• BIST 9524.59
  • Altın 2490.845
  • Dolar 32.5516
  • Euro 34.65
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Enerji Bakanı Yıldız Bağdat’ta

Enerji Bakanı Yıldız Bağdat’ta
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye-Irak 17. Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı'na katılmak için Irak'ta.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Irak'ın başkenti Bağdat'ta Irak Dışişleri Bakanı Caferi başkanlığındaki KEK (Karma Ekonomi Komisyonu) toplantısına katılacak. Bakan Yıldız ayrıca Irak Başbakanı İbadi ve diğer bakanlarla da görüşecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda Irak Elektrik Bakanı Muhammet Fahdawi, Türkiye Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Yıldız, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi başkanlığındaki "Türkiye-Irak 17'nci Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısına" katıldıktan sonra protokol imza töreni ve basın toplantısı düzenleyecek.

Bakan Yıldız, ayrıca Irak Başbakanı Haydar İbadi, Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi, Elektrik Bakanı Fahdawi ve Ticaret Bakanı Malas Hüseyni ile ayrı ayrı görüşecek.

İki ülke bakanları arasında yapılacak görüşmelerin gündeminde enerji alanındaki işbirliği ve ticaret anlaşmaları var.

Maliki ile gergin dönem

Eski Başbakan Maliki döneminde iki ülke arasında gerilen ilişkiler Haydar İbadi’nin Başbakanlığa geçmesi ile normalleşme yoluna girdi.

Yeni hükümetin Başbakanı İbadi ve altı bakanı geçtiğimiz aralık ayında Ankara’yı ziyaret ederek temaslarda bulunmuştu.

Gündeme gelen konular arasında IŞİD ile mücadelede işbirliği, Irak ve Kürt petrolünün Türkiye üzerinden uluslararası pazarlara taşınması vardı.

Maliki döneminde ilişkilerin gerilmesinin sebeplerinden biri de Kürt petrolü sorunuydu. Hewler, anayasada özerk bölgelere tanınan hakka atfen kendi petrolünü Bağdat'tan bağımsız işleyip satmak istiyordu. Bağdat merkezi hükümetiyse, petrolün hangi bölgede olursa olsun yalnızca Bağdat merkezli SOMO aracılığıyla ihraç edilmesi gerektiği fikrini savunuyordu.

2007 tarihli hidrokarbon yasası ise Bağdat'ın tüm petrol gelirlerinden Hewler'e yüzde 17 pay vermesini öngörüyor.

Gerilen ilişkilerde Bağdat yönetimi, Kürtlerin merkezi hükümetten izinsiz petrol satışı yaptığı gerekçesiyle, Kürt yönetimine merkezi bütçeden gönderdiği payı kesti. Sorun Kasım ayında geçici bir anlaşmayla çözüldü. Buna göre Kürt yönetimi, günlük petrol ihracatının yarısı olan 150 bin varil petrolü, Ceyhan’daki Irak hükümetine ait tankerlere göndermeye başladı. Bağdat da ilk etapta Kürt yönetimine bütçe payı olarak 500 milyon dolar ödeme yaptı.

Ardından daha kapsamlı bir çözümde uzlaşıldı. Aralık ayı başında Irak'ta merkezi hükümetle Kürt yönetiminin petrol gelirlerinin dağılımı konusunda vardığı anlaşma çerçevesinde Hewler'e bütçeden yüzde 17 pay verilecek. Günlük 250 bin varil petrol Türkiye üzerinden ihraç edilebilecek. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89