• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Emeklilikte intibak yasası teklifi AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi

Emeklilikte intibak yasası teklifi AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi
13,2 milyon emekliyi ilgilendiren ve emekliler arasındaki intibak düzenlemesini içeren kanun teklifi, Milletvekili Sertel konuşmasını tamamlayıp kürsüden yerine dahi geçmeden reddedildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in emekli aylıkları arasındaki maaş adaletsizliklerinin giderilmesine ilişkin verdiği kanun teklifi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. 13,2 milyon emekliyi ilgilendiren ve emekliler arasındaki intibak düzenlemesini içeren kanun teklifi, Sertel konuşmasını tamamlayıp kürsüden yerine dahi geçmeden oylandı ve reddedildi.

TBMM İçtüzüğü 37’nci maddesi gereği doğrudan Genel Kurul’da görüşülen “5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu”nda değişiklik yapılmasını ve aylık bağlama oranının yüzde 70’e çıkarılmasını öngören teklif kabul edilseydi “2000 öncesi ve 2000 sonrası” emekli olanlar arasındaki maaş farkları giderilmiş olacaktı.

İktidarın ve ortağı MHP’nin kanun tekliflerinin içeriğine dahi bakmadan reddettiklerini vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Sizin de anneniz babanız emeklidir mutlaka. Komşularınız vardır emekli olan, onları düşünün, arkadaşlarınız vardır, dostlarınız vardır. Emeklilerimizin çok büyük kısmı açlık sınırının altında aylık alıyor. Gelin, Türkiye Büyük Millet Meclisinde emeklilerin durumunu düzeltmek için bir vicdan muhasebesi yapın ve eğer bu kanun teklifini kabul etmezseniz gidin, siz hazırlayın biz destek verelim” dedi.

“AÇLIK SINIRININ ALTINDALAR”

Aylık bağlama oranlarının gittikçe düşürüldüğünü ifade eden Atila Sertel, şunları söyledi:

“Geçmişte dokuz bin iş günü için çalışan birine 2000 yılı öncesinde yüzde 75 maaş bağlanıyordu ve millî gelirden elde edilen payın yüzde 100'ü ortalamaya konularak yapılıyordu; sonra, 2000-2008 yılları arasında bu ne yazık ki yüzde 65'e düşürüldü ve 2008 sonrasında yeniden hazırlanan kanun teklifiyle ne yazık ki yüzde 50'ye düşürüldü. Türkiye'de 13,2 milyon emekli var, bu emeklilerin 9 milyon 900 bini bizzat emekli olan, 3,8 milyonu ise dul ve yetimler. Ve Türkiye'de 13,2 milyon emeklinin 7 milyon 900 bini asgari ücretin altında emekli maaşı alıyor. Türkiye'deki emekli maaşının açlık sınırının seviyesinin çok altında olduğunu söylemek istiyorum. Almanya'da bir emekli bin 640 euro alıyor ve Türk lirasına çevrildiği zaman bunun ederi 15 bin 300 lira civarında ama Türkiye'deki ortalama emekli maaşı ne yazık ki bin 500 lira.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89