• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 13 °C

Diyarbakır'daki oturma eylemi sürüyor

Diyarbakır'daki oturma eylemi sürüyor
23 kişinin tutuklanmasını protesto ederek tutuklanmak isteyen binlerce kişinin Diyarbakır Adliye binası önündeki oturma eylemi sürüyor.

BDP ve kapatılan DTP'ye yönelik operasyon kapsamında aralarında DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle ve 7 belediye başkanının da bulunduğu 23 kişinin tutuklanmasını protesto ederek tutuklanmak isteyen binlerce kişinin Diyarbakır Adliye binası önündeki oturma eylemi sürüyor.

Milletvekilleri ve belediye başkanları bugün saat 13.00'de Adliye önünde açıklama yapacak.

DTP Eşbaşkanı Hatip Dicle ve 7 belediye başkanın da bulunduğu 23 kişinin tutuklanmasının ardından dün sabahtan itibaren bekleyen binlerce kişinin eylemi sürüyor. BDP'li milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Emine Ayna, Sevahir Bayındır, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncer, Pervin Buldan, Ayla Akat, Hamit Geylani, İbrahim Binici ve siyasi yasaklı milletvekili Aysel Tuğluk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve bölge belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu binlerce kişi Diyarbakır Adliye Binası önünde oturma eylemi yapıyor.

9617

"Biz de aynı suçu işledik. Bizi de tutuklayın" diyerek, eylemi yapan kitle Elazığ Caddesi'ni trafiğe kapatırken, ateşler yakarak "Hepimiz KCK'liyiz", "Hepimizi tutuklayın" diye slogan attı.

Tutuklananlar gece geç saatlerde cezaevine gönderilirken, oturma eylemlerine sürdüren gurubun çevresinde kurulan polis barikatı geri çekildi. Çevik kuvvet ekipleri, eylemin yapıldığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünden ayrılırken, adliye binası önünde güvenlik önlemleri devam ediyor. Oturma eylemine devam eden kitle, arkadaşları serbest bırakılıncaya yada kendileri tutuklanıncaya kadar oturma eylemine devam edeceklerini belirtti.

9633

CEZAEVİNE GÖTÜRÜLDÜLER

Bu arada aralarında DTP Eşbaşkanı Hatip Dicle, İHD Şube Başkanı Muharrem Erbey ve 7 belediye başkanının da bulunduğu 23 kişi Adliye binasının arka kapısından yoğun güvenlik önlemleri altında 3 ayrı otobüse bindirilerek, çok sayıda zırhlı polis aracı eşliğinde cezaevine götürüldü.

Baydemir: O suçu ben de işledim

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, 'DİSKİ Genel Müdürümüze sorulan sorulardan bir tanesi 'Toplu Konut İdaresi'nin alt yapısına niye zarar verdiniz?' diyedir. Bundan dolayı tutuklanmış. O zarar vermişse ben vermişim. Ben buradayım. Beni tutuklayın. Necdet Atalay ne yapmışsa ben onu yapmışım, diğerleri ne yapmışsa, ben onu yapmışım gelin beni de tutuklayın. Ya hepimizi tutuklarsınız, onurlu bütün Kürt siyasetcilerini tutuklarsınız ya da hepsini bırakırsınız. Onursuzluğu kabul etmiyoruz. Seçimin üzerinden 9 ay geçti. 9 aydır bu kent oturmamış, 9 aydır bu kentte üretim yapamıyoruz, 10 günde bir operasyon, ayda bir operasyon, şimdi Genel Müdürümü aldılar. Yarın Genel Sekreterimi alacaklar. Bugün Başkanvekilimi aldılar, yarın başkasını alacaklar. Bu politikaya bir son diyoruz. O zaman hepimizi alın, buyur gelin. Bu kenti yönetin, hepimizi alın' diye konuştu.

Demirtaş: AKP kaybettiği yeri yargı eliyle almak istiyor

Polis yetkilileriyle tekrar görüşen Demirtaş, 'AKP seçimde kaybettiği yerleri yargı eliyle geri almaya çalışıyor. Diyarbakır halkı onurlu bir duruşla bu seçimi kazanmışsa herkes buna saygı gösterecek. Bu halk iradesinin arkasında duracak. Bunun lamı cimi yok. Burada hepimizi alacaksınız, suçsa suçtur, herkese eşit davranılacak' şeklinde konuştu.

Yine konuşan Baydemir de, 'Adalet mülkün temelidir. Adalet tecelli olmazsa mülk zarar görür. 80 yıldır Kürtler adalet arıyor. 80 yıldır adalet arıyoruz. Adalet tecelli edinceye kadar biz burada bulunanlar yaşamımızı durduruyoruz. Burada oturuyoruz. Ya onlar bırakılacak yada biz zındana gideceğiz' diyerek tepki gösterdi.

Bırakılanlar barikatın ardındaki eyleme katıldı

Bu sırada 4 ayrı mahkeme tarafından ifadeleri alınan ve tutuklanan 23 kişi cezaevine götürüldü. Hakim ve savcıların da adliyeyi terk etmesinden sonra polis geri çekildi. Mahkeme tarafından serbest bırakılan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Çınar Belediye Başkanı Ahmet Cengiz, Silvan eski Belediye Başkanı Fekret Kaya ve kapatılan DTP üyeleri Adil Erkek ile Yaşar Çelik de eylemcilere katıldı. Savcılıktan serbest bırakılanlar da oturma eylemine katıldığı gözlendi.

Milletvekili ve belediye başkanlarının halkla birlikte yaptığı eylem ise sabaha kadar sürdü. Aşırı soğuktan korunmak için eylemciler ateşler yakarak ısınmaya çalıştı. Eylem halen sürerken saat 13.00'de bir açıklama yapılacağı duyurusu yapıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89