• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Eski kuvvet komutanları gözaltında

Eski kuvvet komutanları gözaltında
Gelişmeler üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Mısır ziyaretini iptal ettiği belirtiliyor.

Ergenekon soruşturması kapsamında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun gözaltına alındı. 7'si muvazzaf, 7'si emekli toplam 14 askerin gözaltına alındığı belirtiliyor, ancak henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Gözaltına alınanlar arasında emekli Korgeneraller Ayhan Poyraz ve Engin Alan'ın da olduğu belirtiliyor. İzmir'de de emekli Deniz Kurmay Albay Ümit Özcan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine gözaltına alındı.

Resmi açıklama bekleniyor.

Gelişmeler üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Mısır ziyaretini iptal ettiği belirtiliyor.

İbrahim Fırtına, Ergenekon soruşturması kapsamında sorgulanmış, darbe planı iddialarını basından öğrendiğini söylemişti. Fırtına ifadesinde, "Darbe suçlamalarıyla ilgili soruları üzüntüyle karşılıyor ve reddediyorum" demişti. Fırtına'nın ifadesinden ayrıntılar için tıklayın

Komutanın evi aranıyor

Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli'nin İstanbul'daki evinde polis arama yapıyor.

Balyoz Eylem Planı'nda imzası olduğu belirtilen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın evinde de arama yapıldığı belirtiliyor. Ancak CNN TÜRK'e konuşan emekli Org. Doğan, ''Evimizde arama yok. İddialar hayal mahsulü" dedi.

Emekli komutanın evinde arama yapıldığı iddiası haber ajanslarına flaş haber olarak yansıdı. Ancak CNN TÜRK'ün ulaştığı emekli orgeneral Doğan, aramanın söz konusu olmadığını söyledi.

Mehmetçik Vakfı'nda arama

Bu arada, Kadıköy'de bulunan TSK Mehmetçik Vakfı İstanbul Temsilciliği'nde de İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince arama yapılıyor. Vakfın bulunduğu binada bazı emekli generallerin oturduğu öğrenildi.

Harp Akademileri'nde hareketlilik

Bu arada, Harp Akademileri 2. Nizameyesi'nde de olağanüstü bir hareketlilik yaşanıyor. Saat 11.00 sıralarında içinde sivil giyimli polislerin bulunduğu 1 cip, 1 otomobil ve 1 panelvan araç nizamiye kapısına geldi.

Araçlar bir süre içeri alınmadı. Ardından araçlardan inen sivil giyimli polislerin askerlerle konuştukları görüldü. Asker ve polisler arasındaki görüşme yaklaşık 10 dakika sürdü.

Ardından araçtan inen sivil giyimle polisler yürüyerek nizamiyeyi geçi ve içeri girdi. Polislerin indiği araçlar manevra yaparak geriye döndü. Bu arada bir askeri yetkili hareketliği görüntüleyen Doğan Haber Ajansı kamerasının görüntü kaydetmemesini istedi, içerdeki hareketlilikle ilgili bilgisi olmadığını söyledi.

Taraf'ın iddiaları

Balyoz Eylem Planı iddiasını Taraf gazetesi ortaya atmıştı. Söz konusu planın altında emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın imzası olduğu belirtilmişti.

Söz konusu darbe planının altında "Çarşaf", "Sakal", "Oraj" ve "Suga" adı verilen planlar olduğu, bu planlara göre Beyazıt ve Fatih camilerinde bombalı saldırılar düzenleneceği, Ege'de Türk jeti düşürüleceği ve AK Parti'nin aciz gösterilmeye çalışılacağı öne sürülmüştü.

Gazetenin haberine göre, I. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan yönetimindeki askerler darbeye direnebilecek 200 bin kişiyi stadlara doldurmayı planlıyordu.

Genelkurmay Başkanlığı ise, iddialara karşı sert çıkmış, "1'inci Ordu Komutanlığı tarafından 5-7 Mart 2003 tarihleri arasında icra edilen Plan Seminerine ilişkin çeşitli iddialar ve değerlendirmeler medyada yer almaktadır. Söz konusu Plan Semineri, Genelkurmay Başkanlığı 2003-2006 yılları Tatbikatlar Programında bulunmaktadır" açıklamasını yapmıştı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da, iddialarla ilgili olarak, "Türk ordusunun da bir sabrı var" açıklamasında bulunmuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89