• BIST 9693.46
  • Altın 2504.678
  • Dolar 32.5828
  • Euro 34.7996
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 8 °C

Erdoğandan 'açılım' çağrısı: Bu son şans!

Erdoğandan 'açılım' çağrısı: Bu son şans!
Mevcut süreci 'son şans' olarak niteleyen Başbakan Erdoğan, "Bu dönemde başarılırsa başarılır, kimse de bu işe bizim gibi cesaret etmez. Birçok riski göze alarak adım attık." dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, bazı açılışlar için gittiği Ağrı ve Erzurum'dan dönerken uçakta gazetecilere önemli açıklamalar yaptı; demokratik açılım sürecinin kesintiye uğramaması için DTP'ye uyarılarda bulundu.

Olumlu yaklaşımı olumsuza dönüştürmenin ve bundan siyasî rant devşirmeye çalışmanın yanlışlığına dikkat çeken Erdoğan, "Bu, işi tamamen sil baştan yapar. Başladığı noktaya döndürür." dedi. Mevcut süreci 'son şans' olarak niteleyen Başbakan, "Bu dönemde başarılırsa başarılır, kimse de bu işe bizim gibi cesaret etmez. Birçok riski göze alarak adım attık." ifadesini kullandı.

Bu konudaki görüşlerini DTP lideri Ahmet Türk'le paylaştığını söyleyen Erdoğan, PKK'lıların teslim olma sürecinin devamını beklediklerini kaydetti. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin değiştirilemez temel ilkelerini de hatırlatan Başbakan, "Kimse bu ilkelerden taviz vermemizi beklemesin. İstenmeyecek şeyleri talep etmesin." uyarısında bulundu. Açılım hedeflerini, "Alt kimlikte sıkıntıları ortadan kaldırmak ama üst kimlikte de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını oluşturmak." şeklinde özetleyen Erdoğan, bunlar yapılırken araya çomak sokulmamasını istedi.

Gelenlerin giyim şekillerinin bile batıda vatandaşları rahatsız ettiğine dikkat çeken Başbakan, "Bunlar belli sinyallerdir. Ayakta mekap, sırtlarında çanta, üstlerindeki elbisenin tek tip olması gibi. Bu sıkıntı veriyor." dedi. Erdoğan, 'sil baştan' ifadesini hangi anlamda kullandığının sorulması üzerine, "Bu işin başladığı noktaya dönülür." diyerek sözlerine açıklık getirdi. Demokratik açılım süreciyle ilgili çalışmaların kasım ayı içerisinde Meclis gündemine taşınabileceğini aktardı.

Başbakan açıklamalarında özetle şu ifadelere yer verdi:

BU SON ŞANSTIR: "Bu son şanstır diye düşünüyoruz. Bu dönemde başarılırsa başarılır, kimse de bu işe bizim gibi cesaret etmez. Birçok riski göze alarak adım attık. Ben bunu Ahmet Türk Bey'in kendisine de söyledim; 'İçinizden zaman zaman farklı sesler çıkıyor lütfen engel olun, eğer engel olamazsanız bu sürece yazık olur.' dedim. Ama maalesef zaman zaman arzu edilmeyen şeyler birçok ilimizde meydana geliyor. Bunlar iyi şeyler değil.

SÜREÇ TIKANANA KADAR DEVAM: Biz bunun devamını bekliyoruz. Devamı gelmezse yapacağımız bir şey yok. Kırılma noktası yapılan açıklamalar bellidir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel değiştirilemez ilkeleri var. Bizim bu ilkelerden kalkıp taviz vermemizi, istenmeyecek şeyleri kimse bizden beklemesin, talep etmesin.

MİLLET ANLADI, BAYKAL ANLAMADI: Milletimiz yapılmak isteneni anlamıştır ama Baykal anlamamıştır. Onun için Biri Bizi Gözetliyor tavrıyla, kendisine nezaket gösteren bir genel başkana, başbakana 'e kameraları yerleştirir, görüşmeyi öyle yaparız' diyecek kadar devlet adamlığından uzak bir yaklaşım ortaya konulmuştur. Bu durumda ben devletin çalışma mekanizmaları noktasında neyi konuşayım?

DEMOKRATİK AÇILIM, TERÖRLE MÜCADELEYİ ERTELEMEZ: MGK açıklamasının birinci maddesi sürece ilişkin ama detay yok. Demokratik açılım sürecimiz bizim terörle mücadelemizi hiçbir zaman ertelemez. Terörle mücadele kararlılığımız aynı şekilde devam edecektir. Milli birlik süresince, demokratik açılıma ilişkin süreç de kararlılıkla devam edecektir. Bu devletin projesi ama muhatabı da millettir.

DİPLOMATİK İLİŞKİ KUZEYLE DE BAŞLAYACAK: Irak'a son seyahatimizde bazı görüşmeler oldu. Irak'ın kuzeyine Sayın Davutoğlu ve Zafer Bey'in riyasetinde işadamlarını göndereceğiz, ekonomik ilişkileri görüşecekler, tabii siyasi ilişkiler de görüşülecek. Diplomatik bir ilişki Kuzey'le de başlatmış olacağız."

Elebaşılar zaten üçüncü ülkede

Soru: Lider kadronun durumu ne olacak?

Erdoğan: Bütün olay silahın bırakılmasında. Silah bırakılmadıktan sonra söylenecek bir şey yok.

Soru: Lider kadrosunun üçüncü ülkelere gönderilmesi...

Erdoğan: Olabilir. Olabilir. Bu bir yerde onları ilgilendirir. Şu anda zaten üçüncü bir ülkedeler.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89