• BIST 9947.98
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 31 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 21 °C

Erdoğan: Milliyetçilik kışkırtmak değildir

Erdoğan: Milliyetçilik kışkırtmak değildir
Erdoğan, "Milliyetçilik slogan atmak, tahrik etmek, kışkırtmak, çocukları korkutacak bir bağrışla, çağrışla ortalığı velveleye vermek değildir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Milliyetçilik slogan atmak değildir. Milliyetçilik, tahrik etmek, kışkırtmak değildir. Milliyetçilik, kabadayı ağzıyla, seviyesiz bir üslupla, çocukları korkutacak bir bağrışla, çağrışla ortalığı velveleye vermek de değildir" dedi. 

Erdoğan, "Habur sınır kapısında sergilenen kışkırtıcı tavırlara eğer aldanacak olursak, siyasi partilerin son dönemde artan bu tahrik edici söylemlerine aldanırsak, açık söylüyorum; bölücü terör örgütünün ekmeğine yağ sürmüş, onu hedefine ulaştırmış oluruz" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Üniversitesi'nin 2009-2010 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katılarak bir konuşma yaptı.

Erzurum'un tarihinin, bir kardeşlik, dayanışma tarihi olduğunu dile getiren Erdoğan, "Onun için Erzurum, işte bugün de kardeşliğimizi yeniden tesis etmek için, yeniden pekiştirmek için başlattığımız milli birlik sürecinde çok önemli, çok anlamlı bir yerdedir" dedi.

"Etnik köken temelinde siyaset yapan partiler, özellikle son dönemde kışkırtıcı söylemlerine hız verdiler" diye konuşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şuraya bir parantez açayım, herkes doğarken bir etnik kökenle doğar, sonradan bir etnik kökene mensup olmaz. Kürttür, Türktür, Lazdır, Araptır, Gürcüdür, Pomaktır, Romandır vesaire vesaire, sonradan olunmaz bunlar, ama bunların hepsi birer zenginliktir, bir birimizle gayet iyi tanışmaya bunlar birer vesiledir. işte az önce söylendiği gibi ben Rizeliyim, ama benim eşim Siirtlidir, ama birbirimizle evlendik bugün Ağrı'da da söyledim; biz platonik bir aşk yaşamadık, gerçek bir aşk yaşadık, ama bütün bunların üstünde bir bilincimizin oluşması lazım o da nedir?

O da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığında hep beraber ne yapacağız, orada buluşacağız. Biz, Yunus'un diliyle... Çünkü biz farklı bir medeniyetin varisleriyiz, Yunus'un diliyle insanlara bakacağız, yaradılanı yaradandan ötürü seveceğiz asıl anlayış bu. Hangi siyasi parti olursa olsun benim özellikle üzerinde durmak istediğim konu şu; hepimiz bugün varız yarın yokuz. Baki'nin ifade ettiği gibi 'Baki kalan bu kubbede hoş bir seda imiş meğer, hayırla yad edilirsin ya da Allah bilmem nesini versin diye anılırsın.' Biz hayırla yad edilmek isteniyoruz hiç kimse bu millete efendilik taslamasın.

Biz milletimize efendi olmaya gelmedik biz bu milletin hizmetkarı olmaya geldik. Bizim düşüncemiz bu. Habur'dan biliyorsunuz Pazartesi bir süreci başlattık. Türkiye'de bu demokratik açılımın içinde başlıklar var. Tabii ki en önemlisi bir terör sorunu var ülkemizde, 'yok' diyemeyiz, bir etnik unsurlar sorunu var azınlıklar sorunu var. Ülkemizde bir inanç gruplarının sorunları var, işsizlik sorunu var, ekonomik sorunlar var.

Biz bütün bu sorunlar yumağını veyahut da bu sorunları asgariye indirmenin gayreti içerisinde olacağız ve sorun alanlarını minimize edeceğiz. Bunu başarırsak ne mutlu bize, ama bunu sadece Tayyip Erdoğan'ın başında bulunduğu hükümet başarmayacak, biz milletle beraber başaracağız. Çünkü bu bir devlet projesidir ve bunun muhatabı da millettir. Şu veya bu kişi, grup değil, millettir. Ve bunu hiç bir siyasi emel için yapamazsınız. Yaparsanız kendinize de bu tuzak olur, bu ülkeye de tuzak olur, ama bunu bu tür düşünceler istikametinde kullananlar yok değil, var.

Tabii bizler bunun tamamen dışında kalıp, ben diyorum ki Kürt kardeşlerimin, bu istismarı yapanların hiç biri asla ve asla topyekun temsilcisi değildir ve olamazlar da ve bu kışkırtmalara aldanan, bu kışkırtmaları bir siyasi ranta devşirmek isteyen siyasi partilerin de Doğuda, Güneydoğu'da, alınan neticelerle ne denli başarılı oldukları ortadadır."

"Milliyetçilik"

Başbakan Erdoğan, bir hususu daha paylaşmak istediğini belirterek, sözlerini şunları ekledi:

"Milliyetçilik bir slogan atmak değildir. Milliyetçilik, tahrik etmek, kışkırtmak değildir. Bunu bir kardeşiniz olarak söylüyorum, sorumluluk mevkiinde olan bir insan olarak söylüyorum; milliyetçilik, kabadayı ağzıyla, seviyesiz bir üslupla, çocukları korkutacak bir bağrışla, çağrışla ortalığı velveleye vermek de değildir. Milliyetçilik ülkesini sevmek, milletini sevmek, ülke ve millet için hizmet üretmektir. Milliyetçilik, ülkesini ve milletini birlik içinde bütünlük içinde, ortak idealler çerçevesinde bir arada tutmak, kardeşliği muhafaza etmek demektir.

Milliyetçilik, Moğolistan'daki Türklerden kalma en eski tarihi Orhun Anıtları'na sahip çıkmak demektir. Biz bunu yaptık, Orayı müze yaptık, Karakurum'dan o abidelere 42 kilometrelik asfalt yolu yaptık... Makedonya'daki camilere, Kosova'daki türbelere, Bosna'daki köprülere, Kırım'daki Türklere, Kudüs'teki Osmanlı eserlerine, Konya, Kayseri, Bitlis'te, Erzurum'daki Selçuklu ve Osmanlı eserlerine sahip çıkmaktır. Milliyetçilik ekonomiyi büyütmektir, sofradaki ekmeği büyütmektir, insanı ve devleti yüceltmektir, ülkenin itibarını yükseltmektir."

"Sıkıntılarımız yok mu? Var. dünyada sıkıntısı olmayan bir ülke gösterebilir misiniz?Durumumuzu, konumumuz çok iyi bilelim, çığırtkanlar çok, olayı basitleştirenler çok bunlara şunu sorun; 'Yahu sen ne yapacaksın. ne yapacağını bir söyle.' Biz de bunun cevabını alamadığımız için üzgünüz."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89