması halinde seçim başarısının sorulması üzerine Erdoğan, ''Seçimleri çok daha rahat kazanırdım, çünkü Dalan'ın dönemi bir felaketti'' dedi.

Erdoğan, çok adayın bulunmasının etkisine yönelik soruya da ''Onun faydası da yok değil, faydası da oldu tabii. Çünkü, orada şimdi Kesici, farklı bir isim olarak ilk defa böyle bir şeye giriyor. Medyanın bir kısmı tabii onu, bir kısmı Sayın Livaneli'yi, bir kısmı da tabii Dalan'ı destekliyordu. Dalan'ın Sözen'e devrettiği dönemden zaten bir yıpranması olduğu için de şansı yoktu'' yanıtını verdi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89