• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 4 °C

Erdoğan ‘anadilde eğitim’ istedi!

Erdoğan ‘anadilde eğitim’ istedi!
Merkel’in ziyaretinden önce Alman Die Zeit gazetesine konuşan Erdoğan, anadilin önemine dikkat çekti:

Merkel’in ziyaretinden önce Alman Die Zeit gazetesine konuşan Erdoğan, anadilin önemine dikkat çekti: Niçin Almanya’da Türk kolejleri olmasın? İnsanlar önce kendi anadillerine, yani Türkçe’ye hakim olmalı.

 Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 29 ve 30 mart tarihlerinde Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesinde haftalık yayımlanan Die Zeit gazetesine konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Berlin’in “imtiyazlı ortaklık” açıklamasına “Almanya’da Türk kolejleri açılsın” önerisiyle karşılık verdi.

Türkiye’de Alman kolejleri bulunduğunu, İstanbul’da Türk- Alman üniversitesi kurulması çalışmalarının devam ettiğini benzer adımları Almanyan’dan da beklediklerini anlatan Erdoğan, “Türkiye’de Alman kolejleri var. Niçin Almanya’da da Türk kolejleri olmasın? Almanya bu alanda doğan ihtiyacın hâlâ farkında değil. İnsanlar önce kendi anadillerine, yani Türkçe’ye hâkim olmalı. Ancak ne yazık ki realitede böyle bir durum yok” dedi.

Merkel’le niye az görüşüyor

Erdoğan, Merkel’in Türkiye’de “imtiyazlı ortaklık” önerisini tekrar gündeme getirmesi durumunda ne yapacağının sorulması üzerine, “Ona bu fırsatı vermeyeceğim, çünkü ‘imtiyazlı ortaklık’ konusunda ne düşündüğümüzü biliyor. AB anlaşmaları ‘imtiyazlı ortaklığı’ kabul etmez. Bu öneriyi kabul etmek Türkiye için büyük bir hata olur. AB’nin diğer birçok ülkesi de bu öneriyi kabul etmiyor” şeklinde yanıt verdi.

Merkel ile diğer Avrupalı liderlere göre daha az buluşmasının sebebinin bu öneri olup olmadığının sorulmasına karşılık da Erdoğan, bunun kendileri için bir sorun olmadığını, Merkel’in de bunu bildiğini belirterek, “Türkiye’nin AB üyesi olup olamayacağının tartışılmasını da anlamıyorum. Biz müzakereleri sürdürüyoruz, hem de tam üyelik hedefiyle. Bizim için bunun başka bir seçeneği yok. Bir futbol karşılaşması başladığı zaman oyun sırasında aniden penaltı kurallarını değiştiremezsiniz. Biz AB’nin kurallarına göre oynuyoruz ve yolumuzda ilerliyoruz” dedi.

Reformlar durdu’ sözüne kızdı

Türkiye’deki reformların neden yavaşladığı şeklindeki bir soru üzerine Erdoğan, reformların yavaş gittiğine inanmadığını kaydederek, AB çalışmaları için bir devlet bakanlığı oluşturulduğunu, her bakanlıkta AB ile ilgili bir dairenin bulunduğunu, her şehirde de AB işlerinden sorumlu bir vali yardımcısının görev yaptığını hatırlattı. Erdoğan, yapılacak reformlarla ilgili olarak da gelecek hafta içinde, Yargıtay’ın yenilenmesini ve ordu mensuplarının sivil mahkemeler huzuruna çıkartılabilmesini de öngören bazı yeni yasa değişikliklerini Meclis’e sunacaklarını söyledi.

 Dünya Kupası’nda Almanya’yı tutarım

» Almanya’da yaşayan Türkler sizin gözünüzde Alman mı, yoksa Türk mü?

Tabii ki Türk vatandaşı olanlar Türk’tür. Bir kişi vatandaşlıktan vazgeçse de etnik kökenini değiştiremez.

» Kendinizi Almanya’da yaşayan Türklerin de başbakanı olarak görüyor musunuz?

Bu soruyu nasıl ‘hayır’ olarak yanıtlayabilirim ki? Bu insanlar Türk vatandaşı. Türkiye’de şimdi seçim hakları var.

» Türk kökenli futbolcuların Alman Milli Takımı’nda oynama kararı alması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Alman Milli Takımı’nda oynayanlardan gurur duyuyoruz. Ancak Türk Milli Takımı’nda oynama kararı almalarından da gurur duyarız. Kişisel kararlara saygı göstermeliyiz.

» Dünya Kupası’nda hangi takımı tutacaksınız?

Hatırlarsanız son Avrupa Kupası’nda Türkiye-Almanya karşılaşmasında Türk ve Alman bayrakları birlikte dikilmişti. Alman politikacılara bunun ne kadar muhteşem bir tablo oluşturduğunu yeterince açıklayabildik mi, bilmiyorum. Eğer Almanya final oynarsa Almanya’yı tutarım.

» Siz de bir zamanlar futbol oynadınız. Bazen sahaları özlüyor musunuz?

Artık değil. Şimdi seyretmekten büyük zevk alıyorum. Günümüzde oynadıkları kadar da güçlü değildim.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89