• BIST 9891.05
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Erdoğan'dan kritik Rusya ziyareti

Erdoğan'dan kritik Rusya ziyareti
İki ülke arasında bir aylık süreli ziyaretlerde vizelerin kaldırıldığı ilan edilecek. Ana gündem maddesi ise enerji...

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Rusya'ya tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor.

TBMM hükümeti ile Sovyetler Birliği arasında 16 Mart 1921'de kurulan diplomatik ilişkilerin 90. yılına denk gelen ziyarette, iki ülke arasında bir aylık süreli ziyaretlerde vizelerin kaldırıldığı ilan edilecek. Ancak uygulama nisan ortasında başlayacak.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Mayıs 2010'da Türkiye ziyaretinde kurulan Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı için gelen Erdoğan'a kabineden 7 bakan eşlik ediyor. Erdoğan, iki gün sürecek ziyaretinde 200'e yakın işadamını da Moskova'ya götürüyor. Rusya'da faaliyette bulunan işadamları ve Rus işadamları ile birlikte ikili ve genel katılımlı toplantı ve konferanslar gerçekleşecek. Ocak 2010'da Erdoğan ve Putin'in belirlediği beş yıl içinde 100 milyar dolarlık toplam ticaret hacmine ulaşılması hedefi işadamlarının gündeminde. 2008'de iki ülke toplam ticaret hacmi 38 milyar dolarla rekor kırmıştı.

ANA GÜNDEM ENERJİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Ali Babacan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Rus mevkidaşları ile ÜDİK çerçevesinde görüşme imkanı bulacak. Sanayiden tarıma, dış politikadan enerjiye, turizmden ticari ilişkilere kadar tüm konuların geniş bir çerçevede ele alınacağı ikinci ÜDİK zirvesine Erdoğan ve Medvedev eşbaşkan olarak katılacak.

Rusya'nın Mersin-Akkuyu'ya 20 milyar dolarlık yatırımla inşa edeceği nükleer santral ve 4 milyar dolara yapılacak Samsun-Ceyhan petrol boru hattı iki ülke enerji ilişkilerinin lokomotifi olacak. Rusya'nın son haftalarda gündeme getirdiği "Güney Akım" doğalgaz boru hattı ile paralel çalışacak Karadeniz'de sıvılaştırılmış doğalgaz tesisi kurulması, Güney Akım inşaatı ile ilgili son izinlerin Türkiye tarafından verilmesi ile petrol ve doğalgaz alımı ile ilgili uzun vadeli anlaşmalar enerji gündeminde ele alınacak.

Bu arada yetkililer vize muafiyeti uygulamasının başlamasının ardından birkaç konuda Rusya'ya gelecek Türk vatandaşları için uyarıda bulunuyor. Bunlardan ilki pasaport sürelerinin en az 6 ay olmasına dikkat etmeleri, ikinci olarak da Rusya'da bulundukları süre içinde polis merkezlerine başvurularak kayıt işlemlerini yapmak. Otelde kalanlar için otel yönetimi bu uygulamayı kendisi gerçekleştiriyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89