• BIST 9538.49
  • Altın 2487.863
  • Dolar 32.492
  • Euro 34.8149
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 11 °C

Erdoğan: Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz bulundu

Erdoğan: Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz bulundu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki gün önce ‘müjdeli bir haberimiz olacak’ sözleriyle dile getirdiği gelişmeyi duyurdu: “Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz bulundu.” Bu açıklamanın ardından dolar/TL yükseldi, borsa ise düşüşe geçti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı’nda yaptığı açıklamada, önceki gün dile getirdiği ‘müjde’yi paylaştı.

“Bugün ülkemiz bakımından tarihi öneme sahip bir müjdeyi paylaşmak üzere sizlerle bir aradayız” diyerek sözlerine başlayan Erdoğan, “Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi” dedi.

Erdoğan, sözlerinin devamında özetle şunları kaydetti:

Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz 2020’de başladığı Tuna-1 Kuyusu sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda.

Sakarya Gaz Sahası diye adlandırdığımız bu alanda tüm mühendislik çalışmaları tamamlandı.

Bu ilk kuyuda bulunan rezerv, çok daha zengin bir kaynağın sadece bir parçası. İnşallah devamı da en kısa sürede gelecek. Hedefimiz 2023’te Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır.

Kuyudan elde edilen veriler, aynı bölgede yeni doğalgaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor.

Erdoğan’ın açıkladığı söz konusu doğalgaz rezervinin ne zaman ve nasıl çıkartılacağı, yabancı ortaklık olup olmayacağı, Türkiye’nin payına ne düşeceği, Türkiye’nin yılda ne kadar enerji ihtiyacını karşılayacağı ise soru işareti.

Tuna-1 bölgesi nerede?

Türkiye’nin Fatih sondaj gemisi Temmuz ayı sonundan bu yana Karadeniz’de Ereğli açıklarında Tuna-1 olarak adlandırılan bölgede çalışma yapıyordu.

Fatih sondaj gemisinin araştırma yaptığı Tuna-1 bölgesi Karadeniz Ereğli’nin yaklaşık 150 km açığında, Bulgaristan ve Romanya ile kara suları sınırına yakın bir bölgede.

Romanya kara sularında 8 yıl önce Petrom and Exxon tarafından bulunan, Karadeniz’deki en büyük doğalgaz rezervine de uzak değil.

Akçay: Ekonomideki tıkanıklığı gidermeye yetmeyecek

Öte yandan Reuters’e konuşan Türkiye’den iki yetkili, Karadeniz’de 800 milyar metreküp doğalgaz bulunduğunu ve bu rezervin Türkiye’nin enerji ihtiyacını yaklaşık 20 yıl karşılayabilme potansiyeli olduğunu iddia etmişti.

Erdoğan’ın açıkladığı gaz rezervi miktarının, daha önce uluslararası basına sızdırılan miktardan daha az olduğu ortaya çıktığını söyleyen iktisatçı Ümit Akçay, “Dolayısıyla gaz rezervinin ne kadar olduğu, bunun ne zamana çıkarılabileceği ve maliyetinin ne olacağı gibi konuların netleşmesi gerekiyor. Daha sağlıklı bir değerlendirme, sonrasında yapılabilir” dedi.

Gazete Duvar’a konuşan Akçay, “Şimdilik söyleyebileceğim şudur: Bu tip bir gaz rezervinin bulunması, elbette ithalat faturasının azalmasına neden olabilir. Ancak bu kaynağın bulunmuş olmasının kendisi, ekonomik modeli ve tıkanıklıklarını gidermeye yetmeyecektir. Önemli olan 2013 sonrası yaşanan yapısal kriz konjonktürünün ve birikim modeli krizinin nasıl çözüleceği” diye ekledi.

Dolar/TL yükseldi, borsa düştü

Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın ardından ise dolar/TL kuru 7.22 seviyesinden 7.3380’e yükseldi.

Euro/TL ise 8.64’ten işlem görüyor.

Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi güne 1.138 puanda başlamıştı. BIST 100 Endeksi açıklamanın ardından 1.115 puana kadar indi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89