• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 10 °C

Erdoğan, Newsweek için yazdı

Erdoğan, Newsweek için yazdı
Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD’nin en önemli haber dergilerinden Newsweek için bir makale kaleme aldı.

Türkiye, Avrupa'nın güçlü adamı

Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD’nin en önemli haber dergilerinden Newsweek için bir makale kaleme aldı. “Avrupa’nın hasta adamı” deyişine göndermeyle “Avrupa’nın güçlü adamı” başlıklı makalede, Başbakan Erdoğan “Avrupa Birliği’nin çok ciddi anlamda ihtiyaç duyduğu canlılık Türkiye’den fışkırıyor” dedi

Erdoğan’ın makalesinin satır başları şöyle:

“2000’lerin ilk on yılının sonunda dünya siyasetinde güç odaklarının nasıl değiştiğini görüyoruz. Küresel ekonomiyi denetleme görevi G7’den G20’ye kaydı. BM Güvenlik Konseyi’nin uluslararası düzeni daha iyi yansıtması için yeniden yapılandırılması gerektiği ortada. Dahası Türkiye, Brezilya ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkeler küresel ekonomik ilişkilerde daha etkin bir rol oynamaya başladı.

Avrupa Birliği güç dengelerinde yaşanan değişikliklerden muaf olamaz. Mali kriz Avrupa’nın dinamizm ve değişime duyduğu ihtiyacı ortaya koydu: Avrupa istihdam piyasaları ve sosyal güvenlik sistemleri komada. Ekonomiler duraklama yaşıyor. Avrupa toplumları yaşlanıyor. Avrupa bu sorunları çözmeden yeni dünya düzeninde gücün ve güvenilirliğini yeniden elde edebilir mi?

Bu arada, Avrupa Birliği üyeliğine aday ülke olan Türkiye çarpıcı ekonomik gelişmesi ve siyasi istikrarıyla küresel arenaya damgasını vurdu. Türkiye Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi ve 2011’de de böyle devam edecek. OECD öngörülerine göre Türkiye 2050’de Avrupa’nın en büyük ikinci ekonomisi olacak. Türkiye yabancı yatırımcının gelişmiş piyasalardaki riskler karşılığında gelişmekte olan piyasaların dönüşünü aldığı bir Pazar. Türkiye’den Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu canlılık fışkırıyor.

Sadece ekonomik alanda da değil. Türkiye yumuşak gücüyle bölgesel ve küresel bir oyuncu haline geliyor.

AB üyesi olduğunda Türkiye, dış politika ve ekonomi politikalarından bölgesel güvenlik ve sosyal uyuma kadar birçok konuda Avrupa’nın çıkarlarına hizmet edecek. Avcan Avrupa’nın Türkiye’ye muamelesi açısından Türkiye benzersiz bir örnek.

Avrupalı dostlarımızın Türkiye-AB ilişkilerinin çok yakın zamanda bir dönüm noktasına geleceğini görmesi gerekiyor. Türkiye AB’nin kapısını ilk çaldığından bu yana 50 yıldan fazla zaman geçti. Geçmişte Türkiye’nin AB üyeliği tamamen ekonomik amaçlarlaydı, bugün ise farklı bir Türkiye var.

Türkiye’nin Avrupa’dan başka alternatifi olmadığı söyleniyor. Doğrudur, ama aynı şekilde Avrupa’nın da Türkiye’den başka alternatifi yok. Umarım Avrupalı dostlarımız bu gerçeği görmek için geç kalmaz."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89