• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 4 °C

Erdoğan Kürt Ulusal Kongresi için ne dedi?

Erdoğan Kürt Ulusal Kongresi için ne dedi?
Başbakan Tayyip Erdoğan, Pakette Kürtlerin temel taleplerinden biri olan anadilde eğitime ilişkin bir düzenleme bulunmadığını söyledi.

Hükümetin açıklayacağı ‘paketin’ ne kadar demokratikleşme yönünde olup olmayacağı tartışılırken Başbakan Tayyip Erdoğan, Kürtlerin temel taleplerinden biri olan anadilde eğitime ilişkin bir düzenleme bulunmadığını söyledi. Kürt Ulusal Kongresi konusunda Güney Hükümeti’ne de gözdağı verdi. Erdoğan FKÖ benzetmesine de karşı çıkarak, “onların kendi toprakları gasp edilmiş, mücadele veren insanlar. Kürtlerin böyle bir sorunu var mı?” diye konuştu.

Türkmenistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Akil İnsanlar’ın bize verdiği raporlardan hareketle atılması gereken adımları atıyoruz” dedi, ancak devamında akil insanlar raporunun başlıklarından biri olan anadil eğitim konusunun pakette yer almayacağını açıkladı.

‘RESMİ DİL ZEDELENİR’

“Pakette anadilde eğitimin önü açılıyor mu” sorusunu Erdoğan, “Hayır yok. Özel okullarda da yok. O konu bizim için şu anda ele alınacak durum değil. Biz, ülkemizi bölecek konular üzerinde Ak Parti olarak adım atamayız. Biz zaten okullarda anadili öğrenme imkanı sağladık. Ama anadil ile eğitimin önünü açarsanız resmi dili zedelersiniz” şeklinde yanıtladı.

Erdoğan, başkanlık teklifinden vazgeçmeyeceklerini, barajın kaldırılması taleplerinin de başkanlık sistemi yoluyla karşılanabileceğini söyledi.

Gerillaların geri çekilmesi konusunda “sözlerin yerine getirilmediğini” savunan Erdoğan, çekilmenin yüzde 20 gibi bir oranda gerçekleştiğini, çekilenlerin de “çocuk, yaşlı kadınlardan” oluştuğunu savundu.

‘GÜVENLİK GÜÇLERİ GEREĞİNİ YAPACAKTIR’

“Zaten silahı bırakmış değiller. Bunlar kendi durumlarını ortaya koyuyorlar. Saldırırım diyene karşı bu ülkenin güvenlik güçleri de herhalde ‘Hoşgeldin’ demeyecek, gereğini yapacaktır” ifadesini kullandı.

Erdoğan KCK’li yetkililerin medyada yer almasından rahatsızlık duyduğunu da ifade etti.

Adeta örgütü ülkenin kurtuluşuymuş gibi lanse edişler filan. Manşetlere örgüt yöneticilerinin açıklamalarının çıkarılması. Bunlar benim ülkeme fayda getirmiyor, zarar getiriyor.

FİLİSTİNLİLERİN TOPRAKLARI GASP EDİLMİŞ KÜRTLERİN BÖYLE BİR SORUNU VAR MI?

Erdoğan, Kürt Ulusal Kongresi ile ilgili de konuştu.

FKÖ benzetmesine karşı çıkan Erdoğan, “Onlar (Filistinliler), kendi toprakları gasp edilmiş, mücadele veren insanlar. Kürtlerin böyle bir sorunu var mı? Filistinlilerin pasaportu bile yok. İsrail verirse çıkıyor. Benim ülkemde Kürt vatandaşımın böyle bir sorunu var mı?” dedi.

FERERAL KÜRDİSTAN'A GÖZDAĞI

Kongre konusunda Federal Kürdistan yönetimine de gözdağı verdi.

“Kongre Türkiye dışında, o da beni çok ilgilendirmiyor. Bu özellikle Kuzey Irak yönetimi açısından sorun olur. Çünkü bize söyledikleri sözlere, taahhütlere ters kararlar bizim münasebetlerimizi etkileyebilir. Bu bakımdan önemli. Biz kendilerine çok açık gerçekleri söyledik. Ülkemizin bölünmesine vesile olabilecek adımlarda biz münasebetlerimizi kesinlikle gözden geçiririz dedik.”

  • Yorumlar 12
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89