• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -2 °C

Erdoğan: Obama Kürtler için destek istedi, operasyona katılamam dedim

Erdoğan: Obama Kürtler için destek istedi, operasyona katılamam dedim
'Göç: Önümüzdeki Yirmi Yılın Projeksiyonu ve Ötesi' konferansında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski ABD Başkanı Obama ile aralarında geçen konuşmayı aktardı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sabancı Kültür Sarayı'nda yapılan "Göç: Önümüzdeki Yirmi Yılın Projeksiyonu ve Ötesi" konulu konferansa katıldı.

Suriye'den Türkiye'ye yaşanan göç hakkında konuşan Erdoğan Türkiye'nin  sayıları 4 milyonu bulan sığınmacılara ev sahipliği yaptığını söyledi.

IŞİD'in Kobane'ye saldırdığı dönemde ABD eski Başkanı Barack Obama'nın kendisini aradığını ve Kürtlere destek istediğini belirten Erdoğan operasyona destek vermeyeceklerini Obama'ya söylediğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Suriye'deki çatışmalar başladığından beri, maddi imkanları katbekat bizden fazla olanlar, mültecileri toplama kamplarına mahkum ederken, biz bu insanlarla ekmeğimizi paylaştık. Sayın Obama bir gece şahsımı aradı ve Kobani'deki Kürtlerin zor durumda olduğunu, bu konuda kapılarımızı açmak için destek istedi. Bana, 'Bu insanlar ölümle şu anda karşı karşıya, biz gerekirse uçaklarla mühimmat indireceğiz' dedi. Bu operasyona ben katılamam çünkü bu operasyonun ötesinde ciddi bir savaş var. O olayla birlikte binlerce, on binlerce Kürt kardeşimiz öldü. Biz buna rağmen kapılarımızı açtık. On binlerce Kobanili hala bizim ülkemizde. Halep'teki kardeşlerimize biz sahip çıktık. Farklı inançtan insana kapılarımızı açtık. Suriye'nin kuzeyinde ABD'li bir general, 'Biz şu anda PKK, YPG, PYD ile beraberiz' diyor. Bu nasıl, NATO'da ittifak iki ülke? Bunların derdi başka, hala terörle beraberler. Biz de teröristlerle mücadeleyi sürdürüyoruz. Dostlar dostluğunu icra ederse, biz de gönlümüzü açarız. Yoksa bugüne kadar ne yaptıysak bundan sonra onu yaparız. Mağdurlara kendi vatandaşımıza verdiğimiz hizmeti verdik. Bunları çıkar hesabı ya da reklam için değil inancımız, imanımız gereği yaptık. Bize verilen sözlerin tutulmadığını gördük. Bilinen bazı liderler, isim vermeyeceğim. 'İdlib'de briket konutlar yapalım' dedik. 'Ne kadar yaparsınız' diye sorduğumuzda '50- 100 bin konut yapalım bir kısmını siz üstlenin' dedik. Sözlerini yerine getirmediler. Biz 52 bin briket konut yaptık. İstedik ki artık çadırlarda yaşamasınlar. AB, Yunanistan'a 100 bin sığınmacı için 3 milyar euro ile destek verirken, Türkiye'dekiler için ellerini taşın altına koymadı. 18 Mart mutabakatıyla 6 milyar euro hala tam olarak gönderilmedi. Uluslararası basın bile bu gerçeği gördü."

'420 BİN SIĞINMACI GERİ DÖNDÜ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörden temizlenen bölgelere şimdiye kadar ülkemizden 420 bin sığınmacı geri döndü. İstikrar ve huzur ortamı güçlendikçe bu sayı artacak. Güvenli bölgelere son günlerde terör eylemleri artıyor. 1 ay içinde onlarca masum hayatını kaybetti. Nasıl daha önce terör yuvalarını imha ettiysek, diğer bölgelere yönelik adımlar atılacak" diye konuştu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89