• BIST 9712.86
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 9 °C

Diyarbakır'da üç bakanlı çözüm kurultayı

Diyarbakır'da üç bakanlı çözüm kurultayı
Diyarbakır'da 3 Bakan , akademisyen, gazeteci ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı " Yeni Türkiye'nin Açılan Kilidi : Çözüm Süreci Çalıştayı" başladı

Diyarbakır'da 3 Bakan , akademisyen, gazeteci ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı "Yeni Türkiye'nin Açılan Kilidi : Çözüm Süreci Çalıştayı" başladı.

Çalıştaya Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve İçişleri Bakanı Efkan Ala birer konuşma yapacak .

AK parti Ar-Ge Başkanlığının düzenlediği günübirlik çalıştayda çözüm sürecinde gelinen nokta değerlendirilecek ve öneriler ele alınacak.

Artık AK Parti görüşüyor

İçişleri Bakanı Efkan Ala Diyarbakır'da yapılan çalıştayda ilginç ifadeler kullandı . Demokratikleşme ve çözüm sürecinde atılan adımları anlatan Ala, Isim vermeden Öcalan ile görüşmeye değindi.

51513

 Ala, "Kürt sorunu eski Türkiye'nin besin kaynağıydı .Türkiye başka ülkelerin aracılığıyla yapıyordu. Bu devreden çıkınca taarruz başladı. Bir şey gözden kaçıyor Türkiye görüşmeleri eskiden de yapıyordu. Ancak başka ülkeler aracılığıyla yapılıyordu. Biz onları da aradan çıkardık. AK Parti kendisi görüşüyor" dedi.

51512

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Diyarbakır'da Çözüm Süreci Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada hükümet çözüm sürecinde birçok fedakârlık yaptığını söyledi ve masanın siyaset ayağında diğer tarafında oturan BDP/HDP'nin, özellikle dağa çıkan çocuklarını isteyen anneler konusundaki açıklamalarını ve üslubunu eleştirdi;

"Onbinler hayatını kaybetti. Belediye eş başkanı bir bayan meydanları dar ediyorlar bu analara. Bu olamaz yanlış yapıyorlar. Bir eş başkan anneler para aldığı için orada diyor. Bir başkası örgüte katılmış daha ne istiyorsunuz diyor. Bir başkası zorla gitmediler diyor. Bir başkası yaşları küçük değil diyor... Bunun hepsini siyaset kesimi söylüyor. Bunu değerlendirmek lazım. Çözüm sürecini yürütenler bunları söyleyemez... Burada devletten daha devletçi ya da örgütten daha örgütçü olarak çözüm sürecini yönetemezsiniz. Siyasetçiler daha farklı olacak... Örgütten daha fazla örgütçü olunursa devletin İmralı'ya giden yetkililleri de gider Kandil'le görüşürler."

"Anneler olayı tesadüf değil"

Atalay annelerin eylemlerinin çatışmasızlık ortamı sayesinde oluştuğu söyledi ve şunları söyledi:

"Anneler olayı tesadüf değil. Gecikmiş toplumsal tepkiler. Sabırlı ve dikkatliyiz. Kolay olmadığını büyük emek istediğini özellikle biliyoruz. Ve büyük bir samimiyet gerektirdiğini biliyoruz. Samimiyet ve güven olmadan mesafe almakta zorlanırsınız... Bu Kutlu annelere değinmeden bir konuşma yapılamaz. Öğleden sonra da ziyaret edeceğim. Niçin? Toplumsal bir tepki olduğu için. Bazen masum ve samimi bir olay tespitleri de getiriyor."

"Yeni yol haritası somut ve tarihli olacak"

Atalay güneydoğu'da örgütün yol kapatma eylemleri yapmasına da değindi ve sabırlarının istismar edilmemesini istedi. Yeni yol haritasının çok daha somut olduğunu söyledi;

"Tam bu günlerde çözüm süreci ile ilgili yeni adımlar atılacak diye duyulduğunda bölgede de hareketlenmeler başladı. Yol kesmeler vesaire...Güvenlik güçlerimiz çok temkinli ve dikkatli. Bizim talimatımızdır bu. Bölgede de bu hassasiyetin dikkate alınması lazım. Bu sabrın istismar edilmemesi lazım.... Yeni yol haritası tarihli, somut ve sonuca getirici olcak.Sürece zarar verici gelişmelere dikkat etmek gerekiyor. Olumsuz cümleler sarfetmek istemiyorum ama sadece bir uyarı olarak anneler olayı ile ilgili BDP/HDP'nin üslubuna dikkat çekiyorum"

Çalıştaya HDP'nin davet edilmemesi ise dikkat çekti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89