• BIST 9524.59
  • Altın 2506.046
  • Dolar 32.5824
  • Euro 34.6959
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 7 °C

Erdoğan'ın İsrail krizi yorumu

Erdoğan'ın İsrail krizi yorumu
Erdoğan, "tatbikatın şu anda yapılamayacağını, İsrail dışında katılan ülkelerle yapılması veya ertelenmesi konusunu söyledik. Bu yaklaşım makul karşılandı" dedi.

Irak ziyareti öncesi konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile yaşanan tatbikat krizi konusunda, "Bunun şu anda yapılamayacağını, İsrail dışında katılan ülkelerle yapılması veya ertelenmesi konusunu söyledik. Bu yaklaşım makul karşılandı" dedi.

Erdoğan, bir gazetecinin "İsrail'le Türkiye arasında tatbikat gerginliği yaşanıyor. Dün de İsrail'in Türkiye'ye Heronları teslim etmeyeceği bilgisi geldi. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Her siyasi iktidarın kendi ülkesindeki kamuoyunun yaklaşımlarını halkının taleplerini göz önünde bulundurma mecburiyeti vardır. Bakın mecburiyeti vardır, diyorum. Ben halkımın taleplerini bir kenara koyamam halkımın talebi bu istikamettedir. Daha önce verilen eğitim çalışmalarıyla ilgili konuda bile bu hassasiyeti gösterdiler" dedi.

"Bu konuda Silahlı Kuvvetlerimizin de yaptığı açıklamalarla bu konudaki tavrımızı söyledik" diyen Erdoğan, "Fakat tatbikat konusuyla alakalı olarak da bunun şu anda yapılamayacağını bunun İsrail dışındaki katılan ülkelerle yapılması veya ertelenmesi konusunu söyledik. Bu yaklaşım makul karşılandı ve böylece biz eğer yaparsak bunu sadece Türkiye olarak tek başımıza yaparız ama aksi bir halde de bizim için bu bir kıyamet değildir" diye konuştu.

Erdoğan, "Türkiye güçlü bir ülkedir, kendi kararını kendisi verir. Birilerinin tavsiyesi veya birilerinin talimatı ile Türkiye karar vermez, karar almaz" ifadesini kullandı.

Türkiye ile İsrail arasında Heronlarla ilgili ve başka konularda da birçok anlaşma bulunduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Bunun tabii uluslararası hukuk noktasında da bağlayıcılıkları var ama şu ana kadar bana gelmiş resmi bir bilgi yok. Sadece dün aldığım bir bilgi, İsrail radyosu böyle bir şey söyledi noktasında... Ben medya üzerinden bu tür konuları değerlendirmem ama bu konuda resmi bir bilgi bize ulaştığında bizim Dışişleri Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını yapar, hukuk noktasında bu konudaki çalışmaları yaparız. Milli Savunma Bakanlığımız, Silahlı Kuvvetlerimiz biraraya geliriz, çalışmalarımızı yaparız. O zaman da bununla ilgili gerekli açıklama yapılır" dedi.

El Arabiya televizyonunun sorularını yanıtlayan Erdoğan, "halkın vicdanına sözcülük ettiklerini" belirterek, halkın tatbikata İsrail'in katılmasını istemediğini, bu nedenle tatbikatın uluslararası bölümünü ertelediklerini ifade etmişti.

Başbakan Erdoğan, Davos'taki çıkışıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken de, orada "hak dilinin sözcüsü olmaya ve haklıya hakkını vermeye çalıştığını" bildirdi.

"Sarkisyan'ın gelişi sıkıntılı oldu"

Erdoğan, Türkiye-Ermenistan milli futbol maçına ilişkin, "Sayın Sarkisyan'ın Ermenistan'dan buraya gelişinin ne tür sıkıntılar içerisinde olduğunu eğer süreci yakından takip ettiyseniz hepiniz görürsünüz. Kendi içinde Sayın Sarkisyan'ın da sıkıntıları var. İşte dünyada diasporanın dolaştığı ülkelerde ne gibi yaklaşımlar sergilediğini gördünüz, gördük" dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

"Başından beri ifade ettiğimiz gibi bunlar tabii bir sürecin olumlu, farklı bir başlangıcı. Bunlar, iki Ermenistan maçıyla başlamış bir süreç değil. Sürecin daha eskisi var. AK Parti iktidarıyla başlayan bir süreç. Biliyorsunuz göreve geldiğimiz andan itibaren başlığımız neydi? Biz düşman kazanmaya değil, dost kazanmaya geldik. Düşmanlıkları ortadan kaldırarak dostlukları tesis etmeye geldik. Bu konuda sadece Ermenistan konusu yok. Aynı şey Kıbrıs'ta da çok açık, net ortaya koyduk ve ne dedik 'biz her zaman bir adım önde olacağız' ve bunu her alanda kuzeyde, güneyde, doğuda, batıda her yerde bugüne kadar yaptık, yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.

Ermenistan da bunlardan bir tanesi. Kaldı ki bugün bizim ülkemizde Ermeni vatandaşlarımız var ve bunlarla iç içe herhangi bir sıkıntı yaşamadan, hayatı devam ettiriyoruz, ettireceğiz. Onların herşeyiyle, güvenliği, inancı bizim güvencemiz altında. Bunun sorumluluğu, mesuliyeti içerisindeyiz. Bu konuda da en ufak farklı bir düşünce söz konusu değildir. Zaman zaman bazı istenmeyen olumsuz şeylerin olması Ermeni vatandaşlarımıza karşı bir tavır olarak değerlendirilemez. Yani böyle bir değerlendirmenin içerisine girmek de Türk milletine ve Türkiye'ye haksızlık olur."

"Türkiye bir hukuk devletidir"

Başbakan Erdoğan, Türk vatandaşlarının başka bir ülkede haksızlığa uğradığı zaman bunu Türk milletine karşı yapılan bir haksızlık olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bunlar kişisel, bireysel yanlışların bir tezahürü olarak ortaya çıkmaktadır. Zaman zaman bunların kurumsal bağlantılarının olduğunu da görüyoruz, teşhis ediyoruz. Onların üzerine de ona göre gidiliyor, gidilmektedir, gidilecektir de. Türkiye bir hukuk devletidir, bunu unutmayalım. Bir hukuk devleti olmanın da teminatı olarak bizler bu işi en sağlıklı, ciddi olarak tutabiliriz diye yasamayla, yürütme olarak, bakın bunun altını çiziyorum, biz elimizden geleni yapıyoruz. Yargı sürecine bizim bir müdahale yetkimiz yoktur. Böyle bir hakkımız da yoktur. Türkiye, kuvvetler ayrılığı prensibinden hareketle çalışmalarını sürdürüyor, sürdüreceğiz.

Dün akşamki maçla ilgili de çok spekülasyonlar oldu. Fakat Sayın Sarkisyan'ın Ermenistan'dan buraya gelişinin ne tür sıkıntılar içerisinde olduğunu eğer süreci yakından takip ettiyseniz hepiniz görürsünüz. Kendi içinde Sayın Sarkisyan'ın da sıkıntıları var. İşte dünyada diasporanın dolaştığı ülkelerde ne gibi yaklaşımlar sergilediğini gördünüz, gördük. Aynı şekilde kendi ülkesindeki muhalifleri tarafından ne gibi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu hep beraber izledik. Ülkemizde de maalesef buna benzer muhalif gruplar var ama bu muhalif gruplara karşı hükümet olarak elimizden gelen tüm tedbirleri aldık ve bu tedbirler alınarak da bu milli maç gerçekten gayet güzel bir hava içerisinde, bir dostluk içerisinde cereyan etti ve bizler de bu maç sebebiyle gerçekten mutluyduk."

Stadın tıklım tıklım dolu olmasına rağmen bu statta Türk misafirperverliğinin en güzel şekilde ortaya koyan Bursalılara ve Bursa dışından gelen vatandaşlara teşekkür eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ev sahipliğini en güzel şekilde ortaya koyan vatandaşlarıma, Bursalı kardeşlerime, Bursa dışından da maçı izlemeye gelenler oldu. Tüm halkıma burada çok çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu tür zamanlar hakikaten kitle psikolojisinin de gereği olarak çok çok böyle farklı refleksler ortaya koymaya müsait zamanlardır ama ne Bursa halkı ne de Bursa'nın dışından gelen vatandaşım böyle bir oyuna gelmediler ve ne deniyorsa anında buna uydular. FİFA'nın son anda göndermiş olduğu yazı, medyada yer aldığından itibaren bir anda oradaki seyircilerin bu konudaki yaklaşım tarzının da nasıl değiştiğini görmek bizi ayrıca mutlu etti. Bundan dolayı da vatandaşlarıma gerçekten çok teşekkür ediyorum. Bu ayrıca, birliğin, beraberliğin, dayanışmanın provokatif yaklaşımların bozulması anlamına gelir ki işte bizim beraberliğimiz budur ve bunu her zaman başarıyla sürdürmemiz lazım. Bu misafirperverlikten dolayı çok teşekkür ediyorum."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89