• BIST 9524.59
  • Altın 2511.012
  • Dolar 32.6136
  • Euro 34.4311
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 7 °C

DTP'li Demirtaş: "Halkın çocukları birbirini öldürmesin"

DTP'li Demirtaş: "Halkın çocukları birbirini öldürmesin"
Askerlik günleri ile ilgili kitap yazacağını anlatan Demirtaş, askerliğin kendisi için çeşitli kazanımları olduğunu, kendisine karşı olumsuz bir tavır geliştirilmediğini söyledi.

Askere gitmemek için çürük raporu aldığı gerekçesiyle 4 ay tutuklu kaldıktan sonra askere alınan ve vatani görevini Tokat'ın Artova İlçesi'nde tamamlayarak teskere alan DTP eski Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, “Askerlik vatan borcu ise, bunu 460 gün yaptım. Ama borçluluk ülke ve halklar konusunda ise, bu borcum ölünceye kadar bitmeyecektir” dedi. Askerlik günleri ile ilgili kitap yazacağını anlatan Demirtaş, askerliğin kendisi için çeşitli kazanımları olduğunu, kendisine karşı olumsuz bir tavır geliştirilmediğini söyledi.

Tokat'ın Artova İlçe Jandarma Komutanlığı'nda er olarak vatani görevini geçen hafta sonu tamamlayan Nurettin Demirtaş, 37 yaşında askerlik yaptığını, ‘gönüllü olmadığı halde yeni bir siyasi krizin aktörü olmak yerine süreci sabırla tamamladığını’ belirtirek, “4 ayı cezaevinde, 15 ay kışlada toplam 19 ay kaldım. Gönüllü değil, zorunluluk ve dayatma ile yaptım. Ama çeşitli kazanımları oldu. İnsanlar arasında diyalog olunca, sohbetler gerçekleşince en azından ön yargıların kırılması konusunda güzel sonuçların alındığını gördüm” dedi.

“DAVUL- ZURNA İLE GELİP SONRA ŞAFAK SAYIYORLAR”

Nurettin Demirtaş, gençlerin askere davul- zurna ile geldiğini ancak, daha sonra ‘şafak saymaya' başladıklarını belirtirken şöyle dedi:

“Askerlerin beklentileri olduğunu gördüm. Kimi 21 gün, kimi 6 ay, kimi 15 ay bu görevi yapıyor. Bu ayrı uygulamaların askerler arasında adalet duygusunun zedelenmesine yol açtığını gördüm. Davul- zurna ile geliyorlar sonra şafak sayıyorlar. Adil olmayan bu sistemin değiştirilmesi isteniyor. Bu konuda ciddi beklentiler var.”

Türkiye'de 250 binin üzerinde asker kaçağı olduğunu ileri süren ve çözüm getirilmesi gerektiğini söyleyen Nurettin Demirtaş, “Bugünkü uygulama günümüz ihtiyaçlarına cevap veremiyor” dedi.

“BANA DÖNÜK OLUMSUZ TAVIR OLMADI”

Cezaevinde bulunduğu sırada kendisine çay ısmarladığı için bir yüzbaşının soruşturmaya tabi tutulduğu dönemde askere alındığını söyleyen Demirtaş, askerlikte geçen günlerini anlatırken şöyle dedi:

“Askere giderken gözler üzerimdeydi. Hem kimliğim hem de siyasi kişiliğime dönük olumsuz yaklaşım ve tavır gösterilmedi. Bu süreci tamamlamamın ana sebebi budur. Yetkililer ve görevliler kendi görevlerini yaptı. Özel bir sıkıntı olmadı. İlk başta tecrit durumu söz konusuydu ama zamanla bu kaldırıldı. Tüm askerlerle ilişki ve diyalogum vardı. Orada askerlerle aramda ağabey- kardeş ilişkisi gelişti. Askerde insanlarla sohbet edip diyalog kurunca ön yargıların kırıldığını gördüm. Hem çevremin hemde başkaların oyunlarını boşa çıkarmak için bu görevi sabırla tamamladım. Barış ve kardeşliğin tesisinde bir tuğla olsun diye askerde geçirdiğim günlerle ilgili bir kitap yazacağım.”

“SÜRECİ ALNIMIN AKIYLA TAMAMLADIM”

DTP eski Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, 12 yıl hapis yatan bir kişinin fiziksel ve ruhsal olarak sağlık sorunlarının bulunduğunu herkesin bilmesi gerektiğini söyledi. Ciddi sağlık sorunları olmasına rağmen askere alınmasını eleştiren Nurettin Demirtaş, ardından şöyle dedi:

“Askere alındıktan sonra sağlık konusunda bana yardımcı oldular ve birçok hastaneye giderek raporlar aldım. Bu konuda gerekli duyarlılık sağlandı. Sağlık taleplerim karşılandı. Askeri sağlık yönetmeliğinde yeri olan sağlık sorunlarım vardı. Süreç böyle geliştiği için askerlik benim için kaçınılmaz oldu. ‘Vicdani ret' hakkımı bile kullanamadım. Hem kendi çevremin hem de dışardan gelen her türlü oyunu boşa çıkarmak için anlımın akıyla bu süreci bitirdim.”

“ÇÜRÜK RAPORU KONUSUNDA HATAM VARDI”

Demirtaş, 4 ay tutuklu kalmasına neden olan çürük raporu konusunda hatasının olduğunu kabul ederken, “Kişisel hatamın diyetini ödedim. Ben zaten askerlik yapacak durumda değildim ama o süreç ve yakalanan çürük çetesi nedeniyle ben de bu işe kurban edildim. İstesem yurt dışından gelmezdim. Birçok çevre ve arkadaşlar bana ‘gitme' demelerine rağmen ben yeni bir sorun ve kriz yaşanmasın diye kendi isteğimle gelmiştim” dedi.

Nurettin Demirtaş askerlik konusunda, “Eğer ‘vatan borcu' deniliyorsa ben bunu 460 gün ile yaptım. Ama borçluluk ülke ve halklar konusunda ise benim için mezara kadar bitmeyecektir” diye konuştu.

Siyasete dönüp dönmeyeceğine ilişkin soru üzerine Nurettin Demirtaş, şu anda ciddi sağlık sorunları bulunduğunu ve bunlarla uğraştığını ifade ederek, daha sonra bu konuda karar vereceğini söyledi.

Demirtaş, “Halkın çocukları birbirini öldürmesin. Ölüm değil, yaşamın yüceltileceği bir süreç benim en büyük temennimdir” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89