• BIST 10247.75
  • Altın 2393.909
  • Dolar 32.2484
  • Euro 34.6675
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 12 °C

Erdoğan'dan İsrail'e sert mesajlar! Flaş

Erdoğan'dan İsrail'e sert mesajlar! Flaş
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında konuşuyor. Erdoğan!ın çok önemli açıklamalar yapması bekleniyor...

Başbakan Erdoğan, Başbakanlık merkez binada İsrail'in yardım gemilerine yönelik saldırısının değerlendirildiği toplantının ardından Meclis'e geçti. İşte Başbakan'ın konuşmasından notlar:

- Aziz vatandaşlarım bu anlamlı grup toplantısında sizleri selamlıyorum. Sadece aziz milletime değil bütün insanlığa seslenmek istiyorum. Dün gecenin en karanlık anında iki kanlı saldırı gerçekleşti. Birincisi Deniz Üs Komutanlığı'ndaki saldı. Bu hain saldırıda 7 asker şehit oldu. 7 askerimiz yaralandı.

- İkincisi İsrail'in saldırısı. Yükü merhamet olan gemiler mevzilerine ulaşamadı kana bulandı. İsrail ordusuna ait silahlı unsurlar 32 ülkeden 600 insanın bulunduğu gemiye uluslararası sularda hukuksuz bir şekilde saldırıda bulundu. Masum insanların kanını döktü. Ölü ve yaralıların olduğu gemilere el konuldu. Kadınlar çocukların ve tamamen sivillerin bulunduğu bu insanlık dışı saldırıyı şiddetle lanetliyoruz.

- Şili'de açıkladım. İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırı her türlü laneti hak ediyor. İnsanlığın vicdanınadır. Abluka altındaki insanlara yardım götürüyorlardı. Gemiler hareket etmeden önce yüklerini niyetlerini açıkça deklare ettiler. Bunun şahidi olarak 60 tane gazeteci yardım filosuyla birlikte gemideydi. Açık denizde mazlum insanlara yoksul insanlara Filistinlilere yardım götüren insanlara yapılan saldırının BM'nin temel felsefesine yapılan açık saldırıdır. Gerek Türkiye gerekse diğer gemiler insani yardım malzemeleriyle yüklüydüler. Sıkı bir şekilde de kontrol edilmişlerdir. Sivillerden yardım gönüllülerinden başka yolcu yoktu. Gemiye beyaz bayrak çekilmişti. Buna rağmen saldırıya maruz kaldı.

- Biz o sırada Latin Amerika programındaydık. Hatay'da meydana gelen saldırı ve İsrail'in hukuksuz saldırısı nedeniyle programı yarıda kestik. İlk andan itibaren gelişmeleri yakından takip ettik. Gereken adımalrı Türkiye'den arkadaşlarla birlikte attık. Dün Arınç ilgili bakanlar ve kurum temsilcileriyle değerlendirme toplantısı yaptı. Dışişleri Bakanlığı, İstihbarat ve TSK gelişmeleri yakından takip ettiler. Dışişleri ve Savunma Bakanımız İsrail Savunma Bakanı ile görüştü ve tepkimizi dile getirdik. Ben de birlikte olduğumuz bakanlarla konuyu değerlendirdik.

- Yapılması gerekenleri masaya yatırdık. Türkiye uluslararası hukukun ve diplomasinin tüm imkanlarını kullanıyor, kullanacak. Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi geri çağrıldı. Askeri tatbikatlar iptal edildi. BM Güvenlik Konseyi acil toplantıya çağrıldı. BM İsrail'i kınayan bir açıklama yaptı. Soruşturma açılması ve sivillerin serbet bırakılması belirtildi. Futbol takımının maçları iptal edildi. NATO bugün olağanüstü toplantıya çağrıldı. İKÖ ve AB ile temaslar kurulmakta.

- İKÖ pazartesi toplanacak. İsrail yaralıları biz gönderelim demişti. Biz kendi yaralılarımız alacak iradeye sahibiz diye onların bu teklifini reddettik. İki uçak yaralıları almak için hareket etti. Oradan yaralıları almış ve dönüyorlar. Sivil uçaklar da ulaşmak üzere. Dışişlerine çağrılan büyükelçiye vatandaşlarımızın iadesi ve gemilerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı. Yaralıların tedavisi ülkemizde yapılması için tedbirler alındı.

- İsrail'in dünya kamuoyunu doğru bilgilendirmesi lazım. İsrail durumun vahametini anlamalı ve yanlış yapmamalı. İsrail'in tavrı ibretle izlenmektedir. Konvoyda vatandaşı olan ülkeler birbiri ile irtibat halindi. 32 ülkeden insan bulunmaktadır. Gereken tepkiyi ve duyarlılığı göstermeli

- İsrail Gazze'ye yönelik ambargoyu derhal kaldırmalıdır. Filistin halkına gönderilen yardımların yerine ulaştırılmasına engel olmamalıdır. Biz İspanya ile birlikte medeniyetler ittifakı yürütüyoruz. Farklı medeniyet ve kültürlerin birlikte yaşayabilmesi için çaba gösteriyoruz.

- Dünkü yaşananlar kara bir leke oldu. İnsanlık açısından büyük bir ayıp olarak tarihe geçti. Sivil insanlara silahla saldırmak, terörist olarak bakmak büyük bir ayıptır. Büyük bir pervasızlıktır.

- Savaşın da barışın da bir hukuku var. Çocuklara saldırılmaz, Kadınlara yaşlılara saldırılmaz. Sivillere din adamlarına saldırılmaz. Beyaz bayark çekenlere, yardım görevlilerine saldırılmaz. Barışta buna saldıranlar hukuku çiğner ve insanlıktan çıkmış olurlar.

- Haydutların, korsanları bile belli hassasiyetleri olur. Belli ahlak kuralları olur. İsrail gemilere saldırarak dünyaya meydan okumuştur. İsrail'in bu sorumsuz hak tanımayan tavrını mutlaka ama mutlaka cezalandırılmalıdır. Yalan söylemenin devlet politikası haline gelen bir yönetimden soruşturma beklemekten uluslararası camia bunu soruşturmalı ve cezası verilmeli. Türkiye yeni yetme köksüz bir devlet değildir. Bir kabile devleti hiç değil. Kimse Türkiye ile aşık atmaya Türkiye'nintavrını test etmeye kalkmasın. Türkiye'nin dostluğu ne kadar kıymetli ise düşmanlığı da o kadar şiddetlidir. Türkiye'nin dostluğunu kaybetmek bile başlı başına bir kayıptır. Biz hep işbirliği içinde olduk. Bu saldırıy gözyaşı içinde izleyen İsrailliler insanlık onuruna yakışmayan görüntü olduğunu çok iyi anlamatktadır. Mesele Türkiye ile İsrail arasında yaşanan bir mesele değildir. İsrail'in hak hukuk tanımayan insanlık dışı barışı tehdit etmesi gibi ber meseledir. 

- Türkiye ortadoğu'da barıştan yana oldu. Yakın geçmişte Suriye, İsrail ile çaba sarfeden tek ülke Türkiye oldu. Bölgedeki en önemli barış savunucusu ülkeyi karşısına alıyor. İsrail artık antisemitizm aymazlığından vazgeçmelidir. Artık mızrak çuvala sığmamaktadır. Zulüm yapmayı kendisi için mübah gören bir yönetim anlayışı var. İsrail yönetiminin örtülecek görmezden gelinecek hali kalmadı. Yeter artık zamanı geldi. BM 100'ü aşkın kararlarını tanımayan İsraildir. Öyleyse BM'de kınama kararı ile yetinmemelidir. Bunun da arkasında durmalıdır. Az önce BM Genel Sekreteri ile konuştum. Akşam saat 08:00'de obama arayacak. Onunla da bunları paylaşacağız. İsrail'in tutumu bir yerlerden aldığı güçten kaynaklanıyor. Türkiye olarak hassasiyetlerimiz ortada. BM daimi üyelerinden Merkel ile görüştüm. İngiltere'nin yeni başbakanı ile bugün görüşeceğim. Diğerleri ile de görüşeceğim. İsrail yönetimine her yaptığın yanına kar kalır diyemeyiz. Bu yönetim bunu ödemelidir.

- İsrail kalkanları yok etmekte. Kendisini yanlızlaştırmaktadır. Ortadoğu'da kin ve nefreti dinamitliyor. Bir çıban başı olarak açığa çıkıyor. Uluslararası yönetim bir an önce müdahale etmelidir. Biz herzaman antisemitizme karşı olduk. İsrail halkının ortadoğuda barış ve güvenlik içinde yaşaması için katkıda bulunduk. Şimdi aynı şekilde sıra İsrail halkındadır. Hükümet ortaklarının her türlü şiddet politikası İsrail'in menfeaatlerini ortadan kaldırmaktadır. Hükümetinizi saldırgan tavrı ülkenizin saygınlığını zedelemektedir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89