• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Erdoğan Esad'ı sildi

Erdoğan Esad'ı sildi
İsrail istihbaratına yakın DEBKA sitesinin iddiasına göre, Erdoğan, Şam'la ilişkilerin kesilmesi için hükümete talimat verdi.

İsrail istihbaratına yakın DEBKA sitesinin iddiasına göre, Başbakan Erdoğan, Şam'la ilişkilerin kesilmesi için hükümete talimat verdi. Suriyeli muhaliflere de Antalya kapılarını açtı.

Suriye'de Beşşar Esad rejimine karşı ayaklanma sürerken, İsrail istihbaratına yakın DEBKA sitesi, Esad'ın büyük bir hızla Müslüman ve Arap ülkelerin liderlerinin desteğini kaybettiğini iddia etti. Siteye göre, İran'ın ardından Esad'ın en büyük destekçisi olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümet yetkililerine verdiği Ankara'nın Şam'la ilişkilerini hızla koparma yönünde gizli bir talimat verdi.

Başbakan Erdoğan'ın MİT Müsteşarı Hakan Fidan'dan Suriye ziyaretlerini sonlandırmasını ve Suriyeli muhaliflerin faaliyetleri hakkında Şam hükümetine bilgi vermeyi bırakmasını istediği de iddia edildi. İddiaya göre bu adım nedeniyle, Esad muhalefetin ne yaptığı konusunda çok önemli bir bilgi kaynağını kaybetti. Erdoğan'ın Suriyeli muhaliflere ilk kez 31 Mayıs-2 Haziran arasında Antalya'da toplantı düzenleme izni verdiği ifade edildi.

DEĞİŞİKLİK İLİŞKİLERİ DE ETKİLER

Türk hükümetinden çevrelerin, Esad rejimini 3 ay destekledikten sonra, artık kendilerine sokaklarda Müslümanları öldüren bir rejime arka çıkar halde görmek istemedikleri belirtildi. Suriye'de 1100 sivilin öldüğünün açıklanmasının ardından, siteye konuşan bir yetkili, 'Türkiye Müslüman bir demokrasi. Kendi vatandaşlarını öldüren diktatörlere destek vermemeli' dedi. Tavır değişikliğinin Türkiye-İsrail ilişkilerini etkileyebileceği vurgulanırken, Erdoğan'ın, Gazze'ye gidecek yardım filosuna müdahaleyi değerlendirmeye başladığı ileri sürüldü. Erdoğan'ın, Şam'ın, İsrail'le Türkiye arasındaki yeni çatışmayı Türkiye-Suriye dostluğunun işareti olarak gösterme ve bunu kullanma ihtimaline karşı Türkiye'den filoya katılımı önlemeye çalıştığı belirtildi.

Üç adımda politika değişimi

1- 24 Mayıs'ta Ankara Şam'a şu mesajı gönderdi: Türkiye AB üyesi değildir. AB'nin Esad'a yönelik yaptırımları Ankara'yı bağlamaz. Ancak Esad'a Türkiye'yi ziyaret etmeye çalışarak Ankara'nın niyetini test etmemesi tavsiye edildi.

2- Esad'ın Kürt bölgesindeki ayaklanmaları bastırması, Türkiye'nin güneyindeki Kürtler arasında rahatsızlık yaratıyor. Bu sona ermediği takdirde, Ankara Esad'a karşı açıkça harekete geçecek.

3- Erdoğan ve Esad arasında günlük telefon görüşmeleri sürmüyor. Erdoğan'ın Suriye liderine verdiği tavsiyeler uygulamaya konulmadı.

Muhalifler Antalya'da toplanıyor

Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün Başkanı Ammar Kurabi, bir grup Suriyeli muhalifin Suriye'deki halk ayaklanmasına ve halkın taleplerine destek vermek için 31 Mayıs-2 Haziran tarihlerinde Antalya'da bir araya geleceğini belirtti. 2005'teki Şam Deklarasyonu'nda imzası bulunan muhalif örgütlerin toplantıya katılacağı belirtilirken, Kurabi, kongrenin muhalif tüm eğilimlere, bağımsız kişilere ve mezheplere açık olduğunu kaydetti. Dışişleri Bakanlığı kaynakları da toplantıya katılacağı belirtilen kişilerin tamamının Türkiye'nin vize uygulamadığı ülkelerden geleceğini belirtirken, 'Bu yönde bir bilgi bize de geldi. Herhangi bir izin ya da tersi söz konusu olamaz' dedi. Antalya'daki Özkaymak Falez Otel'e daha şimdiden çok sayıda Suriyeli'nin akın ettiği iddia edildi. (Akşam)

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89