• BIST 9714.71
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 10 °C

Dört ret, iki çekimser: Meclise!

Dört ret, iki çekimser: Meclise!
BDP’li vekiller Diyarbakır’da toplandı ve ‘Balıkçı’ya göre oy çokluğu ile 1 ekimde Meclis’e dönme kararı aldı. Talabani ise Türkiye’ye PKK’nın sınırdışına çekilmesini teklif edecek.

Silvan saldırısı ile bir dönüm noktası yaşanan ve artık sorunun Kürt açılımından PKK şiddeti merkezine oturduğu bu günlerde, üç gün önce Dicle ve sonrasında Fırat Haber Ajansı’na servis edilen MİT ve KCK görüşmeleri dengeleri adeta tepe taklak etti.

Diyarbakır Milletvekili Sayın Şerafettin Elçi’nin Habertürk gazetesine verdiği “BDP 1 ekimde Meclis’e gelir” demecinin ardından, bu temenni dün Balıkçı adıyla tanıdığınız ve çeşitli dönemlerde devlet ile İmralı arasında arabuluculuk görevi yapan İlhami Işık’ın verdiği bilgilerle daha net bir zemine oturdu. BDP 1 ekimde Meclis’e dönme kararı almıştı.

Işık BDP’nin dört ret, iki çekimser oya karşılık büyük çoğunluğun oylarıyla BDP’nin Meclis’e 1 ekimde dönme kararı aldığını söyledi. Alınan karara göre, bugün cezaevlerindeki vekil ve tutuklu KCK’lılarla bir görüşme yapılacak ve onların da düşünceleri ve onaylarının alınması ile dönme kararı netleşmiş olacak. İlhami Işık, zaten cezaevlerindeki KCK’lıların dönme konusunda eğilimlerinin bilindiğini ve bu safhada bir sürpriz beklenmediğini söylüyor.

Talabani PKK’ya ‘geri çekil’ diyecek

Peki neden Kandil dönüş konusunda fikir değiştirdi ve onay verdi sorumuza ise Işık, MİT-KCK görüşmeleri ses kaydının ortaya çıkarılmasının ters etki yaptığını, devletin çözüm için en ileri talepleri bile masadan geri çevirmediğinin ortaya çıkması ile PKK şiddetinin artık taşınamaz hale geldiğini söylüyor. BDP’nin bu noktada önünün açılmamış olması ve müzakere sürecine olumlu katkısının olmaması da bu yükün artmasına neden oluyor. Devlet ve örgüt arasındaki müzakerelerin bu kadar net ortaya çıkması ve PKK’nın 1980’lerdeki propaganda şiddetine geri dönmesi arasında izah edilemez bir ahlaki sorun var. Bu sorgulanıyor İlhami Işık’a göre. Balıkçı müstear isimli İlhami Işık’ın verdiği bir diğer bilgi ise, tıkanan sürecin açılması için alınan Meclis’e dönüş kararının bir nedeni de, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Türkiye ile operasyonları önleme konusunda yaptığı görüşmelere olumlu bir zemin sağlamak. Işık, Talabani’nin Türkiye ile yapacağı görüşmelerde masaya PKK’nın silahlı güçlerini geri çekme teklifini getireceğini iddia ediyor. Talabani’nin PKK’yı geri çekilme konusunda ikna etmekte iyimser olduğu ve bu şekilde Türkiye’nin nihai çözüm konseptinin önlenebileceği umuluyor. (Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89