• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 11 °C

Diyarbakır’da uluslararası konferans

Diyarbakır’da uluslararası konferans
Demokratik Toplum Kongresi tarafından düzenlenen “Uluslararası Müzakere ve Çözüm Deneyimleri Konferansı”, Sümer Park Resepsiyon Salonu’nda başladı.

Diyarbakır’daki farklı siyasi çevreler ve sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen “Uluslararası Müzakere ve Çözüm Deneyimleri Konferansı”, bugün Sümer Park Resepsiyon Salonu’nda başladı.

Konferansın ilk açış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, iki gün boyunca kendileriyle benzer sorunları yaşamış, zaman zaman çıkmaza girmiş, umutsuzluğa kapılmış ve sonunda müzakerelerle, barışçıl yöntemlerle mesafe kat etmiş dünyanın değişik bölgelerindeki deneyimleri dinleyeceklerini belirtti.

Baydemir, “Türkler’in nasıl Bulgaristan’da Türki cumhuriyetlerde soydaşları varsa, Kürtler’in de Irak’ta, İran’da, Suriye’de soydaşları olduğu nedense gözardı edilmektedir. 30 yıldan bu yana sıcak çatışmalar yaşanmasına rağmen, Türkiye medyasında bu konuyla ilgili çalışma yürüten uzman gazeteci sayısı son derece sınırlıdır” dedi.

12071

DTK Eşbaşkanı Yüksel Genç de, Kürt sorununun Saddam rejiminin yıkılmasından bu yana niteliksel bakımdan içerik değiştirdiğini, Türkiye, İran, Irak ve Suriye’nin birbirinden izole edilmiş sorunları olmaktan çıktığını söyledi. Genç, şöyle devam etti:

“Kürt sorunu artık yalnız Türkiye’ye ait değil, tüm Ortadoğu’ya ait bir soruna dönüşmüştür. Bu sorun artık Irak’taki askeri varlığı nedeniyle ABD’yi, NATO’yu, Türkiye’nin aday üye olması nedeniyle AB’yi ilgilendiren bir sorundur. Kürt sorununu hiç kimse tek başına çözemez; bu sorun Kürt halkının özgür iradesi temelinde bütün uluslar arası demokratik güçlerin ortak katkılarıyla çözülebilir.”

12074

Eski DEP milletvekili Leyla Zana da, “Sorunları karşıtlık ve çatışma ile çözmekte ısrar edenler saman alevi gibi parlamış ve kaybolmuşlardır. Bugün görüyorsunuz ki Kürt halkı saman alevi olmak istememektedir. Barış için kararlı ve ısrarcıdır” dedi.

Zana, katılımcılardan, “Adil ve kalıcı bir barışa güç verin. Bu çağrımı Türkiye iç dinamiklerine yapıyorum. Lütfen herkes yapıcı olmak için konuşsun, yıkıcı olmak için değil” isteğinde bulundu.

Türkçe, Kürtçe, İngilizce, İspanyolca simultane çeviri yapılan konferansa katılan 120 kişi arasında şu isimler de yer alıyor:

DTP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kapatılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Prof. Dr. Norman Paech, Prof. Dr. Büşra Ersanlı, Prof. Dr. Doğu Ergil, Prof. Dr. Mithat Sancar, Doç. Dr. Fikret Başkaya, MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, İngiliz parlamenter Lord Raymond Hylton, BM eski Genel Sekreter Yardımcısı Hans-C. Von Sponeck, Galler Ulusal Parti Başkanı Dafydd Iwan, Bask Aralar Partisi Dış İlişkiler Sözcüsü Jon Abril, Güney Afrika’dan ANC Temsilcisi Hassen Ebrahim ve gazeteci - yazar Cengiz Çandar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89