• BIST 9444.25
  • Altın 2498.384
  • Dolar 32.5863
  • Euro 34.7995
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

DTK'dan 'Meclis'e gitmeyin' çağrısı

DTK'dan 'Meclis'e gitmeyin' çağrısı
DTK’nın bugün Diyarbakır’da Daimi Meclis toplantısı Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda toplandı.

DTK’nın bugün Diyarbakır’da Daimi Meclis toplantısı Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda toplandı. Toplantıya DTK’nın Genel Başkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, yardımcısı Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP’nin desteğiyle bağımsız milletvekili seçilen Emine Ayna, Ayla Akat Ata, Demir Çelik, Nursel Aydoğan, Altan Tan ile belediye başkanları sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Normal gündemin ele alınacağı toplantıda, BDP’nin Diyarbakır’da desteğiyle kentte 77 bin oyla bağımsız adaylar arasında en fazla oyu alarak Bağımsız Milletvekili seçilen, KCK/TM ana davasında tutuklu bulunan Hatip Dicle’nin YSK’nın milletvekilliğini düşürmesi ele alındı.

29520

Toplantının ardından DTK tarafından yapılan açıklanan sonuç bildirgesinde sert ifadeler kullanıldı. Hatip Dicle'nin Diyarbakır'da en çok alan aday olduğunun vurgulandığı açıklamada kararın hukuki olmadığı savunuldu ve DTK'nın kararı tanımadığı ilan edildi.

Kararın sadece YSK tarafından değil, devlet ve hükümet tarafından verildiğinin iddia edildiği DTK bildirisinde, "AKP Hükümeti doğacak her türlü kaostan sorumludur" ifadesi kullanıldı.

Bildiride Kürt sorununa yönelik barışçı çabanın engellendiği savunuldu.

29528

AKP Hükümeti ve ana muhalefeti kararın geri alınması için TBMM'yi duruma acilen el koymaya davet eden DTK yetkilileri, BDP'ye de meclis grubunu bir an önce toplayıp, Meclis'e gitmeyeceklerini tüm dünyaya açıkça deklare etmeye çağırdı.

İşte o açıklamadan satır başları şöyle:

Sayın Hatip Dicle hakkında YSK’nın verdiği karar üzerine toplantımız tek gündemle sonuçlanmıştır.

Sayın Dicle halkımızın meşru temsilcisidir. Buna göre daimi meclisimizin YSK tarafından verilen kararı tanımadığını belirtmek isterim.

AKP hükümeti doğacak her türlü kaostan sorumlu olacaktır.

DTK bu kararları almıştır:

- Başta hükümet ve muhalefet olmak üzere TBMM duruma acil olarak el koymalıdır.

- Bu karar acilen geri alınmalıdır. Tüm halkımızı yurtsever seferberlik ruhuyla tepki göstermeye çağırıyoruz.

- Demokratik özerkliği tüm kurumlarıyla sahiplenmeye çağırıyoruz.

- BDP’nin MYK’sını ve meclis grubunu toplayarak “Bir eksik bile olsa Meclis’e gidilmeyeceğini” ilan etmeyi tavsiye ediyoruz.

- Başta AB ve BM olmak üzere tüm örgütlerini Türkiye’yi kınamaya davet ediyoruz.

TÜRK: KAOSA SÜRÜKLEYECEK KARAR

Ahmet Türk, YSK’nın Dicle, kararını değerlendirdi. Türk, "Bugün olağan bir çalışmayı yapmak için toplanmayı planlamıştık ama Türkiye’deki olağanüstü gelişmeler bugün toplantımızı olağanüstü hale getirdi" diyerek konuşmasına başladı. Arkadaşları, yoldaşları Hatip Dicle ilgili verilen kararın ne hukuki, ne ahlaki ne de vicdani olmadığını söyleyen Türk, şöyle dedi: "Bu tamamen Türkiye’yi bir kaosa sürüklemeye yönelik bir karardır. Hepiniz biliyorsunuz ki, son dönemde demokratik siyasetin önünü açmak için yoğun bir çaba ve büyük fedakarlıklar gösterildi. Demokratik siyaset zeminini yaratmaya yönelik yapılan çalışmalar maalesef bugün devlet, hükümet ve yargı tarafından bir bütün olarak önü kesilmeye çalışıldı. Adeta Türkiye’yi, halkımızı çatışmalı bir sürece itme konusunda verilen bir karardır. Bu kararı başka türlü yorumlamak mümkün değildir. Bu karar gerçekten devletin Kürt sorununa yaklaşımını ve çözüm anlayışına yaklaşımının ne olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Tabi ki, demokratik zeminin kaydırılması, kaybedilmesi durumunda birileri de şunu görmeli. Biz uzun süreden beri demokratik bir anayasa, demokratik ulus, demokratik cumhuriyet ve demokratik özerklik projelerinin yaşama geçirilmesi konusunda çok önemli çabalar sarf ettik. Ancak bütün bu çabaları ortadan kaldıran bu anlayış halka da, halkın iradesiyle seçilmiş olanlara da halklara da hesap verecektir."

HALKIMIZ ELİ KOLU BAĞLI KALMAYACAKTIR, BÜYÜK ACILAR YAŞAYABİLİRİZ

YSK’nın kararına karşı halkın tepkisini demokratik olarak ortaya koyacağını dile getiren Türk, şunları söyledi: "Halkımız bu hukuksuz tavrı, bu hukuksuz kararı elbette demokratik tepkisini gösterecek ve halkımız böyle kararlar karşısında da eli kolu bağlı kalmayacaktır. Çünkü, biz demokrasi mücadelesi veriyoruz, halkımızın özgürlük mücadelesini veriyoruz. Özgürlük mücadelesini bu yöntemlerle kesmenin, ortadan kaldırmanın imkanı yoktur. Halkımız artık örgütlü, demokratik muhalefetini güçlü bir şekilde dile getirecektir. Tabi ki, bu hukuksuzluğa karşı, Türkiyeyi çatışmalı bir sürece götüren bu anlayışa karşı inanıyorum ki, Türkiye demokrasi güçleri, devrimcileri aydınları da suskun kalmayacaktır. Suskun kalmamalıdır. Çünkü bu proje, bu uygulamalar Türkiye’yi kaosa sürükleyen uygulamadır. Burada, bu kaos ortamında hepimiz gerçekten büyük acıları yaşayabiliriz. Bu nedenle basından, demokratik kamuoyundan, demokratik güçlerden bu karara karşı demokrasi için, halkların kardeşliği için ortak bir tepkinin geliştirilmesini, istiyoruz bekliyoruz. Bu halkların kardeşliği için önemli bir çalışma olacaktır."

DAHA ÖNCE ALDIĞIMIZ KARARIN ARKASINDAYIZ

Türk, daha önce yaptıkları, ’6 arkadaşımızın tümü serbest bırakılmazsa Meclis’e gitmeyeceğiz, Meclis’i tanımayacağız’ kararlarının arkasında duracaklarını ve Meclis’e gitmeyebileceklerini yineledi. Türk, şöyle dedi:

"Grubumuzla, meclisimizle bütün bu olağanüstü gelişmeleri tartışacağız. Biz dün ne dedikse, söylediklerimizin arkasında duracağız. Bütün bu gelişmeleri ,bütün kurumlarımızla tartışacağız. Sonuç olarak daha önce söylediklerimizin arkasında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Biz parlamentoyu çözüm yeri olarak esas aldık. Sorunların çözümünü sağlamaya yönelik demokratik zeminin önünü açmaya yönelik bir çalışma alanı ve diyaloğu ve müzekerelerin başlatılması için bu konuda parlamentoda bulunmayı esas aldık. Eğer gerçekten diyalog ve müzakere zeminini ortadan kaldıran bir yaklaşım devam ettirilirse biz bu konuda geçmişte aldığımız kararları yürütme konusunda o kararlılığımızı hep birlikte göstereceğiz. Ancak daha sonra yapacağımız toplantılarda bu konuda daha geniş açıkmlaları kamuoyuyla paylaşacağız"

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89