• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

Doğu Ergil: 'Kobani çözüm sürecini etkileyebilir'

Doğu Ergil: 'Kobani çözüm sürecini etkileyebilir'
Prof. Dr. Doğu Ergil, bölgedeki son gelişmelerle beraber çözüm sürecinin de zorlu bir noktaya evrildiği görüşünde.

IŞİD’in Kobani’deki saldırıları, Türkiye'de çözüm süreci ve tezkereye ilişkin tartışmaları alevlendiriyor. Prof. Dr. Doğu Ergil, bölgedeki son gelişmelerle beraber çözüm sürecinin de zorlu bir noktaya evrildiği görüşünde.

Peki, çözüm sürecinde bir tıkanma söz konusu mu? Prof. Dr. Doğu Ergil, değerlendirdi…

“DEMOKRASİYİ UZLAŞMA KÜLTÜRÜNE DAYANDIRAMADIK”

Doğu Ergil, yükselen ‘bu süreç yürümüyor, tekrar eskiye dönebiliriz’ şeklindeki ümitsizlik ifadelerine rağmen, iki tarafın da sürece kıyamadığını belirtti. Ergil şunları söyledi:

Fakat süreç dediğimiz şeyin oluşması için yol haritası diyeceğimiz aşamalar, her aşamada nelerin olması gerektiği, o aşamalar bittikten sonra nelerin gerçekleşeceği, insanların neler bekledikleri konusunda bir matlık var. O yüzden biz buna ‘süreç’ diyemiyoruz ‘niyet’ diyoruz. Dikkat ederseniz bütün hükümet sözcüleri ‘bir yol haritası içerisindeyiz’ diyorlar. Bu nasıl bir yol ki hâlâ daha rotası çizilemedi. Bu işin artık şiddet olmadan, siyaset yoluyla uzlaşarak ve demokrasi çerçevesinde çözülmesi yolunda çatışmasız halledilmesinden yana yaygın ve yerleşik bir irade var. Nelerin yapılacağı konusunda bir netlik yok, o da şundan kaynaklanıyor; biz ne kadar demokratik bir toplum desek de demokrasiyi bir uzlaşma kültürüne pek dayandırmış değiliz. Siyasi partiler kendi aralarında ne ölçüde anlaşabilirlerse, siyasetin çerçevesini o çizer

“SİLAHLARIN SUSMASI, ‘KÜRT SORUNUNDA’ ÇÖZÜMÜN BAŞLANGICI”

Sürekli olarak askeri darbeler ya da askerlerin zorladığı anayasadan bahsedildiğini fakat o anayasanın hâlâ değiştirilemediğini ifade eden Ergil, sözlerine şöyle devam etti:

Değiştirme konusunda sivil irade, seçilmişler ve parlamento, üstlerine düşen görevi ifade edemediler. Çünkü birlikte yaşamanın şartları konusunda bir uzlaşma yok. Birlikte yaşamanın şartlarını müzakere etmemiz lazım. Türkler ile Kürtler arasında değil, yurttaşlar arasında böyle bir şeye varmamız gerekiyor. İyimser olarak algıladığımız tek konu var, o da silahların susmuş olması. Kürtler için silahların susması, Kürt sorunu dediğimiz şeyin çözümünün başlangıcı. Bu zamana kadar siyasal iktidar bu tavrı takındı ve bununla yetinmeye çalışıyor, seçimlerle zaman kazanmaya çalışıyor. Fakat ancak şartlar Türkiye’nin sınırları dışında, daha geniş bir bölgede oluşuyor. Örneğin Kobani’de yaşananlar. IŞİD orada böylesi bir katliam yapacak ve biz buna seyirci kalacak mıyız? Kalırsak orada Kürtlerin özerk bir bölge oluşturmasını Türkiye istemediği için göz göre göre ölmelerine razı oluyor, denilecek. Bu da Türkiye’deki çözüm sürecine yansıyacak. (Atilla Güner- Rusyanın Sesi)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89