• BIST 8981.29
  • Altın 2284.428
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 9 °C

Erdoğan: S-400 konusunda geri adım söz konusu değil

Erdoğan: S-400 konusunda geri adım söz konusu değil
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile yaşanan S-400 gerilimini değerlendirdi. S-400 Hava Savunma Sistemi alımında geri adım atılmayacağını belirten Erdoğan, "Bizim ülkemizin güvenliğini teminat altına almamız lazım" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam katıldığı 3 televizyon programının ortak yayınında konuştu.

Ortak yayınında soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400 Hava Savunma Sistemi alımında geri adım atılmayacağını söyledi. S-400 konusunda Rusya'nın yaklaşımının çok olumlu olduğunun söyleyen Erdoğan, "Ülkemizin güvenliğini teminat altına almamız lazım" dedi ve ekledi:

"Bizim için aslolan birinci derecede Türkiye'nin güvenliğidir. Güvenlik meselesinden taviz veremeyiz. Güney sınırımızdan ülkemize yönelik gerçek bir tehdit var. Şu anda Suriye'nin elinde bu tür silahlar mevcut. Böylesi bir tehditle karşı karşıya olan bir ülke. Bizim de ülkemizin güvenliğini teminat altına almamız lazım. Teminat altına alırken de geçmişte biz patriotlar noktasında ABD'den bunu istedik ama onlar bize 'Kongre müsaade etmiyor' dediler, vermediler. Biz de bunun üzerine gerekli çalışmaları başlattık. Rusya ise olumlu bir yaklaşım sergiledi. Biz de kararlı adımlarla bu konuda adımımızı attık. Gerek faiz oranları noktasında, gerek kredi temininde, gerek ortak üretim noktasında Rusya'nın bize yaklaşımı çok çok olumluydu. Bundan dolayı da adım attık. Hem erken teslim dediler, bunu da temmuza çektiler. Biz bu işi bitirdik. Bizim buradan geri adım atmamız söz konusu değil. Buradaki ortak üretim, teknoloji transferi ve maliyet konularını da ilgilendiren çeşitli kriterlerimiz olduğunu defaatle kamuoyuyla paylaştık."

ABD: F-35 satışlarını gözden geçireceğiz

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması durumunda yaptırım uygulayacağı uyarısında bulunmuştu.

Yapılan açıklamada, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alması halinde Türkiye ve ABD arasındaki F-35 programının yeniden değerlendirileceği belirtildi. Bakanlık Sözcüsü Robert Palladino, “Türkiye’yi, Rusya’dan S-400 satın alması durumunda F-35 programına katılımının yeniden değerlendirileceği ve gelecekteki diğer muhtemel silah satışlarını riske sokacağı konusunda açıkça uyardık” dedi.

NATO’nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı ABD’li Orgeneral Curtis Scaparrotti de Washington’a Rusya’dan S-400 füzeleri alma planından vazgeçmediği sürece Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarını teslim etmemesi çağrısında bulunmuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89