• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

DTP'den özeleştiri: Açılım sürecini iyi yönetemedik

DTP'den özeleştiri: Açılım sürecini iyi yönetemedik
Mahmut Alınak, partisi DTP adına özeleştiri yaptı. "DTP, 'demokratik açılım' sürecini iyi yönetemedi" itirafını yapan Alınak, AK Parti'yi övdü.

Kürt kökenli siyasetçilerden Mahmut Alınak, partisi DTP adına özeleştiri yaptı. "DTP, 'demokratik açılım' sürecini iyi yönetemedi" itirafını yapan Alınak, AK Parti'yi övdü. Eski milletvekili, 'açılım'ın devlet projesi olduğunu savunurken devletin hükümetle el ele verdiğini ama DTP'nin iyi bir yönetim sergileyemediğini dile getirdi. "Böyle giderse AKP tavan yapar." dedi. 

'Demokratik açılım' sürecine destek verdiği halde en büyük eleştiriyi alan partilerden biri Demokratik Toplum Partisi (DTP). Özellikle PKK'lı grupların Habur'da karşılanış biçimi nedeniyle 'açılımı baltalamak'la suçlanmışlardı. Yapılan hatalar parti içinde de çatlaklar oluşturuyor. Bazı isimler rahatsızlığını yüksek sesle dile getirmeye başladı. Bunlardan biri, kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) eski milletvekili Mahmut Alınak. Şu anda DTP üyesi olan Alınak, özeleştiri yaparak, "Süreç iyi yönetilemedi." diyor.

Alınak'a göre DTP, açılım sürecinde sivil bir baskı oluşturamadı. Partinin mücadele anlayışında sadece miting alanlarına çıkmak, basın açıklaması ve karşılama törenleri yapmak var. Bu klasik yöntemlerle artık siyaset yapılamayacağını savunan eski milletvekili, "Demokratik açılım sürecine bir katkı sunamayan DTP'den ileriki süreçte de böyle bir şey beklemiyorum. Sorunun çözümünde ne yazık ki bir ağırlık oluşturamadı, oluşturamıyor ve oluşturma ihtimali de göremiyorum." eleştirilerini getiriyor. Partisinin kenarda kaldığını ve taraflardan biri haline gelemediğini düşünüyor.

Buna karşılık AK Parti'nin süreci çok iyi götürdüğü kanaatinde. İktidar partisinin büyük bir risk alarak elini taşın altına koyduğunu ve muhalefet dahil birçok olumsuzluğa rağmen geri adım atmadığını vurguluyor. AK Parti'nin bu istikrarlı çizgisini koruması halinde de önümüzdeki seçimlerde tavan yapacağı öngörüsünde bulunuyor. Bu nedenle iktidarın oy oranlarının düştüğünü öne süren kamuoyu yoklamalarına itibar etmiyor. Tam tersine kendisinin yaptığı gözlemlere dayanarak, "Hem Kürt hem de Türk halkının sempatisini kazandılar." tespitini yapıyor. Mahmut Alınak, bunda projenin asıl sahibinin devlet olmasının büyük rol oynadığı düşüncesinde. "Açılım adı altında başlatılan bu süreç, AKP'yle başlayan bir süreç değil. Bu iddiayı gündeme getirenler, olayın tarihsel arka planını bilmiyor." diyen Alınak, projenin uygulayıcısının AK Parti olduğunu, hükümet ile devletin bu konuda el ele verdiğini savunuyor. Devletin bu süreci üstlenmesinde temel nedenini toplumda 'artık kan dökülmesin' görüşünün hâkim olmasına bağlıyor. Alınak, toplumun artık bazı gerçeklere uyandığı görüşünü de dile getiriyor. İnsanların artık, '30 yıllık bu anlamsız savaş olmasaydı bu kadar daha fazla okulumuz, yolumuz, işimiz olurdu' diye düşündüğünü söylüyor.

O konuşmayı şimdi yapsam alkışlanırdım

Mahmut Alınak, 1991 yılında SHP Grup Başkan Vekili sıfatıyla Meclis kürsüsünden konuşma yapıyordu. Digor'un Arpalı köyünden biri asker biri PKK'lı iki amcaoğlunun mezarları başında annelerinin gözyaşı döktüğünü anlatırken bu acı duruma artık son verilmesini istiyordu. Bu sırada başta Süleyman Demirel olmak üzere bir grup milletvekilinin saldırısına uğrayarak kürsüden yaka paça indirildi. O günleri hatırlarken hayıflanan Alınak, sözlerini şöyle tamamlıyor: "O konuşmayı şimdi yapmış olsam tartaklanmak yerine alkışlanırdım. Beni üzen, kürsüden indirilişimden ziyade konuşmamı bitirememiş olmamdır. Çünkü sorunun kansız bir şekilde nasıl çözüleceğini anlatacaktım."

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89