• BIST 8718.11
  • Altın 2247.132
  • Dolar 32.3242
  • Euro 35.1624
  • İstanbul 8 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

Erbakan, O geceyi ilk kez anlattı!

Erbakan, O geceyi ilk kez anlattı!
28 Şubat sürecinin alaşağı ettiği Refah-Yol hükümetinin başbakanı Necmettin Erbakan, tarihî MGK'yla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

28 Şubat sürecinin alaşağı ettiği Refah-Yol hükümetinin başbakanı Necmettin Erbakan, tarihî MGK'yla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Toplantıda askerin sunduğu tekliflerin Anayasa'ya aykırı olduğunu söylediğini anlatan Erbakan, bu çıkışı üzerine Süleyman Demirel'in devreye girdiğini belirtti. Erbakan, "Demirel takım oyuncusu, onların oyuncusu." diye konuştu.

Türk demokrasisinin kalbine kara bir leke olarak saplanan 28 Şubat sürecinin alaşağı ettiği Refah-Yol hükümetinin başbakanı Necmettin Erbakan, tarihi MGK'yla ilgili ilk kez konuştu. 9 saat süren toplantıda 5 saat boyunca askerin konuştuğunu söyleyen Erbakan, sunulan teklifler üzerine başyaveri çağırıp Anayasa istediğini, komutanlara "Konumuz Anayasa'yı korumak. Anayasa, çiğnenerek korunur mu? 'İmam hatipleri kapatalım, çarşafı, sakalı yasaklayalım' diyorsunuz. Bunlar Anayasa'ya aykırı." dediğini aktardı. Bu çıkışı üzerine dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in devreye girdiğini anlatan Erbakan, şöyle devam etti: "Demirel takım oyuncusu, onların oyuncusu. Ben, önce tekliflerin Anayasa'ya aykırı olup olmadığının tespitini istedim. Demirel, 'Sayın Başbakan bu saatten sonra bunların Anayasa'ya uygun olup olmadığını nasıl inceleyeceğiz?' diye sordu. Dedim ki 'MGK Genel Sekreterliği incelesin.' Demirel, 'Genel sekreterliğin elemanı yok. Bunu hükümet incelesin.' dedi. Ben de 'Olur' dedim. Askerin önerilerini bakanlıkların incelemesi kararı aldık."

460.jpg

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) tarafından düzenlenen '28 Şubat ve ticari hayata etkileri' isimli konferansta konuşan Erbakan, 28 Şubat 1997'deki MGK toplantısına ilişkin önemli ayrıntılar verdi. Toplantıda askerin sunduğu tekliflerin Anayasa'da yer alan insan haklarına aykırı olduğunu söylediğini aktaran eski başbakan Erbakan, çıkışı üzerine dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in devreye girdiğini anlattı. Necmettin Erbakan, "Demirel takım oyuncusu, onların oyuncusu. Ben, önce tekliflerin Anayasa'ya aykırı olup olmadığının tespitini istedim. Demirel, 'Bunu hükümet incelesin' dedi. Askerin önerilerini bakanlıkların incelemesi kararı aldık." diye konuştu.

Hükümetin istifa etmesi olayına da değinen Erbakan, "(DYP lideri Tansu) Çiller Hanım geldi. 'Ben başbakan olacağım' dedi. Ona 'Demirel seni başbakan yapmaz' dedim. 'Konuştum yapacak' dedi. Ben 291 (milletvekilinin imzasını taşıyan) kağıdı Süleyman Demirel'e verdim. Sonra istifamı sundum. '3 ay içinde seçime gideceğiz.' dedim. Demirel, 'Gereği neyse yaparız.' dedi. Ancak aynı gün hükümeti kurma görevini (ANAP lideri) Mesut Yılmaz'a verdi." ifadelerini kullandı.

O dönemde ekonomideki iyi gidişi Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'ya anlattığını belirten Erbakan, "Ekonominin durumuna ilişkin verileri Karada-yı'ya verdim. 'Bunları arkadaşlarıma göstereyim.' dedi. Ama emir büyük yerden, bir işe yaramadı." açıklamasında bulundu. 28 Şubat sürecinin ardından ekonominin altüst olduğunu, bankaların soyulduğunu, Türkiye'nin en büyük ekonomik krizini yaşadığını dile getiren Necmettin Erbakan, "28 Şubat milleti aslından, özünden uzaklaştırma hareketidir. Başarılı olamamıştır." şeklinde konuştu.

Yassıada'yı gösterip 40 vekili ayarttılar

Erbakan, koalisyon ortağı DYP'den 40 milletvekilinin ayrılması olayına da değindi. İhtilali hazırlayanların vekilleri ayarttıklarını söyleyen Erbakan, "Onlara Yassıada'daki odaları gösterildi ve bu kişiler de korktu." dedi. Ardından Demirel'i ziyaret ettiklerini anlatan Erbakan, aralarındaki diyaloğu şöyle anlattı: "Demirel'e dedik ki 'Meclis'e gidelim, çoğunluk olsun, kanun çıkartmamız lazım'. 'Yahu hoca bunun için buraya kadar zahmet etmenize lüzum var mı? Sen benim sıra arkadaşımsın. Bir telefon edersin kâfidir. Bak sana bir şey söyleyeyim mi; Ankara'da hangi dükkanı gösterirsen göster 'Şu camı taşlayacaksın.' de, taşlamazsam namerdim."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89