• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 4 °C

Ez li vir im (buradayım) ısrarı sürüyor

Ez li vir im (buradayım) ısrarı sürüyor
Kürt siyasetçilerin ve insan hakları savunucularının yargılandığı KCK davasının 18. duruşması başladı.

Kürt siyasetçilerin ve insan hakları savunucularının yargılandığı KCK davasının 18. duruşması başladı. Yoklamada Kürt siyasetçiler mahkeme heyeti başkanının sorularına Kürtçe "Ez li vir im (buradayım)" şeklinde cevap verdi.

Aralarında belediye başkanları, sivil toplum örgütü ve insan hakları savunucularının da bulunduğu 104'ü tutuklu 19'u tutuksuz 29'u hakkında yakalama kararı bulunan Kürt siyasetçileri hakkında açılan davanın 18. duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Diyarbakır D ve E Tipi cezaevlerinde bulunan tutuklu sanıklar cezaevi ring araçları adliye binasına getirilirken, tutuklu yakınları, BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak ve DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk da duruşma salonundaki yerlerini aldı.

24530

Tutuklu sanıkların getirilmesi sırasında sanıklardan Ramazan Debe fenalık geçirirken, Debe bekleme salonunda serum takılarak tedavi altına alındı. Sanıklardan Ali Oruç'un da kalp yetmezliği ve prostat gibi rahatsızlıkları nedeniyle Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaldırıldığı öğrenildi. Duruşmada 104 tutuklu sanıktan Ahmet Birsin, Ali Oruç, Ramazan Debe, Serdar Ziriğ, Siraceddin Irmak, Şeyhmus Bayhan, Yaşar Sarı ve Zöhre Bozacı sağlık sorunları nedeniyle, Ebru Günay da İstanbul'da süren bir davasına katıldığı gerekçesiyle duruşmaya katılamazken, 96 tutuklu ile 6 tutuksuz sanık hazır bulundu.

KÜRTÇE ISRARI

Mahkeme heyetinin salona gelmesiyle başlayan duruşma, yoklama ile devam ederken, ismi okunan sanıklar Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde "Ez livir im (Buradayım)" dedi. Hastalıkları nedeniyle duruşmaya katılmayan sanıkların isimlerinin okunması sırasında da diğer sanıklar, "Nexweş e (Hastadır)" şeklinde yanıt verdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 26'sı kadın, 104'ü tutuklu 152 Kürt siyasetçisi hakkında ''Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', ''örgüt üyesi ve yöneticisi olmak'' ve ''örgüte yardım etmek'' iddiasıyla 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor. İddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclisi üyesi de yargılananlar arasında bulunuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89