• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 12 °C

Erdoğan'dan Suriye'ye Hama uyarısı

Erdoğan'dan Suriye'ye Hama uyarısı
Erdoğan, Suriye'nin parçalanması ve bölünmesini istemediklerini, bunun Türkiye'ye de zarar vereceğini belirterek "Suriye bir Hama katliamı daha görmemeli" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suriye'de yaşanan olaylar ve Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesine ilişkin, Suriye'nin parçalanmasını, bölünmesini istemediklerini, bunun Türkiye'ye de zarar vereceğini söyledi. Erdoğan Esad'ın tavrını kararlı bir şekilde ortaya koyması gerektiğini ifade ederken "Hama katliamını bir daha Suriye görmemeli. Bunların hatırlatmasını kendilerine yaptık. Böyle bir şey tekrar yapılacak olursa Suriye bunun altından zor kalkar diye düşünüyorum" diye konuştu.

Erdoğan, Seçim özel yayını ile Show Tv'de yayınlanan Siyaset Meydanı programında soruları yanıtladı. Suriye ve Kuzey Afrika'daki olaylara ilişkin Türkiye'nin uyarılarının dikkate alınmadığının belirtilmesi üzerine Erdoğan yaptığı değerlendirmede Esad'a "kardeş' olarak tavsiyelerde bulunduğunu kaydetti. Erdoğan "Şu anda muhalefet liderlerinin ciddi bir kısmı da aslında başta Beşar'a karşı çıkmıyorlardı. Bizim sıkıntımız rejimle ilgili olarak biz de partimizi kuralım, yarışın içinde yerimizi alalım. İki, bu siyasi tutuklular noktasında ciddi sıkıntılar vardı. Bunları ortadan kaldıralım. ve ben bunların hepsini hep dost olarak söyledim. Bir kardeş olarak, konuşalım, dertleşelim, filan. Bu samimiyet içinde bunları konuştuk. Hatta bizim parti çalışmalarımızın ne boyutta olduğunu inceletti de. Bakın bunları ileri aşamalara da birlikte taşıyabiliriz. Gerekirse ekipler gönderebilirsiniz.

Bizim ekiplerin çalışmalarıyla birlikte oralarda paneller, sempozyumlar yapılır, bir yetişme fırsatı olur. Bunun, dedim, bir demokratik parlamenter sistem için müşterek yaparız, deneyimlerimizi paylaşırız. Tabi olumsuz bir bakış getirmedi ama adımı da atmadı. Tabi şimdi bu iş patladı. Tabi bu arada ben kendisiyle sürekli telefonda görüştüm. Özel temsilcilerimi de gönderdim. Tabi gönderiyoruz, yapmayacağım, hayır, demiyor, yapacağım diyor, ama bir yerden veya birileri tarafından bir engeller mi var, bir tereddütün içerisinde mi var, bir kararsızlık mı yaşıyor, bunu doğrusu çözmekte bir kararsızlık yaşıyorum. Çünkü bu sonunda bizi vuracak. Pat Yayladağı çıktı ortaya. Yayladığı'ndan girişte bu insanlara kapılarımız kapatamayız. Kapılarımızı açtık, tedbirlerimizi aldık, bunu geliştiriyoruz. Çünkü devamı gelecek gibi görünüyor şu anda.

Biz Suriye'nin parçalanmasını bölünmesini asla istemiyoruz. Suriye burada özelikle de bu bölünmeye fırsat verecek her hangi bir çıkışa müsaade etmemelidir. Çünkü burada insanların özgürlükleri söz konusu. Bu özgürlük mücadelesinde de değerli dostumuz Beşar Esad'ın tavrını çok kararlı koyması lazım. Bir tanesi olağanüstü hali kaldırdım dedi, güzel ama bunun fiili uygulamasını yap. Nedir bu uygulama? İnsanlara kurşun sıkılmasın. Artık bunlar aşıldı. Kurşun sıkarsan bu olmaz" diye konuştu.

İNSANLIK TAVRINI ORTAYA KOYACAKTIR

Erdoğan olaylara Batı'nın müdahalesi olup olmayacağı yönündeki bir soruyu ise şu şekilde yanıtladı:

"Önümüzde bir Libya olayı var. Bakın Amerika'nın, Batı'nın açıklamaları var. Sonunda BM Güvenlik Konseyi bunu da masaya yatıracak, büyük ihtimalle. BM Güvenlik Konseyi bunu masaya yatırdığı zaman, bu gelişmeler karşısında, tabii ki burada en büyük rol gelecek Türkiye'nin üzerine. Çünkü bizim gibi sınırı olan yok, ilişkileri olan yok. Onun için tabii biz şu önümüzdeki günler içindeki ilişkileri çok daha ileri noktaya taşımak durumundayız. Çünkü biz bir daha Hama Humus yaşamak istemiyoruz. Bunu da özellikle söyledik.

Bir Hama katliamını Suriye bir daha görmemeli, yaşamamalı, bu konuda çok titiz olmalısınız, hassas olmalısınız. Bunun hatırlatmasını yaptık. Böyle bir şey tekrar yapılacak olursa Suriye bunun altından zor kalkar diye düşünüyorum. Çünkü o zaman ister istemez insanlık tabii ki burada tavrını koyacaktır. Türkiye olarak biz üzerimize düşeni yapmak durumunda kalacağız. "

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89