• BIST 9075.66
  • Altın 2300.653
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0795
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 12 °C

Diyarbakır'ın Cumhurbaşkanı'ndan isteği

Diyarbakır'ın Cumhurbaşkanı'ndan isteği
Tüm dikkatler Gül'ün Diyarbakır'da vereceği mesajlarda. Ancak Diyarbakır'ın Gül'den istediği de var...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'demokratik özerklik' ve 'iki dilli yaşam' tartışmalarının gölgesinde Diyarbakır'a gidiyor. Tüm dikkatler Gül'ün burada vereceği mesajlarda. Ancak Diyarbakır'ın Gül'den istediği de var...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'demokratik özerklik' ve 'iki dilli yaşam' tartışmalarının gölgesinde Diyarbakır'a gidiyor. Tüm dikkatler Gül'ün burada vereceği mesajlara ve karşılama törenlerinde iki dilli pankartlar açılıp açılmayacağına odaklandı

23622

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu hafta perşembe günü başlayacak Diyarbakır gezisi iki gün sürecek. Gül'ün Valilik ve Garnizon Komutanlığı'nın yanı sıra BDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etmesi de bekleniyor. Kritik gezi öncesi taraflar çeşitli görüşler öne sürdü. İşte Diyarbakırlı siyasetcilerden öneriler:

DİYARBAKIRLILAR MUTLU OLUR

Aysel Tuğluk (DTK Eşbaşkanı): Cumhurbaşkanı'nın Diyarbakır'da Kürtçe ve Türkçe pankartlarla karşılanması hoş olur. Biz DTK olarak özel bir karşılama hazırlamadık. Ama kimi sivil toplum örgütleri Kürtçe pankartlar açabilir, bunda bir mahsur da görmüyorum.

Sayın Gül, iki dilli pankartlarla karşılanırsa, rahatsızlık duymak yerine olumlu yaklaşım göstermelidir. Hatta birkaç cümle de olsa Kürtçe konuşarak olumlu bir jest yaparsa Diyarbakırlıları mutlu eder. Bu yüzyıl, artık dil yasağı gibi bir ayıbı taşıyamaz.

Toplumsal realite yok sayılamaz. Sayın Gül'ün Kürtçe konuşması, anadilin yasaklanması ayıbından kurtulma sürecinde son derece anlamlı olacaktır. Demokratik hakların tanınması için sadece Cumhurbaşkanı'na değil, Başbakan'a, hatta MHP'ye bile önemli görevler düşmektedir.

'Şimdi zamanı dağil' demenin bir anlamı yok. Anadil yasağının bir hata olduğunu kabul etmek ve çözümü için somut adım atmak bir erdemdir, demokrat olmanın asgari gereğidir.

'Parti olarak hazırlık yapmadık'

NİJAD Yaruk (BDP Diyarbakır İl Başkanı): Sayın Cumhurbaşkanı'nın Diyarbakır ziyaretinde iki dilli karşılama konusunda parti olarak hazırlığımız yok. Ancak ziyaretin doğal akışı içinde Kürtçe pankartlar ortaya çıkarsa, sürpriz olmamalı, doğal karşılanmalı. Diyarbakır'da iki dilli yaşam zaten hayata geçirildi. Bu topraklarda Kürtçe konuşan yaklaşık 20 milyon insan var.

'Kürtçe pankart çok yanlış olur'

Mehmet Baki Aksoy (AK Parti Diyarbakır İl Başkanı): Bölgeye yönelik tartışmaların tırmandığı bir dönemde Sayın Cumhurbaşkanı'nın Kürtçe pankartlarla karşılanması yanlış anlamalara sebep olur. Muhtemelen diğer cenah iki dilli pankartlar düşünebilir. Ama biz bunu yapmayacağız. Bir devlet başkanının gelmesi, ilimize verdiği önemi gösteriyor.

GÜL DAHA ÖNCE 'NORŞİN' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8 Ağustos 2009'da Bitlis'e giderken Güroymak ilçesinden geçmiş ve halkı selamlamıştı. Gül, Bitlis'te Güroymak'tan bahsederken, 'Yolda Norşin'de büyük kalabalık gördüm. İnsanlarla konuştum, sevgiyi gördüm' diyerek, ilçenin Kürtçe ismini söylemişti. Muhalefetten tepki gören hamlenin ardından eski yer isimleri gündeme gelmişti.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89