• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 3 °C

Erdoğan, Aliya'nın Vasiyetini açıkladı

Erdoğan, Aliya'nın Vasiyetini açıkladı
Başbakan Erdoğan: İzzetbeogoviç'in tavsiyesi var, Bosna'yı bırakmamız mümkün değil.

Başbakan Recep Tayyip Erdoağan, Avrupa ile entegrasyon ile barış ve istikrar yolunda destekledikleri Bosna Hersek'i bırakmalarının mümkün olmadığını söyledi.

İki günlük ziyaret için Bosna Hersek'in Başkenti Saraybosna'ya gelen Erdoğan, Boşnak Enstitüsü'nde düzenlenen bir toplantıda Bosnalı entelektüellere hitap etti. Balkanlarda olup bitenlerle yakından ilgili olduklarını vurgulayan Erdoğan, "Balkanların huzuru bizim huzurumuzdur; kederi de bizim kederimizdir. Biz Balkanlarda yaşayan milletlerin refah ve esenliğine katkı yapmayı bir nevi manevi borcumuz olarak görüyoruz." dedi. Bunun için büyük gayret sarf ettiklerine dikkat çeken Erdoğan, Bosna Hersek'in Balkanlardaki isitkrarda kilit önemi haiz olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Bosna Hersek'te barış ve istikrar sağlanmadan, Balkanlarda kalıcı barış ve istikrardan asla söz edilemez." dedi.

Başbakan Erdoğan, Bosna Hersek'in bölünmesi senaryolarının sorulması üzerine, "Ben bunu düşünmek bile istemiyorum. Yani Bosna-Hersek'in bölünmesi diye bir şeyi aklımın ucundan geçiremem. Biz, Bosna Hersek'in egemenlik ve toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesine büyük önem atfediyoruz. Bu konuda kuşku doğurucu hiçbir söylem ve eylemi doğru bulmuyor ve bunu da desteklemiyoruz." şeklinde konuştu. Erdoğan, uluslararası topluma da bu konuda açık bir duruş sergilemeyi sürdürmeye çağırdı.

Bosna Hersek'in Avrupa Birliğine entegrasyonu ve NATO üyeliğini desteklediklerini vurgulayan Erdoğan, diğer eski Yugoslavya cumhuriyetlerinin Avrupa ile hızla entegrasyona gittiğini hatırlattı. Erdoğan, Bosna Hersek'in de Avrupa'nın kalkınmış ülkeleri arasındaki yerini almasının en doğal hakkı olduğuna dikkat çekti. Başbakan Erdoğan, bunun için Bosnalı liderlerin 'Bosna Herseklilik' bilinciyle hareket etmelerini ve kısır çekişmelerden kaçınmalarını istedi.

Başbakan Erdoğan, Sırbistan parlamentosunun Srebrenitsa katliamından dolayı özür dilemesini ise iki halk arasındaki uzlaşının sağlanması için önemli bir adım olarak nitelendirdi. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Hırvatistan ve Sırbistan ile Bosna Hersek arasındaki diyalog toplantılarına ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "Sürece katkıda bulunmuş olmaktan memnuniyet duyuyoruz." dedi.

Bosna Hersek'in kurucu lideri Aliya İzzetbeoviç'i ölümünden bir iki gün önce hastanede ziyaret ettiğini belirten Erdoğan, Bosnalı liderin kendisine 'Bosna Hersek'i bırakmayın. Bu, tarihi bir görevdir.' tavsiyesinde bulunduğunu dile getirdi. Erdoğan, "Biz, o tarihi bilinç içerisinde sizleri bırakmamız zaten mümkün değil. Bizler her zaman, Bosna Hersek'in yanında olduk, oluyoruz ve olacağız." sözleriyle büyük alkış aldı.

Bosna Hersek'in Türkiye'den önce olsa bile AB'ye girmesine destek vereceklerini dile getiren Erdoğan, "Er veya geç AB'ye gireceğiz. Almazlarsa biz kaybetmeyiz, onlar kaybeder. Niye? O zaman Hristiyan kulübü olduklarını ilan etmiş olurlar. Biz, AB'yi Hristiyan Kulübü olarak görmek istemiyoruz. Medeniyetler İttifakı'nın merkezi olarak görmek istiyoruz." diye konuştu.

"BÜROKRATİK OLİGARŞİDEN ÇOK ÇEKTİK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek'e uluslararası yatırımcıların gelmesi için 'bürokratik oligarşinin bir tokat yemesi' gerektiğini belirterek, "Biz bürokratik oligarşiden çok çektik ve hâlâ da çekiyoruz. Bürokratik oligarşi bir beladır." ifadelerini kullandı.

"RUSYA'YLA VİZELER BÜYÜK İHTİMALLE KALKACAK"

Başbakan Erdoğan, son dönemde vizeleri karşılıklı olarak kaldırdıkları ülkelerin sayısının 25'e ulaştığını hatırlatarak, Rusya ile de böyle bir sürecin başladığını dile getirdi. Rus liderlerin bu konuya olumlu baktığını ifade eden Erdoğan, "Büyük bir ihtimalle Mayıs ayında Sayın Medvedev ile yüksek düzeyli bir stratejik işbirliği anlaşması inşallah imzalıyoruz. Burada da vizeleri büyük ihtimalle kaldıracağız. Rusya ile Türkiye arasında inşallah vizesiz bir dönemi başlatacağız." dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89