• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 21 °C

Diyarbakırlılar'dan BDP'yi üzecek karar

Diyarbakırlılar'dan BDP'yi üzecek karar
Diyarbakır'da anayasa değişikliği referandum anketi DİTAM, Diyarbakır'da referandum konusundaki seçmen eğilimlerini araştırdı.

Güneydoğu'daki sivil toplum temsilcileri, akademisyenler, eski siyasetçiler ve yazarların bir araya gelerek kurduğu Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Diyarbakır'da referandum konusundaki seçmen eğilimlerini araştırdı. Halkın yüzde 53.1'i BDP'nin boykot çağrısının kararını etkilemeyeceğini belirtirken, yüzde 46.9'u sandığa gitmeyeceğini belirtti.

DİTAM Başkanı Mehmet Kaya ve eski DEP milletvekili Sedat Yurttaş, araştırmayı gerçekleştiren Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek anketin sonuçlarını açıkladı. Diyarbakır'la ilgili doğru ve tarafsız bilgileri kamuoyu ile paylaşmak için DİTAM'ı kurduklarını söyleyen Kaya, Güneydoğu'da bugüne kadar yüzlerce anket yapıldığını ve bunlarının neredeyse tamamının ısmarlama olduğunu anlattı. Gerçekleştirdikleri tarafsız anketin, ezber bozma niteliğinde olduğunu dile getiren Kaya, belirli aralıklarla farklı konularda yapacakları araştırmaları halkla paylaşacaklarını söyledi.

ANKETE 677 KİŞİ KATILDI

Diyarbakır ve Güneydoğu üzerinde sahici olmayan bilgilerle yorumlar yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Rüstem Erkan da, "Sözüm o meşhur yorumculara. Havaalanında inip taksicinin görüşünü alıyorlar. Hasanpaşa Hanı'nda kahvaltı yapıp Diyarbakır üzerine günlerce yorumlar yazıyorlar. Somut ve bilimsel veriler üzerinde yorum yapılmasını sağlamak için girişimlerde bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

Anket için seçmen sayısına orantılı kalıtımcı seçtiklerini söyleyen Erkan, 677 kişinin katıldığı anketi Diyarbakır'ın Bağlar, Yenişehir, Kayapınar ve Sur ilçelerinde yaptıklarını dile getirdi. "12 Eylül'de yapılacak referandumda tercihiz ne olacaktır?" sorusuna, yüzde 39.8 'evet', yüzde 38.1 'hayır' cevabı aldıklarını kaydeden Erkan, "Katılımcıların yüzde 8.7'si oy kullanmayacağını, yüzde 13.4'ü kararsız olduğunu belirtti" dedi.

DEMOKRATİKLEŞMEYE KATKI SAĞLAYACAĞI İÇİN 'EVET' DİYECEKLER

Referandumda 'evet' diyenler, 'neden evet diyorsunuz?' sorusuna yüzde 68.2 oranında 'demokratikleşmeye katkısı olacağı için' cevabını verdi. 'Referandum Kürt sorununun çözümüne kattı sağlayacak' diyenlerin oranı yüzde 16.5. 'Evet' diyenlerin yüzde 14.5'i iktidarı desteklediğini belirtti. Hayır diyenlerin yüzde 49.44'ü pakette Kürt sorunu ilgili değişiklik olmadığını, yüzde 31.73'ü demokratikleşme ile ilgili yeterince madde bulunmadığını kaydetti. Hayır diyenlerin yüzde 17.71'i de BDP değişikliği desteklemediği için 'hayır' dediğini belirtti.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89