• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 14 °C

DP'nin yeni genel başkanı Zeybek

DP'nin yeni genel başkanı Zeybek
Namık Kemal Zeybek, Atatürk Spor Salonu'nda yapılan DP 10. Olağan Büyük Kongresi'nde üçüncü turda 566 oy alarak genel başkan seçildi.

Demokrat Parti'nin (DP) 10. Olağan Büyük Kongresi'ndeki genel başkanlık seçiminin ilk turunda hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı.

Atatürk Spor Salonu'nda devam eden kongrede, genel başkanlık seçiminin ikinci turunda bin 325 delegeden 700'ü oy kullandı. Oylardan 693'ü geçerli, 7'si ise geçersiz olarak değerlendirildi.

Üç adayın katıldığı ikinci tur oylamada hiçbir aday ikinci turda da seçilmek için yeterli sayı olan 663 oyu bulamadı. Bu turda adaylardan Namık Kemal Zeybek 624, Rıfat Serdaroğlu 66, Adnan Dağıstanlı ise 3 oy aldı.

Üçüncü turda en fazla oy olan Namık Kemal Zeybek, DP'nin yeni genel başkanı oldu. Üçüncü turda bin 325 delegeden 594'ü sandık başına giderek oy kullandı. Oylamada; 586 oy geçerli çıkarken, 8 oy da geçersiz çıktı. Üçüncü turda Zeybek 566, Serdaroğlu 19, Dağıstanlı 1 oy aldı.

Enerem, Özal ve Uzun adaylıktan çekildi

Demokrat Parti'nin (DP) 10. Olağan Büyük Kongresi'nde Tekin Enerem, Ahmet Özal ve Salih Uzun, genel başkanlık adaylığından çekildi.

Atatürk Spor Salonu'nda devam eden kongrede, ilk turda hiçbir adayın seçilmek için yeterli sayı olan 663 oyu bulamamasının ardından Enerem, Özal ve Uzun adaylıktan çekildiğini Kongre Divan Başkanlığına bildirdi.

Genel başkanlık seçimi için ikinci turda Adnan Dağıstanlı, Namık Kemal Zeybek ve Rıfat Serdaroğlu yarışacak.

İkinci tur oylamada da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamazsa üçüncü turda en çok oyu alan aday genel başkanlığa seçilecek.

Genel başkan adaylarının isimlerinin okunmasının ardından seçimlerin ikinci turu için oy kullanma işlemine geçildi.

 Gözyaşlarını tutamadı

DP genel başkan adaylarından Salih Uzun, konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadı ve kürsüde fenalaştı. Kürsüde konuşmasına birkaç kez ara vermek zorunda kalan Salih Uzun, sağlık sebepleri nedeniyle konuşmasını yarım bırakmak zorunda kaldı. Öte yandan kongrede genel başkan seçimi için oy verme işlemi sona erdi. Oyların sayımına geçildi.

Atatürk Spor Salonu'nda yapılan DP 10. Olağan Büyük Kongresi'nde, genel başkan adaylarından beşinci olarak kürsüye Salih Uzun geldi.

Kürsüde zaman zaman gözyaşlarını tutamayan Salih Uzun, konuşmasına bir süre ara vermek zorunda kaldı. Kısa süreli bir duraklamanın ardından Salih Uzun, "Değerli arkadaşlarım tutuldum. Nasıl oldu bilmiyorum. Boş verelim, şu kağıtları da, yürekten konuşayım" dedi.

Hüsamettin Cindoruk ile birlikte çalıştıklarına dikkat çeken Uzun, Cindoruk ile zaman zaman fikir ayrılığına düştüğünü söyledi. Cindoruk'un, ittifak seçeneği üzerinde durduğuna dikkat çeken Uzun, "İttifaklara karşı değilim ama prensipte kiminle yapacağınız önemli. Hepsi birbirinden güçsüz, hepsi birbirinden zayıf birçok partinin bir araya gelmesi ile Türkiye'yi bu iktidardan kurtaracak değiliz" dedi.

 İkinci kez fenalaştı

Bir süre konuştuktan sonra ikinci kez kürsüde fenalaşan Uzun, konuşmasına tekrar ara vermek zorunda kaldı. Bunun üzerine bir partili Uzun'un yüzüne su dökerek serinletmeye çalıştı. Uzun'un kürsüde fenalaşması üzerine Divan Başkanı, "Azıcık dinlenin. Siz konuşmasanız da gözyaşlarınız ifadesi yeter. Geçmiş olsun" dedi.

Derin bir nefes çekti ama konuşamadı

Konuşmak istediğini ifade eden Salih Uzun, önce derin bir nefes çekti, ancak konuşamadı. Kendisini iyi hissetmeyen Uzun, "Huzurlarınızdan ayrılıyorum" diyerek ellerini kaldırarak iki yana açtı. "Ben buraya sizin karşınıza bir emek vererek gelmiştim. O emeğime sahip çıkmak için karşınıza gelmiştim. Ben kendimi size emanet ediyorum. Sizi de Allah'a emanet ediyorum" diyerek kürsüden ayrıldı.

 Ambulansa bindirildi

Fenalaşması üzerine konuşmasını erken bitiren Uzun, kürsüden indikten sonra kollarına giren iki kişinin yardımıyla ambulansa bindirildi. Tansiyon ve sorunu yaşan Salih Uzun'un tedavisi ambulansta yapıldı. Daha sonra Divan Başkanı, Salih Uzun'un ambulansa bindirildiğini ve sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Ambulansta tedavisi yapılan Uzun, bir süre sonra kürsüye geldi ve şöyle dedi:

"Çok teşekkür ediyorum, olmadı, tutuldum. Ben kendimi anlatamadım. Şimdi karar vereceksiniz. Karar verirken sadece ve sadece kendi vicdanınza danışın. Siyasi hayatım da düstur edindiğim bir ilahi emir var. Size onu da hatırlatıyorum. Allah'ı kendinize vekil yapın ve ondan başkasına bağlanmayın. Allah'e emanet olun."

 Oy verme işlemisona erdi

Demokrat Parti'nin 10. Olağan Büyük Kongresi'nde genel başkan seçimi için oy verme işlemi sona erdi.

Atatürk Spor Salonu'ndaki kongrede, delegeler salonun ön bölümüne kurulan kabinlerde genel başkanlık için oy verdi. Delegeler,altı genel başkan adayı arasından seçim yaptı.

Oy verme işleminin sona ermesinin ardından, oyların tasnifi ve sayımına geçildi.

İlk iki turda adaylardan herhangi biri bin 325 kayıtlı delege oylarının salt çoğunluğunu sağlayamazsa, üçüncü turda en çok oyu alan aday, genel başkanlığa seçilecek.

 Cindoruk'tan mesaj

DP Genel Başkanlığına yeniden aday olduğunu açıklayan Hüsamettin Cindoruk, adaylıktan vazgeçtiğini açıkladı. Cindoruk, ''Partimizin olağan kongresinde görevi değerli bir arkadaşımıza bırakma kararında bir değişiklik yapmıyorum'' dedi.

DP'nin 10. Olağan Büyük Kongresi'nin açılışında Cindoruk'un gönderdiği yazılı mesaj okundu. Hüsamettin Cindoruk, mesajında şunları kaydetti:

''Köklü ve güçlü partimizin genel başkanlığını onurla bugüne kadar yürüttüm. Partimizin olağan kongresinde görevi değerli bir arkadaşımıza bırakma kararında bir değişiklik yapmıyorum. Yüce Kongremizin değerli başkan adayları, görev isteğinde bulundular. Onlara ve partimize ebedi başarılar diliyorum. Benim için bu görev yapılmıştır. Parti üyesi sorumluluğunu hayatım süresince sadakatle ve yurtsever duygularla sürdüreceğim. Allah vatanımızı ve partimizi korusun.''

İlk gelen aday Namık Kemal Zeybek

DP 10. Olağan Kongresi'nde genel başkan adaylarından Namık Kema Zeybek, salona giren ilk aday oldu. Zeybek'in salona girişi coşkuyla karşılandı.

 Adaylar başvurularını yapıyor

Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda devam eden DP 10. Olağan Kongresi'nde Namık Kemal Zeybek'in ardından salona sırasıyla diğer adaylar eski bakan Rıfat Serdaroğlu ve DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal geldi.

Zeybek, Serdaroğlu ve Özal ile DP Genel Başkanvekili Salih Uzun, DP İstanbul eski İl Başkanı Tekin Enerem, DP Gençlik Kolları Başkanı Adnan Dağıstanlı da adaylık dilekçelerini divana verdi. Genel Başkan Adaylarının başvurularını saat 13.00'e kadar yapmaları gerekiyor.

Kongrede 8 genel başkan adayı olmasına rağmen salonda sadece Namık Kemal Zeybek ile ilgili dövizler yer aldı. Kongre salonunun zemini delegelere, basın mensuplarına ve divana ayrıldı.

Çok sayıda adayın yarıştığı Demokrat Parti (DP) 10. Olağan Büyük Kongresi'nin yapıldığı salonda coşkunun az olması dikkat çekti.

Salonda; DP için hazırlanan, "Güçlü Türkiye" parçasının yanı sıra Ajda Pekkan'ın, "Aynen Öyle", Kıraç'ın "Sana Mecburum" şarkıları, "Şeker Oğlan" türküsü çalındı. Ancak çalınan türkü ve şarkılar da salonda coşkuyu sağlayamadı. Bu arada DP'li kadınlardan oluşan koro, kongrede İstiklal Marşı'nı söyleyecek.

Kongre Başkanı seçildi

Atatürk Spor Salonu'nda yapılan Demokrat Parti (DP) 10. Olağan Büyük Kongresi, 1 saat 15 dakika gecikmeli başladı. Kongre Divan Başkanlığına, Kayseri İl Başkanı Osman Çilsal seçildi.

Saygı duruşunun ardından DP'li kadınlar korosu tarafından İstiklal Marşı okundu. Kongre salonunda daha sonra DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un mesajı okundu.

 Tüzük değişimi kabul edilmedi

Demokrat Parti'nin (DP) 10. Olağan Büyük Kongresi'nde Tüzük Komisyonu Raporu görüşüldü ve tüzük değişiklikleri kabul edildi.

Atatürk Spor Salonu'nda yapılan kongrede tüzüğün, ''Seçim Hazırlıkları ve Seçimler'' başlıklı 44. maddesi, Genel İdare Kurulu, Teşkili, Görevleri ve Görev Bölümü'' başlıklı 50. maddesi ile ''Milletvekili Aday Tespit İşlemleri'' başlıklı 78. maddesinde değişiklik yapıldı.

Tüzükte yapılan değişikliğe göre, kadın ve gençlik kolları kotalarına ilişkin hükümler bu kongrede uygulanmayacak.

Yapılan değişiklik Genel İdare Kurulu (GİK) üye sayısı 60'dan 50'ye düşürüldü. Kongrede seçimin blok liste ile yapılacağı karara bağlanırken, genel başkan yardımcılığı sayısı artırıldı ve başkan yardımcılıklarının görev ve yetkileri yeniden belirlendi.

Ayrıca, milletvekili aday tespitinin aday yoklaması, önseçim ve merkez yoklaması yöntemleriyle yapılacağı kararlaştırıldı.

 DP'yi ilk seçimlerde TBMM'ye taşıyacağım

DP Genel Başkan adaylarından, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal, "DP'yi ilk seçimlerde TBMM'ye taşımaya geldim ve bunu yapacağımı biliyorum. 8 yıldır güya kurtarıcı gibi ortaya atılan isimlerle, partinin şahsiyeti, teşkilatın gururu incinmiştir" dedi.

DP 10. Olağan Büyük Kongresi'nde konuşma yapmak üzere Ahmet Özal kürsüye geldi. "Bu kongrenin ülkeye, millete ve partiye hayırlı olmasını Allah'tan niyaz ederim" sözleriyle konuşmasına başlayan Özal, "Hayatımızın akışı içinde yaşadığımız her anın önemi çok büyüktür, çünkü o zaman tekrar geri alınamaz. Bazen kadersel zamanlara inanırım. Miletlerin, devletlerin gelecek on yıllarını şekillendirebilir bu zamanlar. Bizler DP olarak 64 yıldan bu yana verdiğimiz siyasi mücadeleyi, 'Yeter Söz Milletindir' için yapıyorsak, işte zaman bu zamandır" dedi.

1999 yılında Malatyalı hemşerileri sayesinde Bağımsız Milletvekili olduğunu, o günden bu yana başka hiçbir partiye girmediğini, adaylık, milletvekilliği tekliflerini kabul etmediğini ifade eden Özal, "Yoldan sapmadım, siyasi geçmişimde partiler arası cambazlık yoktur. Ben bu partiye Cindoruk'un daveti üzerine geldim, onu kıramadım" diye konuşu.

 Kongreden notlar

Sade düzenlenen salonda kürsünün üstünde Türk Bayrağı ve Atatürk'ün posterlerinin yanında Celal Bayar, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal'ın posterleri yer aldı. Eski cumhurbaşkanlarının posterlerinin altında ise Hüsamettin Cindoruk'un resminin yer aldığı "Türkiye Kıratı Bekliyor" ile "Demokrat Parti 10. Olağan Büyük Kongresi" yazılı pankart dikkat çekti.

 AKP'yi eleştiren pankartlar

Salonda DP'nin pankartlarının yanı sıra AKP'yi eleştiren pankartların da yer aldığı gözlendi. Pankartlarda, "Söylem sıfır sorun, eylem sıfır çözüm", "Aklanmadan 'Ak' olunmaz", "AKP'nin ekonomi politikası: İşsizlik yaratan büyüme", "Sayın Başbakan İsviçre'den ne haber", "Diktatörler gelip geçer, demokrasiler kalır" sloganları yer aldı.

 Çiller ve Yılmaz'ın fotoğrafı yok

Son ana kadar adaylık için ikna edilmeye çalışılan DYP eski Genel Başkanı Tansu Çiller'in salonda fotoğrafının yer almaması dikkat çekti. Ayrıca DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'ın da salonda fotoğrafı yer almadı.

Bin 325 delege oy kullandı

Kongrede bin 325 delege sandık başına giderek DP'nin yeni genel başkanını seçecek. İki gün sürmesi planlanan kongrede bugün genel başkan seçimi yapılacak.

 Erbakan mesaj gönderdi

Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, DP 10. Olağan Büyük Kongresi'ne tebrik mesajı gönderdi. Erbakan'ın mesajı salonda alkışlarla karşılandı.

 AKP'den gelen olmadı

Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda devam eden DP 10. Olağan Kongresi'ni diğer partililer de izliyor.

Kongreyi CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkun, SP Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Kamalak, SP Eski Milletvekili Yasin Hatipoğlu'nun yanısıra, Türkiye Partisi, Liberal Demokrat Parti'den isimler de davetli olarak izledi. İktidar partisi AKP'den ise herhangi bir katılım olmadı.

Öte yandan DP Genel Başkan Adaylarından Salih Uzun da alkışlar eşliğinde salona giriş yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89