• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 14 °C

Erdoğan: ‘Başkanlık sistemiyle çok başlılık ortadan kalkacak’

Erdoğan: ‘Başkanlık sistemiyle çok başlılık ortadan kalkacak’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başkanlık sistemine geçtiğimizde bilesiniz ki çok başlılık ortadan kalkacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Pazarcı Esnaf Buluşması”nda yaptığı konuşmada, “Başkanlık sistemine geçtiğimizde bilesiniz ki şu parlamentoda yaşanılanların büyük bir kısmı artık yaşanmayacaktır, çok başlılık, tüm engellemeler ortadan kalkacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni Türkiye için yeni bir anayasaya ve onunla birlikte başkanlık sistemine geçme ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Başkanlık sistemine geçtiğimizde bilesiniz ki şu parlamentoda yaşanılanların büyük bir kısmı artık yaşanmayacaktır, çok başlılık, tüm engellemeler ortadan kalkacaktır. Çok hızla koşan, sıçrayan ve muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkan bir Türkiye olacaktır” diye konuştu.

Başkanlık sistemi

“16 ayda bir hükümetin değiştiği bir ülkede, istikrar bulamasınız. İstikrarın olmadığı bir ülkede de güven bulamazsınız” diyen Erdoğan, “Onun için ne oldu? Maalesef 3 bin 400 dolarda kaldık. Biz görevi aldık, hamdolsun 11 bin dolara kadar tırmandık. Şimdi kişi başına milli gelir 11 bin dolar. 230 milyar dolardan aldık, 820 milyar dolara çıkardık. Ama yeter mi? Yetmez. Hedefimiz kişi başına milli geliri 25 bin dolara çıkarmak. Ne zaman, 2023’te oraya ulaşmamız lazım, bunu başarmamız lazım. Artık arızası minimize olmuş bir sisteme ihtiyaç var. Tekleye tekleye bu günlere geldik ama artık bu sistemle yolumuza daha fazla devam edemeyiz. Hızlı karar almaya ve hızlı uygulamaya imkan verecek yeni bir tesis, sistem ortaya koymalıyız. Bu bakımdan günümüzde en yaygın uygulanan başkanlık sistemini Türkiye’ye taşımamız lazım” ifadelerini kullandı.

‘Başkanlık adımını atmamız lazım’

Erdoğan, “G-20’nin içerisindeki ülkelerin en ileri olanlarının 10 tanesi başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Bunlar bu işi bilmiyor mu? Bunlar başkanlık sistemiyle yönetiliyor da bize ne oluyor? Biz niye bu konuda ‘Hayır’ diyoruz? Bu adımı atmamız lazım” dedi.

“Hemen başlıyorlar ‘tek adamlık, diktatörlük’ demeye. Ya Amerika’da, Meksika’da, Arjantin’de, Brezilya’da, Fransa’da diktatörlük mü var? Onlar diktatör olmuyor da Türkiye’de ne için diktatörlük olsun? Ben inanıyorum ki millet bu konudaki kararını acil, ideal bir şekilde, bu seçimlerde vereceği milletvekilleriyle ortaya koyacaktır. Seçimle iş başına gelmiş ve her icraatının hesabını millete verecek bir başkandan tek adam da çıkmaz, diktatör de çıkmaz, bunu böyle biliniz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89